Backstage til københavns modeuge i et nyt post-corona format
Af Rose Maria Boelsmand - 25/08/2020
Home / Mode / Modeugen / Backstage til københavns modeuge i et nyt post-corona format
Nogle ville sige ‘lidt, men godt’. Andre ville sige en modeuge, der (måske) bliver agendasættende for mere, end det vi kommer til at have på i sommeren 2021 og har skåret mønsteret for fremtidens modeuger i hybridformat, hvor (få) fysiske shows suppleres af præsentationer, events og digitale visninger. Vi tager dig med bag modemaskerne...
Den nyligt afholdte modeuge i København fik et væstenligt andet format denne sæson, end hvad der ellers er kutyme for det halvårlige modetilløbsstykke. Natuligvis grundet COVID-19 og de restriktioner alle – både individer, organisationer og brancher er underlagt.
Ikke desto mindre løb modeugen af stablen, omend opbuddet af internationale gæster og starletter var behørigt minimeret og showkalderen var skruet væsteligt anderleders sammen end nogensinde før. Med kun syv fysiske shows var resten af modeugekalenderens tre dage fyldt ud med præsentationer, events og digitale kollektionsfemvisninger, der – måske – er afgørende for, hvordan modeugerne i fremtiden, ikke blot her til lands, men internationalt – vil tage sig ud. Modeuger, hvor der er skåret ind til benet; både i form af hvem og hvor mange der fysisk deltager, men hvor kollektionerne også udviser en større bevidsthed for kvalitet over kvantitet.
Således, behørigt sprittet af, iført (fashionable) ansigtsmasker og med kontinuerlig god afstand over hele linjen – og vigtigst af alt helt uden kindkys og kram tager vi dig her gennem et par af højdepunkterne fra modeugen med backstagebilleder fra udvalgte danske brands.
Foto: Lasse Bak Mejlvang
7 DAYS ACTIVE
7 Days Active var et af de få brands, der afholdt et rigtigt show. Det i sig selv burde være nok til at fange modefolkets opmærksomhed, men det var alligevel ikke nok for det farverige sportswearbrands, der har fundet vej til den danske modeugeagenda. 7 Days sparkede modeugen ind med et andrenalinkick af dimensioner ni dansende energibomber, der indtog Carlsberghaven og fik alle omkring til at huje med, inden ’de rigtige’ modeller overtog catwalken og viste os, at neonfarver som pink og limegrøn sagtens kan forenes med brun, sort og bordeaux - og at active wear stadig er fuldt ud acceptable indslag i vores hverdagsgarderober i SS21.
Foto: Lasse Bak Mejlvang
HELMSTED
Når man ikke kan holde et ’rigtigt’ show, må man skabe hype og synlighed på anden vis. Det formåede Emilie Helmsted på sin helt egen og fint finurlige vis ved at installere en candyfloss-lyserød organisk skuptur midt på et solbeskinnet Kongens Nytorv, hvor alle kunne kigge med. Omkring - og på - sagte skulptur stod og sad en lille håndfuld etnisk diverse modeller i pastelfarvede, sommerlige og slående Helmsted’ske outfits; fra slikfarvede badedragter med matchende vatterede strandtasker, til ultratynde korte pyjamassæt i knaldpink og små blå shorts og stroptoppe i blomstret himmelblå - og allle med variationer af sommerhø og fuglereder i håret. For det er ikke Helmsted, hvis det ikke også er lidt pudsigt.
Foto: Lasse Bak Mejlvang
LOVECHILD 1979
Modeshows er et udstyrsstykke, og det Lovechild-designer Anne Dorte Larsen udstyrede sine gæster med var gennemført parisisk salonstemning a la 1950. Hun bød på champagne og østers på den legendariske Café Victor i København, og mellem de hviddugsopdækkede borde dansede modeller i alle etniciteter og aldersgrupper i en af de hidtil mest voksne og ultra ladylike og chikke kollektioner, der nogensinde er set fra ellers romantiske Lovechild. Kollektionen var en postiv nostalgiinsprøjting til en tid, hvor kvinder klædte sig elegant på, når de gik ud. Dengang det var en selvfølge, at døren blev åbnet for en, og at en god aften med champagne altid afrundes med dans. Og de tider vil vi gerne tilbage til - og gerne iført Lovechilds læderkjole med pufærmer, den smukke blå frakke eller den sorte suitinspirede heldragt med feminin skjorte med flæsekanter, der er ligeså stilet og rigtig anno 2021 som de tville være det i de gode gamle dage...
Foto: Lasse Bak Mejlvang
REMAIN BIRGER CHRISTENSENNår man ikke holder show, men i stedet iscenesætter en præsenentation, er det et kunststykke at balancere visningen af tøjet med indtrykket af omgivelserne. Den balanceevne demonstrerede Birger Christensen-brandet Remain næsten overlegent succesfuldt på Thorvaldsens Museeum, hvor ni modeller på et skævt podie viste det nye bud på en opgraderet basisgarderobe, som smukt reflekteredes i podiets visuelt bedragerisk flydende overflade. Shilouetterne var de samme som dem, der allerede er blevet synonym med brandet: Brede bermudashorts i læder, boxy blazere, knælange frakker - dog i nye farver som lyseblå, rød og brændt orange. Modekyndige ved, at basisgarderoben kun behøv er bestå af få items, så længe det er de rigtige, og sæsonens nytilføjelse (som du sagtens kan have i skabet i mange år) er korte sommerkjoler og små toppe, der unægteligt gør sig godt til de ekstiterende, klassiske Remain-items.
Foto: Lasse Bak Mejlvang
SKALL STUDIO
Søstrene Skall, der begge for nyligt er blevet mødre, debuterede med deres første show - og det var tydeligt, at familien, det nære, intime og rene er essensen af dem - og deres brandunivers. Ledsaget af sagte klassisk klavermusik nærmest svævede de lystklædte og barfodede modeller - nogle af dem med deres egne døtre i hånden - gennem uudsmykkede smukke herskabslejlighedsstuer i indre by og lod gæsterne drømme sig til sommeren 2021, hvor det billede, der tegnede sig, virkede næsten utopisk dragende. Hvide, lette mousselingkjoler. Shorts i bomuld. Feminint broderie anglaise. Plisseringer. Alt sammen i Skalls signaturpalette af hvid og nedtonede jordfarver - og naturligvis helt bæredygtigt og økologisk.
Foto: Lasse Bak Mejlvang
SØREN LE SCHMIDT
Få formår at gøre sexet sofistikeret som Søren Le Schmidt. Han præstenterede en lækker, skræddersyet kollektion af klassisk aftentøj i et moderne vrid og i en farevpalette bestående af beige, hvid, sart blå og navy. De ved første øjekast raffinerede gallakjoler med smukke volanter, slidser og læg var tilsat urbane og streetede kontraster i form af atypiske tunge kjolematerialer som uld og denim, sortblå læber, chunky smykker (fra Søren Le Schmidts designsamarbejde med Pilgrim), tennissokker og flade herreinspirerede loafers, der øjeblikkeligt satte de volumniøse balkjoledrømme i en kontekst, der (næsten) fik os overbevist om, at de også kan bruges til hverdag. Næsten.
Foto: Lasse Bak Mejlvang
HENRIK VIBSKOV
Det startede med med kjoleklædte mænd, der vogtede over de en-for-en-picnic-pladssatte gæster til en blæsende, dyb musikklang. Den stilstående installationen var i sig selv værd at stirre på fra græspladserne, men den aktivitet holdt kun, indtil alle de anmærkede pladser var fyldte. Mændende rejste sig og afslørede vajende gyngeheste, der gemte sig under deres kjoler, og musikkens tempo øgedes. Kollektionen bød på bløde shilhouetter i kunsteneriske Vibskov-typiske møntre. Det var en kollektion, der signalerede netop den unikke form for trendoverlegenhed, Vibskov mestrer. Men hvem behøver også evigt skiftende sæsoner og tendenser, når man kan holde sig til én stil, der fungerer uanset modens lunefulde luner.