Milano har måttet kæmpe for sin status som international modehovedstad, men er i dag svær at smide af toget.
Byen blev allerede modehovedstad i middelalderen og renæssancen, hvor Italien var centrum for såvel økonomi som kultur, men efter at have overladt silkeproduktionen til Asien, med en periodisk faldende kvalitet til følge, begyndte tingene i 1950’erne så småt at krakelere for de gode milanesere.
I 1960’erne måtte byen således se sig overgået af Firenze, der nu var hjemsted for alto moda, det italienske svar på franskmændenes haute couture, og husede mærker som Salvatore Ferragamo, Gucci, Emilio Pucci og (senere) Roberto Cavalli.
Efter en hård kamp for at genvinde sin position fik Milano dog endegyldigt titel af modeby i 1970’erne. Årsagen var en katastrofe, der skete for Missoni i 1967. Blot få minutter før deres show i Firenze bemærkede Ottavio og Rosita Missoni, at modellernes lingeri var uegnet til de lyse kjoler, men det var for sent at ændre på, at det hele var til fuldt skue … Publikum klappede ad den dristige idé, men det følgende år blev Missoni ikke inviteret til showet.
Se farverig streetstyle fra Milano Fashion Week her
De besluttede at præsentere deres kreationer alligevel, men valgte en milanesisk swimmingpool som setting. Succesen var enorm, og den opnåede popularitet overbeviste de andre italienske designere om at opgive Firenze og flytte deres modeshows til Milano.
Milano er i dag kendt for sin kreative mode. Hvor Londons unge designskoledesignere afprøver intellektuelle provokationer, Paris fordrer Gauloise-tynde kroppe, og New York er til ungdommelig, sporty minimalisme, har Italiens familiebaserede modehuse en anderledes kunstnerisk og farverig, ofte excentrisk stil, som klæder alle aldre og kropsformer.
Læs mere om Milanos mange facetter i den nye udgave af ELLE, der er i butikkerne lige nu.