Den franske regering har netop vedtaget en ny lov, der stiller krav til modellers vægt og BMI. Loven vil betyde, at alle modeller skal opfylde bestemte krav om BMI og vægt for at kunne arbejde for modelbureauer og modehuse i Frankrig.
Det har vagt stort opsigt, siden den franske regering første gang foreslog en ny lov om modelbureauers og modehuses brug af undervægtige modeller. I den nye lov er det et krav, at modeller skal opfylde bestemte minimusmål for at kunne få lov til at arbejde i Frankrig. På den måde slutter Frankrig sig til lande som Spanien, Italien og Israel, der allerede gør brug af lignende krav. Den danske modebranche har også meldt klart ud, at de er klar med en strammere etisk charter for modellers helbred og trivsel.
Læs også: Plus-size brandet Lane Bryant lancerer #ImNoAngel kampagnen
Den nye lov vil angiveligt indeholde krav om, at modeller skal have et BMI på minimum 18 for at kunne få lov til at arbejde. Det nye forslag kom på bordet i forbindelse med en længere kamp mod spiseforstyrrelser som anoreksi, der blandt andet har haft en negativ indflydelse på modebranchen i mange år, og ikke mindst for at kæmpe mod forestillingen om den usundt tynde krop som ideal for unge piger.
Hjemmesider, der er med til promovere den usyndt tynde krop og anoreksi-lignende kropsidealer, skal eftersigende også indgå i den nye lov og skal kunne straffes.
I 2010 døde den franske model Isabelle Caro som følge af anoreksi. Hun havde på trods af at lide af sygdommen selv været en aktiv del af kampagnen ‘No Anorexia’ tilbage i 2007, der skulle skabe opmærksomhed omkring lidelsen.
Den nye lov i Frankrig vil betyde, at modelbureauer og modehuse, der alligevel gør brug af modeller med et BMI på under 18 kan straffes med bøder på op til en halv million danske kroner og endda op mod seks måneders fængsel.
Læs også: Hilsen fra chefredaktricen: Jeg er fan af modebranchen
I Danmark har man i den seneste tid også haft stor fokus på modellers helbred og trivsel, særligt efter sagen om Covers brug af en tilsyneladende meget tynd model på magasinets forside, der vakte stor opsigt og debat på de sociale medier.
Centrale aktører i modebranchen, herunder Danish Fashion Institute og nogle af landets største modelbureauer, lancerede efterfølgende den nye version af Modebranchens Etiske Charter i marts, 2015. Det nye charter, som ELLE også har underskrevet, indeholder blandt andet obligatoriske sundhedstjek, lønkrav og ikke mindst sanktioner mod dem, der ikke efterleverer charterets regler.
Tiltaget i Frankrig har modtaget massiv kritik fra blandt andre modelbureauerne, der ikke mener, at et BMI nødvendigvis er eneste målestok for et sundt helbred. Det kan også være nødvendigt at tjekke for andre tegn på spiseforstyrrelser end blot BMI’et, da nogle spiser og lever sundt, men alligevel ikke når op på et BMI over 18, mens andre aldrig når ned under 18, selvom de måske alligevel måtte lide af en mild grad af en spiseforstyrrelse.
Ikke desto mindre sender den franske regering et vigtigt budskab i forhold kropsidealer og spiseforstyrrelser for særligt unge piger.