Fra forbud mod engangsplastik til 50% ansvarlige materialer og kørsel i elbiler, er modeugen faktisk ikke den forbrugsfest, du måske troede. Vi guider dig til fem klimapositive initiativer, der er integreret i CPHFW.

Modeindustrien og modeugerne især har historisk set ikke bidraget positivt til den globale udledning af drivhusgasser og overforbrug, og derfor er det ikke uden grund, at selvsamme industri ofte bliver beskyldt for at være et uansvarligt foretagende.
Det er heldigvis (snart) historie.
Københavns modeuge har nemlig positioneret sig som en ansvarlig pioner, som gør op med den forbrugsfest, der førhen har haft dæknavnet ‘modeuge’.
Og nu tænker du sikkert: Hvilken effekt har det, at en ‘lille’, halvårlig modeuge som den københavnske, har klimabevidste ambitioner?
Det har skam effekt, eftersom Copenhagen Fashion Week de seneste år har vokset sig til at være en af de førende, internationalt anerkendte modeuger, som vækker interesse og giver genlyd verden rundt. Modeugen tiltrækker nøglepersoner fra hele verden, der formidler initiativerne fra vores lille kongerige ud i den store verden. Derfor går de tiltag, vi implementerer herhjemme, ikke ubemærkede hen på den store, internationale skala.
Og al ændring skal jo starte et sted, ikke?
Cecilie Thorsmark, som er CEO for Copenhagen Fashion Week og primus motor bag modeugens bæredygtighedstiltag, har udtalt: “Som modeuge anerkender vi vores position i branchen som et socialt, kulturelt og økonomisk epicenter, der samler branchens aktører omkring kreative udtryksformer, innovative ideer og forretningsideer. Med denne unikke position er det vores ansvar at påvirke, inspirere og guide modevirksomheder. Derfor har vi besluttet ikke blot at være en stemme, men også agere og forpligte os til at løfte vores platform og skabe varende, positive forandringer i industrien.” (Copenhagen Fashion Week, red.)
Helt konkret betyder det, at Copenhagen Fashion Week i begyndelsen af 2020 præsenterede en række tiltag, der gradvist skulle implementeres under de kommende modeuger og for alle de deltagende brands. Det kulminerer i 2023, hvor alle brands, der ønsker at være en del af modeugen, skal leve op til 17 ansvarlige minimumskrav. Kravene går på brandets bæredygtighedsstrategi og innovation, designprocessen, materialevalget, arbejdsforhold, transparens og oplysning til forbrugere samt måden, de holder show på. Kan brands ikke påvise at leve op til alle 17 krav, kan de fra næste år, i 2023, ikke vise deres kollektioner under Copenhagen Fashion Week.
I galleriet nedenfor ser vi nærmere på fem mere ansvarlige initiativer fra Copenhagen Fashion Week, som du måske ikke vidste var en realitet.

- Kompensation for CO2 udledning
Modeindustrien har ansvaret for omkring 10% af de globalt udledte drivhusgasser, hvilket er mere end fly- og skibstransporten sammenlagt (Copenhagen Fashion Week Sustainability Report 2021). I 2019 havde den københavnske modeuge det, der svarer til 45 tons i CO2 udledning, og ambitionen er, at dette tal skal halveres inden 2023 gennem gensidigt samarbejde mellem deltagende brands, partnere og stakeholders. Det CO2-udslip, der er i forbindelse med modeugen nu og fremover (herunder udledningen fra internationale gæsters transport, hotelophold, mad, marketing aktiviteter etc.), kompenseres gennem RenSti samt to Carbon Standard-verificerede organisationer, Climate Community og Biodiversity Alliance Gold Level. Desuden bliver der plantet træer (TIST) og støttet initiativer til bevarelse af skovbrug (Kariba). Copenhagen Fashion Week har desuden omlagt deres website til en klima-neutral løsning.

2. Ingen engangsplastik
Siden august 2019 har det ikke været tilladt at anvende engangsplastik i nogen henseender under modeugen. Det gælder ligefra vand, serveret i plastikflasker, til brug af engangsbestik, sugerør og indpakning af mad. Det samme gælder brug af tøjposer lavet af plastik samt engangsplastikbøjler. Det er et no-go. I pressebussen er al forplejning pakket ind i genanvendt eller miljøvenlig indpakning, maden er vegansk og lokal, og alle gæster under modeugen får udleveret glasflasker, som de kan fylde op med postevand, frem for at have et endeløst forbrug af plastikflaskevand.

3. “Zero Waste”-shows og bonus point for ingen goodiebags
Modeindustrien er en af de største forbrugsindustrier i verden og har et negativt regnskab hvad angår brug af vand, el, råmaterialer, kemikalier og har i det hele taget tendens til overforbrug. Modeugerne bidrager heller ikke positivt til forbruget, men det gør Copenhagen Fashion Week nu op med. Ved udgangen af 2022, er det ambitionen, at Copenhagen Fashion Week skal være en ‘Zero Waste’-modeuge. Ikke nok med at engangsplastik er forbudt, og der er indført affaldssortering til genanvendelse backstage til alle shows, skal brands også tænke over, hvordan de skruer deres shows sammen. Før i tiden har der været tendens til at bygge store show-setups udelukkende for et 15-minutters show, men den slags klinger hult i dag. Show-brands skal derfor tænke i at finde show locations, der ikke kræver til- eller ombygning, men som i sig selv fungerer som et smukt eller interessant backdrop til den kollektion, der skal vises. Desuden er der fra 2023 bonus points til brands, der undlader at uddele goodiebags under deres shows (selvom det allerede er en udfaset tendens). Desuden opfordres brands til at sende invitationer ud digitalt, frem for fysisk, for at spare papir og produktions- og forsendelsesrelateret forbrug.

4. 50 % certificerede eller miljøvenlige materialer
Copenhagen Fashion Week tvinger mere eller mindre brands til aktivt at tænke ansvarligt - både på langsigtet strategisk vis, og ned til det konkrete valg af materialer - hvis de har et ønske om at være en del af modeugen. I 2023 er det således et krav, at alle deltagende brands skal kunne bevise at minimum 50% af alle materialer i deres kollektioner er certificerede (eks. GOTS, Fairtrade, cradle-to-cradle), økologiske, upcyclede eller genanvendte. Pionerer på denne front er allerede Ganni, der både abejder med upcycling af jeans og gamle kollektioner samt innovative materialer; Designers Remix, der fra dag ét har haft et miljøansvarligt afsæt; og (di)vison, der slog igennem med 100% upcyclede styles.

5. Elbiler og mere ansvarlig transport
For at mindske CO2-udledningen kører Copenhagen Fashion Week udelukkende i elektriske biler under modeugen. Modeugen har lavet en 15-punkts håndbog til brands, hvor der opfordres til at tænke i alternative transportmuligheder som tog, når de inviterer internationale gæster til modeugen, de opfordres til at cykle mellem shows eller køre i elbiler samt kun at bruge bud- og transportservices med mere klimavenlige fragtløsninger.
ELLEs modeteam er naturligvis også yderst opmærksomme på ansvarlige alternativer, og efterlever selvfølgelig også modeugens officielle anvisninger, når det kommer til valg af transport mellem shows. Derfor er valget under Copenhagen Fashion Week i februar i år faldet på den nye Volvo C40 Recharge.
Ikke nok med at den stilrene bilmodel lever 100% op til Volvos stolte designarv, så er den også 100% elektrisk, og kan dermed køre både i og udenfor byen, uden at bidrage negativt til CO2-aftrykket. Desuden har den anerkendte svenske bilproducent taget et skridt mod større ansvarlighed ved udelukkende at indrette bilen med et luksuriøst, vegansk alternativ til læder, fremstillet af af genanvendte PET-flasker, korkpropper fra vinindustrien og organiske materialer fra bæredygtige skovbrug i Sverige og Finland. Volvo C40 Recharge er den første bilmodel fra Volvo, der er designet fuldelektrisk og 100% læderfri.
Kan man ønske sig et bedre og mere chikt modeuge ‘ride’ under verdens (måske) mest ansvarlige modeuge?
Læs mere om Volvo C40 Recharge her.
