Milan Fashion Week i september 2018 bød 90’ernes legendariske supermodeller velkommen tilbage på catwalken – og de så (stadig) forrygende ud! Og måske er supermodellerne et vidne om, der er nye tider med gamle dyder på vej tilbage i modebilledet. Læs med!
Du husker nok Versaces episke showfinale under modeugen i Milano i september 2017, hvor Donatella Versace, som en hyldest til sin afdøde bror, sendte de fem originale supermodeller – Naomi Campbell, Carla Bruni, Claudia Schiffer, Cindy Crawford og vores egen Helena Christensen – ned af catwalken iført højslidsede guldkjoler.
Showet gik ikke bare over modehistorien, men markerede også supermodellernes genfødsel. Lige siden har vi nemlig set flere af tidens allerstørste modeller gøre comeback på catwalken og i store kampagner, og dette gjaldt også under Milan Fashion Week i september 2018, hvor en hel hær af de langbenede skønheder indtog den milanesiske runway.
Dolce & Gabbana var en af de helt store frontløbere for tendensen og bød blandt andet på et glædeligt gensyn med de ikoniske supermodeller Carla Bruni, som så cool ud i et skinnende jacquardvævet jakkesæt, Eva Herzigova, som var iført en eventyrlig sort balkjole og Isabella Rossellini, som gik ned af catwalken arm-i-arm med sin familie. Helena Christensen var også at spotte blandt det prominente Dolce & Gabbana line-up, og hun så fantastisk ud i en tætsiddende sort kjole tilsat chunky guldøreringe med mere end bare subtile nik til den dominerende 90’er stil med spaghetti-stropper og korsstingslukninger.
Plus-size supermodellen, Ashley Graham, var også på podiet hos Dolce & Gabbana, der ud over at hylde “the supes” også gjorde et nummer ud af at værne om de ægte kerneværdier, der findes på tværs af generationer: Nemlig de familiære bånd, hvorfor flere indgange på catwalken bestod af hele familie-klaner. Ud over Isabella Rossellini, der var på podiet med la famiglia, viste Monica Belucci også forårsmoden frem med sin bedre halvdel ved sin side.
Læs også: Derfor var supermodel-finalen til Versace showet et stort modeøjeblik.
Bevæger vi os lidt væk fra Dolce & Gabbana, så kunne man hos Agnona opleve en anden legende; nemlig supermodellen, Amber Valletta, som var iført en gylden kaftan og et dugfriskt look. Blandt andre modehuse, som hoppede med på superbølgen kan eksempelvis nævnes Versace (selvfølgelig!), Salvatore Ferragamo og Marni.
Diversitet med hensyn til køn, etnicitet og kropstyper har længe været et omdiskuteret emne i modebranchen. Men selvom en større mangfoldighed bliver italesat og delvist praktiseret, er der dog lang vej igen. Derfor var det glædeligt og forfriskende at se, at flere af de store modehuse havde skiftet de purunge og åleslanke modeller anno 2018 ud med de mere modne og kurvede supermodeller, som i større grad repræsenterer ‘rigtige kvinder’. Nu er det blot spændende at se, om supertendensen fortsætter med at blomstre i fremtiden, eller om den hurtigt er passé, som så meget andet i modeindustrien.
Måske vidner de modne og originale supermodellers genfødsel endda også om, at der er nye tider på vej i modebilledet, hvor de gamle dyder (som familiens bånd) og de ægte ikoner hyldes i højere grad, Det kan ses som en kommentar til en verden, hvor alt går så hurtigt, at det er ovre næsten før det er begyndt. Moden og de belyste runways har før være brugt til politiske statements og til at sætte samfundsdebatter i spotlightet. Behøver vi mon nævne Maria Grazia Chiuris ‘We should all be femninists‘-træk i sin debut-kollektion for Dior, eller Prabal Gurugs særlige fokus på, at alle har ret til at elske, uanset køn og etnicitet? Vi venter i spænding på at se, hvilke agenda morgendagens modebranche bringer! Om det så er familiærekerneværdier, orginalitet eller kropsidealer.
Og indtil vi får svar på, hvad modellernes tilbagetog måtte bringe, glæder vi os blot over, hvor knaldgodt de så ud, under den netop afsluttede milanesiske modeuge.
Swipe gennem galleriet og se de legendariske supermodeller i aktion på catwalken.