Kunst, bøger og musik

Månedens boganbefaling: “hvad betyder det for din tilgang til litteraturen, hvor du bor og hvor du kommer fra?”

- 28/03/2025

Denne måneds boganbefalinger tæller lige fra historien om massedrabene i Jeju i Sydkorea til fortællingen om en kvinde i trediverne, der har en affære med en gift mand, som hun bliver gravid med, til en personlig fortælling om, hvilken påvirkning vores baggrund har for vores tilgang til litteraturen.

Mørke minder

I sydkoreanske Han Kangs roman Vi tager ikke afsked balancerer du som læser på kanten af en triviel trummerum og et dystert mørke. For romanen handler om hverdag og venskab, om snefald og solskin, men i høj grad også om mareridt, åbne sår og kollektiv fortrængning. Det er historien om massedrabene på Jeju, der ligger som en understrøm gennem hele fortællingen, og som gør, at det er umådeligt svært ikke at følge (og føle med) hovedpersonen, forfatteren Gyeongha, der midt i egen krise drager mod øen under påskud af at skulle redde sin venindes papegøje. Romanen, der regnes for et mesterværk i Han Kangs forfatterskab, betragtes som en væsentlig grund til, at hun sidste år modtog Nobelprisen i litteratur.

1

'Vi tager ikke afsked', Han Kang hos Gads forlag, 230 kr.

Sandhedens

Danske Cecilie Lind skriver tingene, som de er, og lader læseren om at blive fascineret, frastødt eller forulempet af historiernes plot. Som i den kritikerroste Pigedyr fra 2022, hvor der ikke blev lagt fingre imellem en helt ung piges forhold til ældre mænd. I hendes nye roman Bristefærdig handler det om hjemløs kærlighed. En kvinde i trediverne har en affære med en gift mand, hun bliver gravid og føder et barn, men barnet bliver fjernet og hun bliver bildt ind, at graviditeten har været en vrangforestilling. I jagten på sandheden søger hun tilflugt i et gammelt hus i skoven med det barn, hun fastholder er sit, og kæmper herfra for den sandhed, alle omkring hende siger er en løgn.

2

'Bristefærdig', Cecilie Lind hos Gyldendal, 240 kr.

Privilegiet at kunne læse

I essaysamlingen Hastetilfælde skriver forfatter Thomas Korsgaard om sin skrivepraksis og dagligdagen som skrivende. Han fortæller om, hvordan han begyndte at læse, selvom han er vokset op i et hjem uden bøger, og om de litterære forbilleder, der i dag inspirerer hans arbejde. I en tid, hvor bøgerne (og dem, der læser dem) indimellem kæmper deres egen ensomme kamp, giver det mening at sætte ord på. For hvis ikke vi kan tilskyndes af dem, der kender magien, hvem skal så overbevise os om, at vi er på rette vej, når vi sidder i læselampens skær. Med udgangspunkt i egne erfaringer bringer Korsgaard i sin hyldest til litteraturen også spørgsmål op om økonomi og klasse, og hvad det betyder for din tilgang til litteraturen, hvor du bor og hvor du kommer fra.

3

'Hastetilfælde', Thomas Korsgaard hos Lindhardt og Ringhof, 100 kr.

Læs ogå

Cecilie Ingdal: “Fælles for kvinderne er, at der ikke har været en lige vej til drømmejobbet; det har krævet afslag, nej’ere og ommere”