Skønhed

Charlotte Torpegaard: Mund til mund metoden

- 09/06/2014

Klssiske røde læber, læbeprint og læbeformede clutches - 2014 står i læbernes tegn og ELLEs klummeskribent Charlotte Torpegaard kigger nærmere på fænomenet...

Læbeformede clutches med tilhørende læbestiftøreringe. Lipgloss med applikator formet som små læber. Læbeprint med mellemrum mellem tænderne som en hyldest til en af tidens største stylister. ELLEs faste skønhedsklummeskribent Charlotte Torpegaard kigger nærmere på tidens hotteste aftryk.

Af Charlotte Torpegaard. Foto: Frederik Heeberg, ImaxTree og PR.

Vidste du, at læbestiften er det produkt, der oftest bliver stjålet i butikkerne? Intet kan holde en kvinde fra sin læbestift, og i gennemsnit konsumerer vi mellem to og fem kilo af den gennem et liv. Under depressionen i 1930’erne, hvor mad og andre daglige fornødenheder var sparsomme, fandt kvinder stadig penge til dét ene skønhedsprodukt, der kunne styrke deres moral. Alle statistikker viser, at når der er nedgangstider, så stiger salget af læbestift – også kaldet læbestift-indekset.

Læs også: 7 hurra-løsninger der virker!

Sådan var det i al fald. Men ind kom pludselig en ny generation af neglelakker, og vi lod os forføre af alskens farver og strukturer, af fjer, glimmer og sågar tørrede blomster, som er forårets nyeste påfund (ja, find du blot poesibogen frem og lad små fine blomster tørre mellem siderne, akkurat som da du var barn. På med en god topcoat og voila!). Og med ét skrev alle om neglelak-indekset, og læbestiften blev skubbet af pinden.

Der er ELLERS blevet gjort flere forsøg med at forny den med mere ell er mindre held . Som i 1990’erne, hvor Helena Rubinsteins fyrige, spanske makeupartist Carlos lancerede avantgarde-læbestift i irgrøn (behøver jeg sige, at det aldrig blev et hit til nordisk teint), ligesom vi på podierne de seneste år er blevet præsenteret for påklistrede laklæber, glitterlæber (sat med glidecreme – ja, du læste rigtigt) og pink rhinstene limet på læberne. Men det matcher sjældent et hektisk hverdagsliv. Lidt ligesom dengang Yves Saint Laurent bød på læbestift-duo i sort-hvid – sort på overlæben, hvid på underlæben – der måske nok så flot ud på papiret, men i praksis gjorde det fuldstændig umuligt at gøre andet end at holde læberne let adskilt og endelig ikke trykke dem sammen. Endelig ikke!

Læs også: Danish Beauty Awrds 2014 – her er alle vinderne

Men nu gør læbestiften et stærkt comeback, og 2014 står igen i læbestiftens tegn. Overalt på catwalken havde den sat sit aftryk – lige fra Peter Jensens fotorealistiske læber på kjoler og toppe til Jean-Charles de Castelbajacs solbriller formet som smukke læber. Der er også Giles Deacons lilla læbeprint med et lille mellemrum mellem tænderne, der, hvis rygtet taler sandt, er en hyldest til den berømte stylist Katie Grands smil. Og designeren Yaz Bukeys eftertragtede clutch formet som en kirsebærmund, med tilhørende læbestift-øreringe.

Historien bevidner, at læbestiften altid finder vej tilbage til os. Selv i 1970’erne, hvor den, sammen med bh’en, blev udskældt som et billede på kvindeundertrykkelse, fandt læbefarven vej til kvinders læber. Her blev den lettere glossversion opfundet, så kvinder på barrikaderne alligevel kunne have lidt på læberne uden at svigte deres medsøstre. Periodens discokvinder brugte den blot oven på læbestiften for at give ekstra power.

Læs også: Her er 5 sommersnacks der slanker

Det er dét, læbestiften kan. Være smuk og allestedsnærværende og give det hele et chikt twist. Og med et nik til 1971, hvor Yves Saint Laurent skabte sit berømte lip print, som blev bragt tilbage på Saint Laurents podier af husets nye designer Hedi Slimane, har det franske modehus skabt sæsonens skønheds-musthave: læbeglossen ‘Gloss Volupté’ med en applikator formet som små læber. Den har oven i købet tilhørende læbe-topcoats med guld-, glans- eller smokey-effekt, akkurat som vi kender topcoats fra neglene. De kalder det for bouche à bouche, eller mund til mund. Så sig det endelig videre

Glossy Volupté fra Yves Saint Laurent

Læs også: 5 fødevarer der hjælper din træning på vej