Trends

ELLE – historien om verdens største modemagasin

- 29/09/2009

ELLE i Danmark fylder 1 år. Men ELLE blev skabt i Paris allerede i 1945 og har siden da været med til at sætte dagsordenen for modeverden og underholde kvinder verden over med ”det nye”

Paris 1945. Gråt, trist, udmattet efter nazisternes besættelse. En ny, selvbevidst kvindetype, der under krigen måtte trække i kedeldragter og overtage mændenes hårde arbejde, drømte nu om at blive kvinder igen.

En idé bliver født

ELLEs grundlægger Hélène GordonPå Fifth Avenue i New York gik en lille, elegant kvinde og drømte om det magasin, hun efter amerikansk forbillede ville skabe til den nye, franske kvinde. Det skulle handle om mode, om skønhed, om alt det, der interesserer kvinder. Kvinden var Hélène Gordon, datter af en yderst velhavende russisk-jødisk tobaksfabrikant. Magasinet hun ville skabe, skulle være lækkert med billeder af de bedste fotografer. I farver. Allerede det første nummer blev trykt på lækkert papir i god kvalitet og efter de bedste og mest moderne teknikker. Det signalerede luksus.

Kvinder skal være kvinder
– Magasinet viste, at der var en ny – og stor – gruppe af unge kvinder, der gerne ville være en del af middelklassen, selv om de ikke havde råd til at købe haute couture eller boede et sted langt ude i den franske provins. Efter mangeltid og krigstid var der en utrolig længsel efter overskud i hverdagen, og det var også nyt, at unge gifte kvinder interesserede sig for mode og skønhed. Ligesom Diors New Look understregede ELLE, at kvinder skulle have lov til at være kvinder igen, forklarer Karen Klitgaard Povlsen, der forsker i modemagasiner ved Århus Universitet.

ELLE sætter modens dagsorden
Det var på forsiden af ELLE, verden i 1950 for første gang kunne se en blond, trutmundet og solbrændt skønhed, som skulle blive ikonet på den frigjorte, selvbevidste og sexede unge kvinde: Brigitte Bardot. Og det var ELLE, der i 1947 gjorde Diors New Look forståeligt for flertallet ved at forklare, hvordan de lange længder og den smalle talje kunne bruges. Da Hélène Gordon-Lazareff i 1958 forklarede læserne, hvorfor Coco Chanel var så chik, tilgav de endelig Mademoiselle, at hun under krigen havde haft et nært forhold til en tysk officer. Huset Chanel var genfødt.

Siden det allerførste eksemplar landede i de franske bladkiosker den 21. november 1945, har ELLE fået 41 søstre, der udkommer i over 60 lande og har 23 mio. læsere om måneden. Det viser, at den formel, Hélène Gordon-Lazareff opfandt for verdens første moderne modeblad, stadig holder.

Hvad har Simone de Beauvoir, Marguerite Duras og Francoise Sagan tilfælles? De skrev alle i ELLE, før de blev store, anerkendte forfattere. Gennem tiderne har ELLE været først til at skrive om prævention, abort, plastikkirurgi og om kvinders forhold og rettigheder i hele verden. Og til i 2001 at sætte en kvinde i burka på forsiden, noget, ingen andre modemagasiner endnu har turdet.

Se galleriet med ELLEs forsider fra de forskellige lande