Kultur

Stine Lund redder mødres liv med apps – mød hende her

- 08/05/2015

I anledningen af mors dag sætter vi fokus på nogle af de mennesker og organisationer, der giver udsatte mødre i udviklingslande en ekstra chance i livet. Læge Stine Lund er en af de kvinder, der gør en forskel.

289.000 kvinder og fem millioner spædbørn dør hvert år i forbindelse med graviditet eller fødsel, og 99 procent af dem kommer fra udviklingslande. Det tal kæmper bl.a. danske Maternity Foundation for at nedbringe, og organisationen har netop fejret 10-års-jubilæum med imponerende resultater på cv’et, herunder The Safe Delivery App skabt i samarbejde med bl.a. læge Stine Lund, der også har startet Wired Mothers på Zanzibar. Mød hende her. 

Læs også: Red en mors liv på mors dag

Kan du fortælle om Wired Mothers?

“Da vi startede Wired Mothers, fødte omkring halvdelen af kvinderne på Zanzibar i deres hjem uden en jordemoder. Jeg arbejdede for Danida som rådgiver og konsulent for sundhedsministeriet på Zanzibar. Vi lavede en lang række tiltag, som vi vidste havde virket andre steder. Men vi vidste også, at det ikke var nok – at vi var nødt til at tænke anderledes. Vi kunne se en generel rivende udvikling, hvor flere og flere kvinder havde telefoner, og i dag bruger vi mobiler til at forbinde gravide kvinder med sundhedssystemet. Kvinderne modtager sms-beskeder under deres graviditet og efter fødslen med sundhedsuddannelse og påmindelser om, hvornår de skal til deres næste svangeromsorgsbesøg, og vi oplyser om, hvor vigtigt det er for både mors og barns overlevelse, at de føder med uddannet sundhedspersonale.”

Hvordan kom du i kontakt med Maternity Foundation?

“Maternity kontaktede mig efter at have set mit arbejde med Wired Mothers. Jeg havde en del ideer til, hvordan man kunne tage det et skridt videre, og en af dem var at bruge tegnefilm til at uddanne sundhedspersonale, fordi kvaliteten af den service, de fødende kvinder og nyfødte børn mødte, ikke var god nok – de fleste komplikationer kan undgås eller behandles med enkle midler, men sundhedspersonalet er ofte dårligt uddannet. I fællesskab med fødselslæge Bjarke lund Sørensen, som jeg dengang delte  ph.d.-kontor med, udviklede jeg så Safe Delivery App.” 

I har skabt en Safe Delivery App. Normalt forbinder man ikke Afrika og fremskridt med hinanden, så hvorfor er dette alligevel den oplagte løsning?

“Der er efterhånden en del eksempler fra Afrika på, at udviklingen af teknologiske løsninger sker hurtigere end f.eks. her i europa. Tag bare MobilePay – det havde de i Afrika før os – eller dual sim card, hvor man kan have to simkort i den samme telefon. Måske er det, fordi behovet – altså problemerne – er så meget større, at drivet til at skabe innovative teknologiske løsninger er større. Afrika har nu det næststørste globale mobile marked, og udviklingen går stærkt – man taler om en mobiltelefonrevolution. Der er flere mennesker i Afrika, der har en telefon, end mennesker med adgang til vand og sanitet.

Hvad driver dig? Hvorfor kan du ikke lade være med at engagere dig i såvel danske som afrikanske børn?

“Helt grundlæggende generer den globale ulighed mig – at 99 procent af de børn og kvinder, der dør, er fra lavindkomstlande! Og så nyder jeg mit arbejde; det er udfordrende og spændende, og jeg får lov til at kommunikere med børn, forældre og mennesker af forskellige kulturer og socioøkonomiske baggrunde. og så er der meget at hente, man kan altså redde liv.”

Psst… Send en sms med teksten LIV til 1245 og støt Maternity Foundation med 100 kr.

Læs også: Hvem er den sejeste mor, du kender? Vind en ‘Love Tag’ halskæde fra Jane Kønig

Få et indblik i Stines imponerende og vigtige arbejde i Afrika i galleriet. Brug pilene eller ‘swipe’ dig igennem