Trends

New York er en poleret mode-hovedstad

- 13/01/2014

London og Paris. Milano og New York. Fire byer, som er verdens største hovedstæder for mode. Men hvordan fik de den status, og hvordan beholder de den i fremtiden? Her kigger ELLE.dk på New York.

New York er indbegrebet af energi og streetlife, og hvor byen i mange år altid havde blikket fast rettet mode Europas hovedstæder, især Paris og London, voksede den gennem det 20. århundrede som modehovedstad af egen ret.

Se streetstyle fra London Fashion Week her

Byen har med sine ca. otte en halv million indbyggere en evig tilførsel af nye trends og tendenser og en høj, høj koncentration af mode og livsstil. Amerikanske streetfotografer som legendariske Bill Cunningham og nyere navne som Scott ‘The Sartorialist’ Schuman har været med til at cementere gademodens betydning.

Læs om shopping og galleri-besøg i London her

Og hvor New York traditionelt set ikke har været hjemsted for én bestemt stil, har der i de senere år alligevel tegnet sig et klart billede af en All American Style, som over en kam er poleret, og som dækker over det sporty a la Tommy Hilfiger og Ralph Lauren, det Hollywood-elegante a la Oscar de la Renta og Tom Ford og det streetede a la Alexander Wang og 3.1. Phillip Lim, ligesom byen huser navne som Marc Jacobs, Victoria Beckham og Proenza Schouler.

Hvad New York længe ikke havde i modemæssig identitet, havde den derimod i selvbevidsthed og økonomisk råderum, og New York Fashion Week var faktisk verdens første modeuge. Press Week, som den blev kaldt, blev holdt i 1943, primært for at tage opmærksomheden væk fra den parisiske modeverden, som her midt under Anden Verdenskrig i høj grad lå død.

Læs mere om New Yorks mange facetter i den nye udgave af ELLE, der er i butikkerne lige nu.