Kunst, bøger og musik

Fotograf Signe Vilstrup: “Hvis jeg kan være en lillebitte brik i at vise kvinders styrke, så er jeg meget taknemmelig for det”

- 31/08/2023

Galleri Nijenkamp i Odense viser med udstillingen ’Søster’, værker af den internationalt anerkendte fotograf, Signe Vilstrup, der med sine gribende fotografer sætter fokus på pigers manglende rettigheder i Uganda.

I august 2022 rejste topmodellen Josephine Skriver sammen med organisationen PlanBørnefonden, der støtter børn og unge i 55 af verdens mest skrøbelige og udsatte områder og den internationalt anerkendte fotograf, Signe Vilstrup til Uganda. Og et af de vigtige resultater af den rejse, kan nu ses på udstillingen ’Søster’ Galleri Nijenkamp i Odense.

I en samling fotoværker kommer Signe Vilstrup helt tæt på en række piger og unge kvinder fra Uganda, som har oplevet vold og overgreb, men alligevel har og har haft styrken til at støtte hinanden og kæmpe for ligestilling. Det er stærke visuelle fortællinger fra Kampala og Kamuli i Uganda, og salget af værkerne går ubeskåret til PlanBørnefonden, som både Signe Vilstrup og Josephine Skriver arbejder non-profit for.

Foto: Signe Vilstrup

Josephine Skriver og Signe Vilstrup i Uganda

”Da jeg kom hjem fra Uganda og kiggede billederne igennem, viste det sig hurtigt, at der var en rød tråd igennem pigernes og kvindernes historier, og derfor kom titlen på udstillingen, ’Søster’, nemt til mig. Det er mennesker, der lever under vanvittigt hårde omstændigheder og har forfærdelige oplevelser med i bagagen. De har i den grad hinandens ryg. De hjælper hinanden med husly, mad og børnepasning – på trods af at de nærmest ikke formår at huse og brødføde deres egne børn. Men blikkene, jeg mødte, osede af stolthed og styrke. At være vidne til det ukuelige livsmod, håb og søstersind, var vanvittig inspirerende. Og hvis jeg kan være en lillebitte brik i at vise den styrke – og at det faktisk nytter at støtte disse unge piger og kvinder til et værdigt og frit liv – ja, så er jeg meget taknemmelig for det,” siger Signe Vilstrup.

Kommunikations- og fundraisingchef i PlanBørnefonden, Signe Holme, håber at rigtig mange vil komme forbi udstillingen den kommende måned og få ansigt nogle af de kvinder, der har brug for støtte til et værdigt liv.

Foto: Signe Vilstrup

”Signe Vilstrup har et helt særligt blik for at fremkalde det stærke, smukke og følsomme i de kvinder, hun portrætterer. Det gælder både, når hun tager portrætter af nogle af verdens største stjerner og nogle af verdens mest udsatte kvinder. Hvert år bliver to millioner piger under 15 år gravide, og på verdensplan er 132 millioner piger forhindret i at gå i skole. Så der er brug for den opmærksomhed, kvinder som blandt andre Josephine Skriver og Signe Vilstrup hjælper os med.”

Foto: Signe Vilstrup

Søster’ kan ses hele september hos Galleri Nijenkamp, Bredbjergvej 48 i Odense. Der er mulighed for at købe værker og signerede plakater. Alle indtægterne går ubeskåret til PlanBørnefonden. Til åbningen, 2. september, vil Signe Vilstrup og Signe Holme fra PlanBørnefonden kl. 12.30 og igen kl. 15.00 fortælle om deres møde med pigerne og kvinderne i Uganda og tilblivelsen af værkerne.

Læs ogå

Chart-direktør Julie Silbermann om årets kunstmesse: “Jeg vil gerne åbne for at kunst skal være for alle”

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.