Trends

Dior genopliver denne mytiske figur til modeugen i Paris

- 05/10/2023

Trenden oplever momentum denne sæson, hvor flere versioner af den magiske kvindeskikkelse vinder frem.

Det er ikke hver dag, man hører ordet hekse udtrykt som inspirationskilde for en chefdesigner. 

Og da slet ikke for et af verdens mest traditionsrige modehuse. 

Alligevel var det, hvad Christian Diors chefdesigner Maria Grazia Chiuri tilskrev sin inspiration til sin SS24-kollektion, der netop er blevet præsenteret på modeugen i Paris

Tirsdag sidste uge åbnede Dior ballet for modeugen med et show sat i kulsort kulisse. Kun oplyst sparsomt af neonfarvede billboards i pink og gul skabte det en kitschet kontrast til den mørke æstetik, som Maria Grazia Chiuri bannerførte på catwalken. 

I en monokrom farvepalette af overvejende sort og hvid, sendte hun sine modeller ned af catwalken i gevandter, hvor blonder, lange skørter og overjordiske symboler sendte nik til hekses magiske og okkulte symbolisme.

Foto: Launchmetrics

Christian Dior SS24.

Foto: Launchmetrics

Christian Dior SS24.

Dette blev ikke mindst understreget af kollektions tilbehør med choker-halskæder og den gotiske makeup, der var lagt på modellerne. Her fik de usminkede ansigter følgeskab af en sort læbestift. 

Foto: Launchmetrics

Christian Dior SS24.

Kun lagt på indersiden af læberne, hviskede læbestiften om en mystik, som vi kender den fra fiktionens hekse à la den fiktive figur Wednesday Addams. 

Foto: Netflix Wednesday. (L to R) Thing, Jenna Ortega as Wednesday Addams in episode 104 of Wednesday. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Wednesday Addams i Netflix-serien 'Wednesday'.

Hekse er defineret som en klog kone, der lever i pagt med naturen. Ofte bosat ude i skoven praktiserer hun trolddom – og magi. Sidstnævnte ofte af den sorte slags, hvor eventyr, litteratur og film i århundreder har dæmoniseret figuren, der har rod i både mytologi og virkelighed. 

Et dystert kapitel i den virkelige historie om hekse er da også, da man i 1500-tallet tværs over Europa brændte kvinder på bålet med – ofte usande – påstande om, at de udøvede en dæmonisk sort magi. 

Og især sidstnævnte kapitel af historien har været afsæt for Maria Grazia Chiuri hekseinspirerede kollektion. I et interview med Another Magazine udtaler hun et ønske om at ændre narrativet omkring den kvindelige figur. Fra ansigtet på onde kræfter til snarere en ukonventionel og magtfuld skikkelse, der turde gå op imod patriarkatet i en tid, hvor dette fik fatale konsekvenser. 

Det er dermed også i høj grad et ønske om at udfordre et stereotypt kvindebillede, der ofte svinger mellem yderpoler af den farlige femme-fatale og den uskyldige femme-fragile. Dette understregede Dior-showets billboards med slagord som ’Not Her’ og ’Your body is political’ dermed også. 

Foto: Launchmetrics

Christian Dior SS24.

Også i tøjet kunne det brede kvindeideal for heksen spores, hvor Dior også sendte hvide blondekjoler, der adskilte sig fra det gotiske med en mere bohemeinspireret æstetik. 

Foto: Launchmetrics

Christian Dior SS24.

Og selv om heksetrenden absolut ikke er ny i hverken catwalk eller kultur som hele, så taler Diors kollektion ind i en ny nuancering af inspirationen af hekse i moden. 

For her er det ikke længere blot den farlige heks, der dyrkes. 

På TikTok vinder undergenren #hippiewitch frem, der i skrivende stund har 7 millioner visninger. Her bannerføres en mere romantisk version af hekseæstestikken, der smelter det gotiske univers fra heksen sammen med den idylliske cottagecore. Tænk 70’er-ikoner Stevie Nicks, der sine flagrende kjoler, messy har og statement accessoires emmer af en både mytisk og kraftfuld skikkelse nært beslægtet til, hvad vi tilskriver heksen. 

Samtidig lever det atter side om side med den gotiske heks, som også var at spotte på andre catwalks i år. Til FW23-modeugen viste Elie Saab tunge velourrober med kapper, men Rodarte gik planken ud med en heksestemning, der gav vibes af Tim Burtons film. 

Foto: Launchmetrics

Elie Saab FW23.

Foto: Launchmetrics

Rodarte FW23.

Der er dermed grobund for, at vi i det kommende modebillede vil se langt flere versioneringer af den såkaldte hekseæstetik. Og det falder ikke overraskende på en tid, hvor hekse igen oplever momentum i kulturen. 

Herhjemme er den danske forfatter Olga Ravn aktuel med romanen ’Voksbarnet’, der optrævler datidens hekseprocesser. Tidligere på året var forfatteren, der selv har en årelang interesse for netop hekse, også med til opsætningen af forestillingen ’HEX!’ på Det Kgl. Teater, der kredsede om samme tematik. 

Også på internationalt plan ses igen en stigende interesse ikke bare i hekse som fænomen men også i at praktisere heksekunst. 

Og selv om det for mange måske nok ville være at tage munden for fuld, kan man jo passende starte med at flirte med en æstetik, der altså nu favner langt bredere end den gotiske æstetik af heksen. 

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært. 

Læs ogå

Mikroshorts, sporty chic og en helt særlig farve: De 4 største trends fra modeugen i Paris