Home / Mode / CSR: Her er ELLEs guide til bæredygtig mode
I apriludgaven af ELLE, der er på gaden nu, stiller vi skarpt på bæredygtighed og CSR inden for mode, og derfor giver ELLEs moderedaktion dig her en stor guide til bæredygtige brands som blandt andre Stella McCartney, Mads Nørgaard, H&M og mange flere.
Her på ELLE går vi meget op i bæredygtig mode og elsker designere, der sætter fokus på CSR i deres produktioner.
Læs også: 10 bæredygtige shoppefund
Derfor er apriludgaven af ELLE blandt andet dedikeret til bæredygtigheden, og ELLEs moderedaktion har i den andledning lavet en guide til alle de bæredygtige brands, du skal kende til.
Der er blandt andet Stella McCartney, der sætter fokus på dyrevelfærd, G-Star, der har øje for genbrug, H&M, der i deres bomuldsproduktioner fokuserer på økologisk bomuld og meget, meget mere.
Læs også: Filippa K lancerer bæredygtigt koncept og kollektion
Se hele den bæredygtige guide i galleriet og læs, hvad hvert enkelt brand gør for bæredygtigheden.
Psst… Brug pilene i galleriet eller ‘swipe’ dig igennem.
Foto: Mads Nørgaard
Mads Nørgaard prøver at holde CSR-politikken enkel. De har rykket produktionen tæt på Danmark, hvilket giver lavere transport omkostninger og mere sikkerhed. Derudover fokuserer de på at skabe items, som ikke er trend baseret, men items, som kan holde i garderoben i mange år.
Foto: Asos
I 2010 introducerede Asos, “ASOS’ Green Room”. På siden sælger Asos miljøvenlige produkter fra over 75 forskellige mærker. Der er en lang rækker kriterier, opsat af Asos selv, et mærke skal leve op til for at kunne blive repræsenteret på siden. Deres egen linje ”Asos Africa” giver fx varme måltider og sygeforsikring til de ansatte på produktionen i Afrika. Det er en stor hjælp til afrikanske mødre, som kan have svært ved en stabil økonomi i det afrikanske samfund.
Foto: Filippa K
Filippa K har sammen med Tangent Garment Care udviklet to økologiske produkter, Fine wash og Fabric care, udviklet til at pleje og vaske dit tøj. Produkterne er 100 % naturlige og indeholder hverken manipulerede ingredienser eller parabener. Linjen er udviklet med henblik på at få dit tøj til at holde længere i garderoben, og samtidig skåne huden for unødvendige tilsætningsstoffer.
Foto: Fonnesbech
Brandet Fonnesbech er bygget op omkring ansvarlighed. Ansvarlighed omkring hvilke materialer de bruger, som er alt fra økologisk bomuld til mælkefibre og genbrugsplast, der udspringer i de smukkeste kreationer, men også ansvarlighed omkring selve brugen af tøjet, så en style altså kan bruges på flere måder - Fra en frakke til en vest til en kort jakke, så du altså har flere styles i én.
Foto: Won Hundred
Won Hundre har produceret en undertøjslinje i økologisk bomuld, og hvor indpakningen er FSC-certificeret, hvilket betyder at materialerne har oprindelse i et område, som bliver udnyttet bæredygtigt.
Foto: Adax
Adax bruger kun læder og pels fra dyr, som bliver spist.
Foto: A Question Of
Alle A Question Of's bomuldsprodukter er fremstillet af GOTS certificeret økologisk bomuld, som i modsætning til konventionel bomuld er lavet uden brug af giftige kemikalier, hvilket gør det sundere for både dig som forbruger og miljøet.
Foto: Monkey Glasses
De fleste af Monkeyglasses’ briller er lavet i acetat – en helt særlig form for plast, der er udgjort af ca. 90 % bomuldsblomster og træmasse. Råmaterialet er biologisk nedbrydeligt og kommer fra Italien.
Foto: G-star
G-star har lavet en organisk kollektion i samarbejde med ’Bionic yarn’, som er lavet af genbrugte plastic flasker.
Foto: Jerome Dreyfuss
Dreyfuss prøver at tænke på brug af naturlige produkter hele vejen igennem. Dyrene, de bruger til at fremstille deres produkter, har alle levet et naturligt liv, og alle dyrene bliver også spist. Alle deres produkter er håndlavet og farvet med vegetabilsk farve.
Foto: Ravn pelse
Ravn pelse bruger kun læder og pels fra dyr som bliver spist.
Foto: Gina Tricot
Gina Tricot har udviklet en tøjlinje med toppe, leggins og undertøj i økologisk bomuld. Samtidig har Gina Tricot siden 2009 bidraget til opbygning af et gymnasium i byen Sega, Ghana og er i dag deres største bidragsyder.
Foto: Jackpot
20 – 25 % af Jackpots styles er bæredygtige på den ene eller den anden made. I 2014 har de lanceret mærket ”Your Green Choice”, der er lavet af økologiske materialer og/eller produceret efter metoder, der fremmer bæredygtighed. De bruger bæredygtige materialer som økologisk bomuld og hør, samt genanvendt polyester og uld.
Foto: Stella Nova
Stella Nova har et Code of Conduct, som deres leverandører skal underskrive inden et samarbejde. De har i flere sæsoner nu kørt med deres Fair Trade strik, som bliver produceret i Peru. Denne kollektion er håndlavet og består af alpaca fibre.
Foto: Tusnelda Bloch
Hele brandet Tusnelda Bloch er bygget op omkring vigtigheden af at passe på miljøet. Alle deres materialer er nøje udvalgt, og består enten af økologisk bomuld, eller genbrugsmateriale.
Foto: Stella McCartney
Stella McCartney kæmper for dyrerettigheder og benytter derfor hverken ægte læder eller pels i deres kollektioner.
Foto: Toms
Toms' politik er, at for hver gang et produkt bliver solgt, bliver et produkt magen til doneret til folk i nød.
Foto: Weekday
I Weekday's SS15 kollektion vil deres ´five-pocket jeans’ være produceret i økologisk eller genbrugt bomuld.
Foto: Henrik Vibskov
Henrik Vibskov har en “Made in India” linje som er skabt på materialer af Khadi, som er et indisk håndspundet bomuld. Alt er håndlavet med traditionelle metoder, hvor der bliver brugt så lidt vand, elektricitet og kemikalier som muligt. Alt tøjet er farvet naturligt ved brug af vegetabilsk farver.
Foto: Kinraden
Kinraden har valgt at alliere sig med de mest ansvarlige og bæredygtige leverandører af råvarer til deres smykker.
Foto: The Baand
Størstedelen af The Baand’s produktion finder sted i Peru. De bruger økologisk bomuld og Alpaca garn til deres forskellige basic styles.
Foto: Underprotection
Underprotection er et dansk undertøjs brand, som siden deres start har haft stor fokus på bæredygtighed. De bruger kun bæredygtige materialer som bambus, soja og økologisk bomuld.
Foto: Aiayu
95% af Aiayus produktion sker i Bolivia. De besluttede sig for at forbedre arbejdsforholdene, og samtidig gøre produktionen mere etisk korrekte. Det valgte den danske regering at støtte op om, og det har hjulpet firmaet i den retning de gerne vil, i forhold til arbejdsvilkår og miljømæssig performance.
Foto: Yeti
Yeti har skabt verdens første jakke i plantebaseret nylon. I stedet for at bruge råolie fra undergrunden har man forsket i at udvinde olie fra Ricinus-planten som er en ikke-spiselig, meget robust plante som primært vokser på brakjord og derfor ikke optager landbrugsjord. Plante baseret nylon er mere miljøvenligt end almindelig nylon.
Foto: H&M
H&M er verdens største forbruger af økologisk bomuld, og de arbejder på at få hele deres bomuldsproduktion til at være bæredygtig i 2020. De har et koncept, hvor kunder kan indlevere deres gamle tøj, så disse materialer kan blive genbrugt. Alle deres poser består ligeledes af genbrugs materialer.
Foto: Ganni
Omkring halvdelen af Gannis produktion ligger i Europa, således at transporten er kortere. De prøver så vidt muligt altid at fragte deres produkter i lastbil eller båd, i stedet for fly, for at spare på CO2-udslippet.
Foto: ATP Atelier
Alle ATP Atelierssko er lavet i Italien af lokale producenter, som arbejder underforhold, som firmaet står inde for. De bruger kun vegetabilsk farve til deres læder for at skåne miljøet mest muligt. Når de skal transportere deres varer, bruger de båd, så snart det er muligt, da det er den mest Co2-venlige måde at fragte på.
Foto: Burberry Prorsum
75 % af al belysning i Burberry’s butikker er LED lys.Til 70 % af deres læder accessoires bruges certificerede garverier. De har lanceret et 3 års miljøvenligt bomulds program i Peru, og har bandlyst bomuld fra Uzbekistan som produktionsmateriale.
Foto: Gucci
Gucci laver mange af deres solbriller i miljøvenligt materiale, såsom bambus og acetat, som er et produkt med et meget højt indhold af organiske materialer. Derudover pakker Gucci deres produkter ind i FSC-venligt papir.
Foto: Hummel
Hummel deltager i FN’s Global Compact, som støtter op om menneskerettigheder, arbejdsrettigheder, miljø og antikorruption. Alle deres leverandører underskriver en kontrakt, som sikrer, at firmaet fortsat støtter op om disse principper i deres praksis.
Foto: Levis
Levis opfordrer os alle til at vaske mindre, vaske I koldt vand og ikke mindst donere vores gamle jeans til genbrug. I deres linje Levi’s waste<less kollektion, består alle stykker tøj af mindst 20 % genbrugsmaterialer, så som plastikflasker og madindpakning.
Foto: Serendipity Organics
Et brand som siden deres opstart I 2003 har arbejdet med at udvikle tøj i økologisk bomuld, uld og silke i høj kvalitet. De er GOTS (Global Organic Textile Standard) certificeret i hele deres produktionsproces, lige fra rå bomuld, indfarvning og resten af produktionsprocessen.
Foto: Designers Remix
Designers Remix bruger i alle deres kollektioner organisk bomuld. De støtter op om dyrerettighederne, og accepterer kun Merino uld fra får der ikke har gennemgået den smertefulde ”Mulesing” proces. P å deres hovedkontor i København, genbruger de alt deres pap, og donerer deres genbrugspapir til en daginstitution. Derudover bliver store dele af deres kollektioner produceret i Europa, for at opnå et mindre Co2-udslip ved transport.
Foto: Ocean & Me
Ocean & Me's fabrik I Kina efterlever høje krav om CSR inden for bæredygtighed og gode arbejdsforhold. Ocean & Me har besluttet at starte et investeringsprogram, som sørger for en forbedret hverdag for arbejderne på fabrikken og deres familier, blandt andet ved at give læringsmateriale og træningsudstyr til de personer som står bag produktionen.
Foto: Nudie Jeans
Deres items består af 100 % organisk bomuld. De arbejder kun sammen med få tætte producenter, så de kan sikre at deres arbejdsforhold og etiske regler passer med Nudie Jeans’ visioner.
Foto: Yvonne Koné
Yvonne Koné stræber efter at minimere deres virkning på miljøet, ved at begrænse transporten, ved kun at bruge Italienske leverandøre. Der bruges vegetabilske farver i deres produkter, og de undgår yderligere behandling af læderet, for at beholde produktet naturligt og for at begrænse forurening.
Foto: Hope
Siden 2010 har Hope doneret til non-profit organisationer. I Deres AW14 kollektion skabte de to pudebetræk, lavet af genbrugs materialer. Projektet blev kaldt ”Mission Quilt” og 10 % af hver solgt pude, går til Stockholm Stadsmission.
Foto: Jofama
I Jofamas 2015 forårskollektion har de lavet tre jakker i EcoSoft. Det er et læder med mindre krom, og som er et materiale produceret af genbrugte plastik flasker.
Foto: Vans
Vans gør meget for at holde deres kontorer så miljøvenlige så muligt, ved at genbruge papir og plastik. De er begyndt at tænke på at deres elektricitet skal komme fra bæredygtige kilder – både det de bruger i butikken, og det de bruger på deres kontorer.