November byder blandt andet på en ny udstilling med Matisse på Statens Museum for Kunst.
I weekenden den 11-13 november 2022 er ‘The Soulfuls’ værter for udstillingen ‘Woman. Life. Freedom’.
The Soulsfuls er et netværk, der arbejder for, at alle kvinder skal føle sig repræsenteret i medierne, mærke deres værd og udnytte deres potentiale. Udstillingen afholdes som en støtte til og hyldest til iranske kvinder, deres talent og mod og kampen for retten til grundlæggende menneskerettigheder og frihed. Udstillingen præsenterer kunstværker fra kunstnere som Saba Safa, Mahboubeh Arsalan, Maryam Mahmoudi Moghadam, Kamelia Vahneshan, Roya Ghassemi og Heliya. Udstillingen vil være ledsaget af musikalske indslag og foredrag hele weekenden.
Læs mere om programmet her.
Woman. Life. Freedom. Hosted by The Soulfuls, Arne Aksel, Vognmagergade 7, København. Fredag d. 11 November, kl. 17:00 – 21:00: Åbningsevent. Lørdag-søndag d. 12-13. november kl. 10:00 – 16:00.
QUEL SCOOP! Den franske kunstner Henri Matisse (1869-1954) er i forvejen stærkt repræsenteret på Statens Museum for Kunst (SMK), der har 25 malerier og skulpturer i samlingen. Men nu har hovedværket ’Det røde atelier’ fra 1911 taget turen til København fra MoMA i New York.
Værket forestiller Matisses atelier i den parisiske forstad Issy-les-Moulineaux, hvor mange af kunstnerens andre værker og skulpturer optræder. Blandt andre ’Le Luxe ll’, ’Nøgen kvinde med hvidt klæde’ og ’Nymfe og faun’, der alle tilhører SMK.
Det bliver fantastisk for første gang (for undertegnede) at se maleriet ’Det røde atelier’ i ’levende live’ – endda i en udstilling, hvor værkerne for første gang i 100 år er samlet – takket være samarbejdet imellem MoMA og SMK.
I forbindelse med udstillingen er der udgivet en rigt illustreret bog, der opklarer værkernes rejse, siden de forlod Matisses arbejdsrum.
Matisse: Det røde atelier, SMK, Sølvgade 48-52, København K. Til 26. februar 2023.
LA BELLE ÉPOQUE. Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) er indbegrebet i den franske art nouveau – og hvem har ikke sendt et postkort eller ti hjem med hans motiver fra Paris; frække danserinder fra Moulin Rouge og fine damer med pels om halsen.
Men det var ikke kun festen, han skildrede i sine litografiske værker. Netop klasseskel og rædselsfulde levevilkår på fjerde klasse i den parisiske bydel Montmartre, hvor Toulouse-Lautrec selv boede, er også til at få øje på i udstillingen på Brandts.
Derudover viser udstillingen også værker af en række andre kunstnere fra perioden – Émile Gallé og Charles Gréber – og ikke mindst den japanske kunst og kunsthåndværk – fx. Utagawa Hiroshige, der inspirerede art nouveau-kunstens æstetiske nybrud. Og så sniger der så også lidt samtidig dansk skønvirke ind.
Toulouse-Lautrec og stjernerne fra Montmartre. Brandts, Amfipladsen 7, Odense. Til 15. januar, 2023.
FAMILIELIV. For en hel del år tilbage forelskede jeg mig i et lille maleri af Alexander Tovborg. Jeg fik en afdragsordning hos galleristen Nicolai Wallner (1.000 kroner om måneden i det, der føltes som uendelig lang tid, men ikke var det.). Men jeg savnede at kigge på det – og i dag er værket stadig et, jeg aldrig kommer til at kede mig i selskab med.
Der er altid dybde i Tovborgs værker; eftertænksomhed, mytologi og oprindelseshistorier. I de senere år er det kunstnerens eget familieliv, der har malet sig ind i værkerne – med en ømhed og intimitet, man skal være lavet af sten for ikke at blive berørt af.
Tovborgs sans for at indfange tid og forandringer er uovertruffen, og det vil værkerne i den kommende soloudstilling helt sikkert også bevise.
Alexander Tovborg. Galleri Nicolai Wallner, Glentevej 47-49, København. Åbner 4. november 2022.