Home / Skønhed / 7 tips, der giver din træthed kamp til stregen
Føler du dig overdynget af træthed, når klokken slår 16? Ernæringsterapeut Victoria Hamilton giver her sine syv bedste råd til, hvordan du kan bekæmpe træthed på.
Vores mentale helbred bliver testet som aldrig før. Vi navigerer i mange forskellige roller i løbet af dagen, og dét kan blandt andet være med til, at gøre os ekstra trætte.
Ny forskning fra energiselskabet Revvies har vist, at ca. 37% af britiske voksne kæmper med kronisk sløvhed og ekstrem træthed, mens 20% har brugt kaffe og energidrikke i et forsøg på at bekæmpe trætheden.
Kronisk sløvhed skyldes samtidig D-vitaminmangel fra manglende motion.
Ernæringsterapeuten Victoria Hamilton giver derfor sine bedste råd til, hvordan du kan stå imod din træthed.
Ernæringsterapeutens syv tips til, at bekæmpe træthed
1. Sæt tid af til træning, såsom at gå en tur udenfor på omkring 30 minutter lige efter du er stået op. Undersøgelser viser, at voksne, der går en tur udenfor på minimum 20 minutter hver dag, har et øget energiniveau.
2. Lav små træningssessioner i løbet af din dag, i stedet for at sidde ned i lange perioder. At sidde ned i for lang tid, kan nemlig forårsage dysregulering i din krop, hvilket fører til energiproblemer. Du kan f.eks. sætte et par alarmer på din telefon i løbet af dagen, hvor du, når alarmen ringer, skal lave noget fysisk i 5-10 minutter.
3. Spis næringsrig mad, der giver dig energi, såsom mørke bladgrøntsager, bær, fisk og sunde fedtstoffer som avokado og oliven. Din krop har nemlig brug for ekstra næringsstoffer – især i en travl hverdag. Så hvis du føler dig træt og sløv, skal du sørge for, at din diæt giver dig alt, hvad du behøver.
4. Vælg kulhydrater, der frigiver kalorier langsomt. Prøv f.eks. at tilføje quinoa, fuldkornspasta og brød til din kost.
5. Spis i et afslappet miljø væk fra skærme og arbejdsdistraktioner. Din krop skal være i en ‘hvile og fordøje-tilstand’, når du spiser. Prøv f.eks at lave en aftale med dig selv om, at når du spiser er det uden skærm og arbejde.
6. Planlæg spisepauser, og hold dig til dem. Hvis du snacker hele dagen, giver du ikke din krop lov til at fordøje. Spis derfor inden for et 12 – 8 timers interval hver dag, så din krop har tid til at hvile og fordøje, da spisning også kan være en stressfaktor for din krop og bidrage til træthed.
7. Få en god nats søvn og søvnrutine. Det handler ikke kun om, at få de anbefalede 8 timers søvn om natten. Faktisk gør du din krop og dig selv en tjeneste, hvis du planlægger dine afslapningstimer inden sengetid. Hvis du lægger din telefon og computer fra dig en time før sengetid, så kan du nå at give dine tanker ro, inden du skal sove.
Se med i galleriet herunder, hvor vi har samlet 10 superfoods, der booster din sundhed.
Hvis man føler sig uoplagt eller sløj, kan gojibær være en god hjælper. De indeholder blandt andet alle de essentielle aminosyrer, vi har brug for, 500 gange mere C vitamin end appelsiner, og er sprængfyldt med antioxidanter. De er utrolig gavnlige for immunforsvaret og energiniveauet. Derfor er de gode at have ved sin side, når kroppen skal bekæmpe en sygdom. Friske gojibær kan være svære at skaffe, og de ses oftere i den tørrede variant, som er en god erstatning til rosiner. Du kan for eksempel tilføje dem til boller eller til din havregrød om morgenen. Eller prøv DENNE smoothie, der vil booste din energi.
Bulgur er det sunde alternativ til ris. Det indeholder protein, jern, og flere forskellige vitaminer. Det er mere nærende og mere mættende end de hvide ris. Det kan for eksempel bruges i supper for at gøre den tykkere, eller endda spises til morgenmad med bær ligesom havre.
Hele kålfamilien har et højt indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre, men grønkål har lige det ekstra, der gør den super. Sammenlignet med andre kålarter indeholder grønkål flere vitaminer såsom både A, B og C og en masse jern. Det er godt for hjertet og blodbanerne, og så har grønkål vist sig at kvæle kræftceller. Det må siges at være super! Når det bliver efterår, skal der gerne hygges på sofaen med tæpper, film og snacks. Men i stedet for at købe de usunde chips kan du prøve IN’s opskrift på hjemmelavede, sunde kålchips-HER
Hvis man mangler en hurtig snack, er nødder som valnødder, mandler, pinjekerne og pistacienødder gode bud. Alle indeholder de nemlig noget forskelligt, der gavner kroppen. Valnødder gør os gladere, fordi de har et højt indhold af serotonin, der udløser glæde i hjernen. Mandler er en glimrende kilde til de gode fedtstoffer, kroppen har brug for, pinjekerner byder på en række forskellige vitaminer og mineraler, og pistacienødder kan sænke vores kolesteroltal. Hvis man blander dem alle, tilføjer honning og gojibær, har man en supersnack i form af en granola.
Det høje fedtindhold i en avokado har før virket skræmmende, men størstedelen af fedtindholdet er de typer fedtsyrer, der er med til at nedsætte det dårlige kolesterol, og som er godt for hjertet. Udover de gode fedtsyrer, så indeholder avocadoen 12 ud af de 13 vitaminer, som findes, og en masse mineraler. Det er nemt at tilføje mere avocado i sin kost. Man kan for eksempel sagtens lægge et par skiver i sandwichen, og så er de et godt tillæg til næsten enhver salat.
Vores fjende som barn er nu blevet vores bedste ven. Broccoli bliver vel anset som noget af det sundeste, man kan sætte på bordet og dét med god grund. Det er den grøntsag, der indeholder flest C vitaminer og anses af kræftforskere som et våben, der kan bremse kræftcellernes vækst. Og for at nævne flere af broccoliens positive egenskaber, så kan den holde den grumme efterårsforkølelse væk, nedsætte muskelømheden efter træning og er både kaloriefattig og fiberrig. Broccolien kan ristes med ekstrajomfruolivenolie og hvidløg og bliver et lækkert tilbehør, eller man kan bruge den i en klassisk broccolisalat som HER
Dette lille frø har nærmest superkræfter. Blot to skefulde indeholder mere kalk end to glas mælk, mere omega-3 end en laksefilet og flere antioxidanter end blåbær, som jo nærmest er udråbt kongen af antioxidanter iblandt frugt. De har mange positive egenskaber blandt andet at stabilisere blodtrykket, styrke knoglerne, og så er frøene med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme og kræft. De kan bruges i mange retter og er gode i smoothies, salater eller måske som drys ovenpå yoghurten.
Selvom det kan blive noget af et griseri at arbejde med rødbeder, så gør fordelene bestemt op for det. Den røde rodfrugt indeholder nemlig en lang række vitaminer og mineraler og er faktisk god til at rense blodet og leveren. Og så viser det sig, at rødbeder nærmest kan give dig superkræfter. I en undersøgelse af rødbedesafts indflydelse på kroppen drak en række testpersoner rødbedejuice, inden de skulle træne. De forbedrede deres ydeevne med 5-10 % ved lav intensitet og hele 15-20 % ved høj intensitetstræning i løbet af undersøgelsen. Rødbeder er i sæson året rundt og kan bruges rå i salater eller juices og drikkes.
Blåbær har længe været hyldet for deres utroligt høje indhold af antioxidanter. Men hvis det er svært at skaffe friske blåbær, så kan man sagtens bruge den frosne variant. Det viser sig nemlig, at blåbærrenes indhold af antioxidanter ikke påvirkes af frost, så man kan roligt samle et helt lager. De frosne blåbær er gode i smoothies, eller man kan tilføje dem i muffins.
Yoghurt er nemt at skaffe året rundt, og der er mange grunde til at spise det. Det har vist sig, at yoghurt kan være med til at nedsætte risikoen for at udvikle type 2 diabetes med en fjerdedel, og det gavner også huden. Det skal dog ikke være en hvilken som helst yoghurt. Det skal helst være den neutrale smagsvariant uden de tilsatte sødemidler. Det er nemlig nemt selv at gøre yoghurten sød med friske bær, kanel og honning. Du kan prøve en af vores forslag til en lækker morgenmad HER, hvor netop yoghurt indgår i mange af opskrifterne.