Mode

Historien om en jakke

- 21/02/2013

Munthe Plus Simonsens Plan-jakke er et hit. Læs her om dens tilblivelse

Godt 30 timer fra Danmark sidder en gruppe kvinder i den nordindiske landsby Shishvi på gulvet i det, der engang har været et murstenshus, for at sy bittesmå stikninger i en helt særlig jakke. En jakke, som for dig og mig vil tilgodese både forfængeligheden og samvittigheden, men som for kvinderne i Shishvi er et spørgsmål om liv eller død.

ELLEs journalist besøgte kvinderne i Shishvi og beretter her om rejsen og det, hun så.

Sådan blev Plan-jakken til

Halvandet år før ELLE besøgte kvinderne i Shishvi, besluttede designeren bag Munthe plus Simonsen, Naja Munthe, sig for at skaffe penge til fattige kvinder. Hun har tidligere rejst penge til hjælpeorganisationen Plan, og det at hjælpe andre kvinder tiltaler hende. I oktober 2012 lancerede organisationen nemlig en global kampagne under navnet Because I Am A Girl for at hjælpe piger verden over – bl.a. de over 66 mio. piger, der ikke går i skole, de 900 mio., der lever for under seks kroner om dagen, og de flere end 10 mio. purunge piger (helt ned til 12 år), der bliver giftet bort.

Naja Munthe og drømmen om Plan-jakken

Sammen med Plan fandt Naja Munthe frem til Sadhna, underafdeling til organisationen Seva Mandir, som Plan samarbejder med i Indien. Sadhnas formål er at beskæftige kvinder med at sy bl.a. tøj, sengetæpper og tørklæder under ordnede forhold.

Naja fik derfor Sadhna til at sende prøver på nogle af deres færdiglavede ting op til Danmark, så hun bedre kunne få en ide om, hvad det var for en type håndværk, de mestrede:

“De sendte nogle meget lidt up to date ting, men de havde lavet et sengetæppe, som jeg klippede op og lavede til en jakke, og den jakke og det tilhørende mønster blev så sendt tilbage til Sadhna,” fortæller den danske designer, der dog også kan fortælle, at hun i de sidste 15 år har arbejdet med produktion i Indien, og at tingene ikke altid udføres, som man forventer det.

Naja Munthe har knoklet sammen med kvinderne, for at få projektet til at lykkes.

Det får kvinderne i løn

Første stop er byen Udaipur og et møde med Seva Mandir og Sadhna. Seva Mandir sørger for at administrere de penge, Plan Danmark sender til Indien, og de går altså bl.a. til Sadhna, som blev grundlagt i 1988. Dengang bestod Sadhna af 15 kvinder, mens tallet i dag, 25 år senere, er oppe på omkring 700 fra 19 til 60 år fordelt i 49 grupper 16 forskellige steder i Udaipur og omegn. Sadhna tilbyder alle de 700 kvinder arbejde som syersker, og ud over at kvinderne får en egen indtægt, arbejder Sadhna på at styrke deres kunnen for på sigt at gøre dem i stand til at blive selvforsynende, ligesom de hjælpes til at få en respekteret position både i familien og i samfundet. Efter et tre måneders praktikforløb, hvor de lærer at sy, opnår kvinderne en mindsteløn på 2.500 rupees (ca. 650 kroner) alt afhængig af, hvor meget de producerer.

Ud over lønnen motiveres kvindernes produktion også af, at de som andelshavere i Sadhna får del i organisationens overskud, ligesom de får et årligt syns- og helbredstjek, en sygeforsikring til hele familien, pension, mulighed for at tage nødlån, sygedagpenge samt legater til skolegang for deres børn. En afgørende faktor for kvinderne er, de kan arbejde hjemmefra og ikke behøver transportere sig til en fabrik.

Munthe plus Simonsens Plan-jakke, som du kan købe her i ELLEs shop.

Sadhnas kvinder

Der er Yashoda Lohar på 35 år, som har arbejdet for Sadhna i 10 år. Hun blev gift, da hun var syv år, og fik den første af to sønner som 16-årig. I dag er hun enke; hendes mand begik selvmord for to år siden pga. en depression. Men Yashoda er stærk, og hun er så dygtig en syerske, at hun i dag oplærer andre kvinder. Der er Dhapu Bai, som måske er 45 år; hun kan ikke helt huske det. Hun blev gift som 12-årig og fik sit første barn som 14-årig. Hun har også arbejdet for Sadhna i 10 år, for som hun selv siger:

“Jeg kan ikke andet. Det her er det eneste, jeg kan.”

Men det, der rører os mest, er, at det ikke kun er disse kvinder og alle deres kollegaer, der får livet til at hænge bedre sammen, fordi de arbejder for Sadhna. Ud over at alle de kvinder i Sadhna, der arbejder på jakken, er sikret arbejde i flere måneder, så går al overskud af salget til deres landsbyer. Plan regner med, at jakken vil indbringe mindst en kvart million kroner. Alene de 1.500 indbyggere i Shishvi kan se frem til flere latriner, 20 toiletter med skyl, tre fællesbade til kvinder og piger og opføring af et vandrør fra en kilde til en vandtank, som vil spare de unge piger tid, så de i stedet for at skulle gå langt efter vand kan komme i skole.

Det koster Plan-jakken

Jakken koster 1.899 kroner, og den bliver kun lavet i 230 eksemplarer, for det var den maksimale ordre, Sadhna kunne tage ind. Alle jakkerne er nummererede, og den kvinde, der har siddet med den, har også signeret den. Og, ja, det er tankevækkende, at der skal en jakke til at få dig og mig til at svinge dankortet; at vi helst skal have noget for vores støttekroner. Men som Naja Munthe siger, mens hun samtidig understreger, at hun ikke selv er nogen Mother Teresa: “Hvis man er et sted i sit liv, hvor man kan overskue det, så skal man hjælpe, og så synes jeg, at bevæggrunden for at gøre det er lidt lige meget, så længe hjælpen når frem.” Men nu kender du i hvert fald historien om din næste jakke. Den er blå, den er smuk, og den gør en forskel for både dig og – ikke mindst – hende, der har syet den.

Psst: Der er få eksemplarer af Munthe plus Simonsens jakke tilbage. Køb din eksklusivt i ELLEs shop.