Skønhed

5 ting, du skal vide om naturlige deodoranter

- 29/03/2021

Deodoranten er et af de mest uundværlige kropsplejeprodukter, for hvem frygter ikke lugten af sved eller gule skjolder på yndlingsskjorten? I dag er der kommet en del på markedet, som ikke indeholder skadelige stoffer, så der er ingen grund til at ty til ekstremer som at gnubbe armhulerne med mynte ... Men hvordan virker de naturlige deodoranter? Og hvad kan de?

Har du prøvet en række forskellige deodoranter, men ikke fundet den helt rette? Den, der kan holde svedlugten fra armhulerne hele dagen uden at indeholde skadelig kemi?

Det problem kunne Christian Kærgaard og Mads Helt nikke genkendende til. De valgte at sige farvel til jobs i konsulentbranchen og kaste sig ud i iværksættertilværelsen.

Resultatet er mærket Relevant, som har en bæredygtig og naturlig tilgang til kropspleje, emballage og ingredienser. Deres første produkt er en deodorant, som er baseret på naturlige ingredienser. Den er vegansk, parfumefri, uden alkohol og aluminium. Og Relevant-deodoranten, virker!

Relevants ‘Ocean Plastic Deodorant’ indeholder ikke aluminium og kan fås både med og uden duft. Låg og flaske er lavet i 100 procent såkaldt ocean plastic. 50 ml koster 115 kr. 

Foto: PR

Hvad er forskellen på en naturlig deodorant og en antiperspirant?

Mads Helt: “Antiperspiranter og naturlige deodoranter er to betegnelser, som ofte bliver brugt om det samme produkt. Men det er faktisk to forskellige ting. En antiperspirant reducerer mængden af sved. Den indeholder aluminium, der lægger sig som en gel på din hud og derved blokerer dine svedporer. Den forhindrer dig derfor i at svede naturligt, at udskille andre affaldsstoffer og holde din kropstemperatur i balance. En naturlig deodorant fungerer anderledes, da den ikke indeholder aluminium. I stedet tilføjer man ingredienser som vegetabilsk pulver, ler og olier, som reducerer og neutraliserer lugtforårsagende bakterier, men den forhindrer dig ikke i at svede“.

Christian Kærgaard: “Så spørger du måske: Men lugter sved ikke? Nej, sved i sig selv lugter ikke. Men når sveden kommer i kontakt med bakterier i armhulen, kan der dannes lugt. Det sker, når bakterierne nedbryder bestemte dele i sveden f.eks. lipider og proteiner. Derfor bruger man bakteriehæmmende og fugtabsorberende ingredienser, som sikrer, at man klarer sig gennem dagen uden lugtgener. Fordi en naturlig deodorant ikke påvirker kroppens naturlige udskillelse af sved, kan man måske føle, at man sveder mere, hvis man skifter fra en antiperspirant til en naturlig deodorant”.

Læs også: Har du prøvet dem? Her er 7 af de bedste øjencremer og -masker

 

Hvorfor har I lavet en deodorant uden aluminium?

MH: “Den åbenlyse grund er selvfølgelig, at vi ville løse vores problem med de gule skjolder. Her er aluminium den primære årsag, selv om andre forhold også kan spille ind. Gennem vores researchproces blev det dog også klart for os, at der er lavet flere studier i forbindelse med aluminium og dets effekt på kroppen. Der er ikke nogen endegyldige konklusioner på dette område, og vi vil heller ikke kaste os ud i at vurdere, om aluminium er godt for kroppen eller ej. Men vi vil gerne give forbrugeren mulighed for at træffe et aktivt valg om at undgå aluminium og samtidig holde sig lugtfri”.

Hvad skal man kigge efter på ingredienslisten eller undgå i en deodorant og hvorfor?

MH: “Det kan være svært at gennemskue en ingrediensliste. Den nemmeste måde at vurdere, om en deodorant indeholder hormon­forstyrrende ingredienser, er f.eks. at bruge Kemiluppen-appen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, hvor du hurtigt får et overblik over og vurdering af indholdet. I og med at armhulerne er et relativt sårbart område på kroppen, trænger kemiske stoffer i deodoranten nemmere ind. Det er derfor ekstra vigtigt, at man er opmærksom på indholdet i sin deodorant”.

CK: “Hvis du vil prøve en naturlig deodorant uden aluminium, kan du nemt spotte aluminium-ingrediensen ved at kigge efter aluminium chlorohydrate, aluminium zirconium pentachlorohydrate og potassium alum i ingredienslisten“.

MH: “Derudover fortæller flere af vores kunder, at de tidligere har oplevet irriteret hud ved brug af deodoranter, som indeholder alkohol. Alkohol i sig selv er ikke skadeligt, men den kan være hård ved huden. Derfor har vi også udeladt den“.

CK: “Og så er der parfume, som jo kan give allergi. Vi ved, at mange forbrugere ønsker at dufte af noget friskt, men er man sensitiv over for parfume, skal man selvfølgelig være ekstra opmærksom”.

 

Nogle gange kan det føles, som om en deodorant holder op med at virke efter længere tids brug. Hvad gør jeg så?

CK: “Det er irriterende, når deodoranten holder op med at virke. Det bedste, du kan gøre, er at tage en pause på to-fire dage fra deodoranten – og andre deodoranter for den sags skyld. Pausen er med til at nulstille kroppen. Prøv herefter at bruge den gamle deodorant igen. Forhåbentlig virker dén, som du tidligere har været så glad for. Hvis ikke, så skal du desværre på jagt efter en ny favorit”.

 

ELLE elsker disse fire naturlige deodoranter: 

Læs ogsåDe her skønhedsprodukter, sværger makeupartist Marie Thomsen til