Mode

Den populære pastarestaurant Fabro udvider med helt ny genre

- 20/05/2025

Den populære pastarestaurant Fabro, der har hjemme i København K, udkommer denne måned med sin første kogebog, Pasta og venner, så du kan tage den afslappede, italienske (mad)stil med hjem. Vi mødte en af Fabros foundere Luca Brancaccia.

Artiklen kan indeholde sponsorerede links.

Fortæl om Fabros første kogebog.

Vi har længe ønsket at finde en måde at udvide Fabro-universet på – især for dem, der ikke har mulighed for at kigge forbi, eller som måske bliver skræmt væk af de (til tider ret lange) køer. Min kæreste Sofie fik idéen til at lave en kogebog, hvor vi samler både Fabros opskrifter og min italienske families madtraditioner. På den måde kan man tage et lille stykke af Fabro med hjem i sit eget køkken, lade sig inspirere og måske endda lære noget nyt. I Pasta og venner skal du gerne føle, at du er en del af vores fællesskab, mens du bladrer gennem siderne. Du møder de mennesker, der er en del af Fabro gennem deres opskrifter – og du bliver introduceret til min umbriske/romerske familie, som i generationer har skabt de retter, vi laver hver eneste dag i restauranten.

Hvilke opskrifter kan man glæde sig til?

Du kan bl.a. se frem til at lære at lave carbonara af min lillebror Matteo, der har lavet over 10.000 portioner, min fars parmigiana – præcis som min nonna (bedstemor, red.) Maria lavede den, kirsebærtærte efter min zia (moster, red.) Elenas opskrift. Og selvfølgelig vodkapasta, som min mor har perfektioneret gennem de sidste 30 år.

Er der både velkendte retter og overraskelser for Fabro-kendere?

Ja! Det er en god blanding af romerske klassikere og nye, selvopfundne retter. Nogle af dem har været på menuen før, andre er der lige nu og nogle af dem kommer måske i fremtiden.

Fabro er en kæmpe succes og synonym med lange køer. Hvad er opskriften?

Vi er bare os selv. En gruppe venner, der hele tiden bliver større og et fællesskab, hvor alle er velkomne. Når man spiser på Fabro, bliver man en del af det. Jeg tror, folk kan lide den hjemlige og afslappede stemning – samtidig med at der altid er gang i den.

Nu har I også åbnet Fiasco Bar lige ved siden af Fabro. Hvad kan den? 

Fiasco er en helt anden historie – og vi er kun lige begyndt! Her kan du føle dig som en ægte italiensk bodegarotte, spille billard og drikke 100 Peroni med dine venner en fredag aften. Vi eksperimenterer mere med forskellige snack-retter og har det egentlig bare skidesjovt med det.

Hvad spiser folkene bag Fabro selv?

Mange af os elsker at lave mad og eksperimenterer med alt muligt forskelligt, så vi laver tit mad sammen, når vi har fri. Vi arbejder ofte om aftenen, så mange af os elsker også at spise morgenmad og frokost hos vores venner Besart og Simone på deres café Dallas på Østerbro. Når vi er på arbejde, bliver vi bliver sjældent trætte af pasta! Hvis vi vil have noget let, går vi efter en pomo. Skal vi kurere tømmermænd, er det en carbo. Når vi endelig får nok af pasta (sjældent, men det sker), bytter vi mad med vores gode naboer hos Another Pizza, Gasolin eller Killer Kebab. Hvis det skal gå stærkt under service er kikærter, Monsterdrik og Mathilde Kakao favoritterne.

Kan du dele et Fabro-fun fact, som ingen kender?

Mange af os, der arbejder i Fabro, er folkeskole- og gymnasievenner, resten er venner af venner eller venner af venners venner, og vi hænger også alle sammen rigtig meget ud privat. Og så har vi fundet ud af, at mange tror, at Fabro enten er et efternavn eller en fodboldspiller, men det er faktisk navnet på den lille landsby i Umbrien, hvor min familie kommer fra, og hvor jeg har tilbragt alle mine somre som barn – og stadig gør det. Sofie og jeg skal endda giftes i Fabro til sommer.

1

Pasta og Venner udkom 20. Maj på grønningen 1 og er skrevet af Luca Brancaccia og Sofie Pazdecki.

Pasta og Venner, 160 kr.

Læs ogå

Joe & The Juice åbner nyt sted i København i dag – men det bliver noget helt andet, end hvad vi kender det som