August står i Pridens tegn, og selv om dele af den er omlagt pga. corona, er begivenheden ikke mindre væsentlig. ELLE støtter det vigtige budskab i samarbejde med Scoop Models, der igen i år står bag kampagnen Love Is Not A Crime (LINAC). Mød en stribe af Pride-miljøets personligheder her.
Vil du præsentere dig selv?
”Jeg hedder Lana, jeg er 28 år gammel, jeg er fotograf, og jeg kommer fra en russisk familie i Letland. Jeg har boet i Danmark i ni år nu, jeg flyttede alene hertil, da jeg var 18 år gammel.”
Hvilke pronominer bruger du?
”Hun og hende.”
Vil du fortælle lidt om din kønsidentitet?
”Jeg identificerer mig som kvinde, og det har jeg altid gjort. Jeg er helt afklaret med den del.
Vil du fortælle lidt om din seksualitet?
”Jeg identificerer mig som lesbisk, og det fandt jeg ud af, da jeg var 27 år gammel. Dengang var jeg i meget lykkeligt og harmonisk heteroseksuelt forhold, men da jeg blev forelsket i min rigtig gode veninde fra den ene dag til den anden, fandt jeg stille og roligt ud af, at jeg altså er lesbisk. Der var mange ting, der begyndte at give mening: hvordan jeg har set mig selv, og hvordan jeg tit ikke har kunne spejle mig selv i mine omgivelser og sociale konstruktioner.”

Hvordan gik det konkret op for dig?
”Jeg var lige kommet hjem fra en rejse med min daværende kæreste og skulle mødes med min veninde hjemme ved hende. Vi sad bare og hyggede, og så slog det mig lige pludselig, at jeg var forelsket i hende. I det sekund, det gik op for mig, at jeg var blevet forelsket i en pige, vidste jeg, at mit liv ville blive anderledes, uanset om hun ville gengælde mine følelser eller ej, for jeg vidste godt, at min religiøse familie i Rusland ville have svært ved at acceptere det. Det var bare ikke en mulighed ikke at være ærlig. I dag er hun heldigvis min kæreste.
Sagde du det til hende?
”Ja, jeg sagde det til hende den dag. Og det var megafedt og megabefriende.”
Hvordan var din oplevelse med at springe ud?
”Det var en meget kompleks oplevelse for mig, fordi jeg kommer fra en meget konservativ familie og min mor er meget religiøs. Jeg kommer fra et helt andet samfund, end det vi lever i her i Danmark. Her føler jeg mig meget fri.
Kunne din familie acceptere det?
”Nej. Så jeg har et meget anstrengt forhold til dem nu. Jeg er meget ærlig omkring, hvem jeg er, og jeg står ved mig selv på trods af, at det har nogle store konsekvenser. Så jeg var ikke tvivl om, at jeg skulle fortælle dem det. Det har aldrig været på tale, at jeg ikke skulle være ærlig.”

Er du afklaret med, at I ikke har en relation?
”Min mor og jeg har en relation. Hun elsker mig overalt på jorden, men hun har også nogle meninger og holdninger – og det forstår jeg også godt. Hun er en voksen kvinde og er vokset i et helt anderledes samfund i Sovjetunionen, hvor der var nogle helt andre normer. Derfor er det enormt svært for hende at forstå mig, og hvem jeg er som person, fordi der er et stort kulturelt ’gap’ mellem os. I starten havde jeg en forhåbning om, at hun ville forstå mig, og jeg blev meget ked af det, da det ikke var tilfældet, men jeg fandt ro i, at mange andre i mijøet også kommer fra familier, hvor det er kompliceret. Jeg kan ikke stille krav til min familie, men bare jeg kan acceptere mig selv, så er jeg et godt sted.
Hvornår føler du dig mest stolt af dig selv?
”Jeg har lige barberet alt mit hår af for fem dage siden. Der følte jeg mig rigtig stolt af mig selv. For nu føler jeg, at jeg bare er mig. Når jeg kigger mig selv i spejlet, kan jeg se mig. Jeg føler ikke, at der noget galt eller noget i vejen. Jeg føler ikke, at der noget, der skal fikses. Nu kan jeg endelig genkende mig selv.”
Hvad ville du sige, hvis du skulle give et godt råd til andre queer personer?
”Der er ikke en rigtig eller forkert måde at være queer på. Nogle mennesker har brug for at komme ud af skabet og nogle har ikke. Og jeg synes det vigtigste erm at alle mennesker har sindsro nok til at finde ud af, hvad der er bedst for dem og så leve ud fra det. ”
Hvad ville du sige, hvis du skulle give et godt råd til en allieret?
”Husk at vi i det her miljø ’dealer med’ nogle problematikker som heteroseksuelle mennesker måske ikke omgiver sig med på daglig basis. Kønsidentitet og seksualitet er en personlig og privat ting, så det kan være hårdt, når folk stiller spørgsmål, fordi de er nysgerrige og ikke forstår, hvordan det fungerer. Folk må gerne spørge, men sørg for at gøre det på en kærlig måde og husk på, at det altså er en intim ting for den, man spørger ind til.”
