Kultur

Model Maya Leroux om Paris: Hvis jeg skulle vise venner rundt i Paris, ville jeg tage dem med herhen

- 24/10/2022

Der er mange grunde til at elske Paris. Fra de storslåede monumenter til de små caféer og franskmændenes umiskendelige blanding af elegance og arrogance. Men hvordan er det at bo i byernes by som dansker? Mød den danske model her, der har rykket sin base fra København til Paris.

Denne artikel er en del af en serie om danskere i Paris, der fortæller om deres forhold til byernes by.

Jeg har drømt om at bo i Paris, siden jeg var helt ung. Min far er født og opvokset i Frankrig, så jeg er selv halv fransk. Derhjemme har han altid talt fransk til mig, og så har jeg svaret ham på dansk. Så da jeg flyttede til Paris for to år siden, var det en stor fordel, at jeg forstod sproget og kunne begå mig overalt, men det tog lidt tid, før jeg følte mig tryg ved selv at tale det.

Ugen efter jeg flyttede til byen, blev Frankrig ramt af total lockdown – i en grad så man skulle have en tilladelse for at gå ud at købe ind. I den første tid var det derfor bare min kæreste og jeg i en lille lejlighed.

Jeg bor i Battignolles i det 17. arrondissement, tæt ved Montmartre. Jeg tilbringer meget tid der og i det 9. arrondissement, som grænser op til mit nabolag. Det er et område, som har lidt af det hele: gode vintagebutikker, restauranter, hoteller og caféer og en god blanding af mange forskellige mennesker. Jeg har nok også en særlig tilknytning til det område, fordi det var dér, jeg altid boede, når jeg var i Paris for at arbejde, inden jeg flyttede hertil – især på Hotel Amour.

Jeg spiser ofte på Aux Deux Amis, som er en virkelig hyggelig og meget fransk restaurant. Indretningen er klassisk og smuk, de har god naturvin – og så serverer de den bedste tatar i byen.

Foto: Magnus Bach

Hvis jeg skulle vise venner rundt i Paris, ville jeg tage dem med i alle de store parker, både omkring Louvre og til Versailles. Men jeg ville også tage dem med på mit yndlingsloppemarked, der ligger udenfor byen i Saint-Ouen. eg besøger det næsten hver weekend. Det er nærmest en lille by i sig selv med uendeligt mange boder, hvor man kan købe alt fra møbler til tøj og mad.

Paris er en by, der lever om aftenen. I stedet for at lave mad derhjemme, går folk ofte ud og spiser og får et glas vin, også i hverdagene. Min kæreste og jeg spiser stadig klokken 18:30 eller 19, som man gør derhjemme, men mange parisere spiser først ved 21-tiden, og det giver en helt særlig stemning i byen, når man bevæger sig ud om aftenen.

Hver gang jeg er hjemme i Danmark, køber jeg masser af rugbrød med hjem. I Paris er det meget hvidt brød, pommes frites og vin, så jeg kan godt komme til at savne dansk mad. En anden ting, jeg savner, er kaffen i København. Mange tror, at man får god kaffe i Paris, men det passer ikke. Heldigvis har jeg fundet nogle små kaffebarer rundt omkring, som er lidt mere pricey end gennemsnittet, men hvor man til gengæld kan få havremælk i sin kaffe, hvis det er det, man vil.

Om Maya

Maya Leroux er 23 år, er halv dansk, halv fransk og opvokset i København og Tisvilde. Hun arbejder som model for Elite Copenhagen samt de europæiske modelbureauer Blow Models, Mirrs Models og Premium Models og har blandt andet lavet kampagner for mærker Calvin Klein, Ami Paris og Carhartt.

Da jeg kom til Paris, blev jeg chokeret over, hvor mange hjemløse, man ser på gaden. Der er også hjemløse i København, men i Paris er det hele familier, som bor på gaden med deres små børn. Forleden var jeg nede og handle og så en kvinde sidde med et spædbarn i armen foran det telt, som de boede i. Det gør mig rigtig trist, og jeg ville ønske, at der blev gjort noget mere fra byens side for at hjælpe.

Min kæreste og jeg er blevet så glade for at bo i Paris, at jeg netop har solgt min lejlighed hjemme i København. Jeg kan godt se mig selv bo her i mange år frem, og det eneste, der ville kunne få mig til at flytte hjem, er hvis jeg får et barn. Ikke fordi jeg ikke kan lide idéen om at lade det vokse op i Paris, men fordi København bare er mere tryg og børnevenlig – i Paris er der ingen, der tør stille barnevognen fra sig. Men så ville jeg måske flytte tilbage hertil, når det var blevet lidt ældre.

Læs ogå

Fotograf Rasmus Mogensen: “I Danmark har man tillid til hinanden og til systemet, men i Frankrig er det lidt, som om folk har givet op”