Fra tidløse klassikere om skjult kærlighed til nye stemmer om alt fra aktivisme og kønsidentitet. Se nogle af de bedste bøger skrevet af, til og om LGBTQ+ personer.
Litteraturen har altid været frirum for både læsere og forfattere, og selvom nogle bøger har været så meget forud for sin tid med deres skildring af queer-personer, er mange af disse blevet genudgivet for at komme til sin ret igen.
Samtidig kommer der hele tiden nye, relevante bøger op inden for samme kategori, der behandler endnu flere emner inden for LGBTQ+ miljøet. Vi har her samlet nogle a de bedste queer-bøger, du bare må læse.
‘De uadskillelige’ af Simone de Beauvoir
Det skulle efter sigende være Jean-Paul Satre, der huggede bremsen i og sørgede for, at Simone de Beauvoirs roman ’De uadskillelige’ ikke udkom i 1954, hvor den er skrevet. Heldigvis mener nutiden ikke, som Satre, at det er for intimt og irrelevant at skrive en af de smukkeste coming of age-historier om venskabet og den spirende kærlighed mellem pigerne Sylvie og Andrée, den ene dydig, den anden vild og fandenivoldsk. Bogen er desuden et vidnesbyrd om, hvad det vil sige at være kvinde i en tid, hvor kvinder havde meget lidt selvbestemmelse.
Gyldendal (2020).
‘Other voices, other rooms’ af Truman Capote
Truman Capote er mest kendt for romanen ’In Cold Blood’ fra 1966, men hans debutbog, ’Other Voices, Other Rooms’, er til gengæld en klassiker i queer-litteraturen. Bogen handler om den 13-årige dreng Joel, som efter sin mors død bliver sendt til Louisiana for at bo hos sin far. Ham finder han dog ikke, men møder i stedet bl.a. stedmoderens fætter, den homoseksuelle Randolph, og tomboy-pigen Idabel, mens han lærer sig selv bedre at kende.
Vintage, 1994, oprindeligt udgivet i 1948.
‘Giovannis værelse’ af James Baldwin
Den amerikanske nyforlovede David møder den italienske bartender Giovanni i Paris, og David glemmer hurtigt sin forlovede Hella, som er i Spanien. Han flytter ind på Giovannis værelse, men må træffe et svært valg mellem de to. Den afroamerikanske forfatter James Baldwin valgte atypisk for sit forfatterskab at skrive om to hvide mænd, fordi han ikke mente, at verden kunne rumme en bog om sorte og homoseksualitet på samme tid.
Gyldendal, 2019, oprindeligt udgivet i 1956.
‘Zami’ af Audre Lorde
Der hersker ingen tvivl om, at hvis man kæmper med at blive anerkendt som lesbisk, så er kampen noget nær dobbelt så hård, hvis du også er sort. Derfor er værker som ’Zami’ vigtige. Den ikoniske sorte queer-poet Audre Lorde har i bogen blandet mytologi, biologi og historie – og sin egen historie – i en bog om at vokse op i Harlem i 1930’erne i New Yorks lesbiske miljø.
Penguin, 1982.
‘Stone Butch Blues’ af Leslie Feinberg
Romanen om en butch-lesbisk kvinde fra arbejderklassen er siden ud-givelsen blevet anerkendt for at være forud for sin tid, når det handler om kønsidentitet. I bogen oplever hovedkarakteren Jess, hvis tilværelse er stærkt inspireret af forfatterens eget liv, vold og udskamning, fordi hun som meget maskulin kvinde tør være sig selv. Forfatteren er siden blevet et ikon i transgender-miljøet. Bogen er i øvrigt svær at opstøve, fordi den, som meget anden transgender-litteratur, er udgivet på et lille forlag, idet store udgivere traditionelt set ikke har turdet satse på genren.
Firebrand Books, 1993.
‘Middelsex’ af Jeffrey Eugenides
Forfatteren til denne coming of age-roman vandt Pulitzer-prisen for bogen, som bliver anset for et vigtigt værk i queerlitteraturen. Historien er inspireret af den franske intersex-person Herculine Barbins erindringer. Ved fødslen blev hun registreret som kvinde og opvoksede i et kloster, men blev siden klassificeret som mand af en domstol. ‘Middlesex’ har dog også fået en del kritik af intersex-miljøet, fordi forfatteren ikke selv er intersexperson, men står ikke desto mindre som et af de få, velskrevne værker, der omhandler netop den del af queer-historien.
Gyldendal, 2002.
‘Orlando’ af Virginia Woolf
Virginia Woolf dykker ned i grænserne mellem kønnene i romanen om Orlando, der lever i 300 år og skifter køn flere gange undervejs. Han får derfor gennem sit lange liv den unikke oplevelse at få begge køns bevidstheder og ikke mindst privilegier. For eksempel erfarer han, at han ved at iføre sig en kjole kan blive kørt i karet, mens herretøjet giver ham adgang til retssalen.
Rosinante, 2017, oprindeligt udgivet i 1928.
‘Sauna’ af Mads Ananda Lodahl
To mænd mødes i en bøssesauna. Johan arbejder som receptionist og bliver sat i et dilemma, da den smukke og usikre unge transkønnede William beder om at få lov til at beholde sit tøj på. Bogen giver et unikt indblik i queer-miljøet fra debutanten Mads Ananda Lodahl, som ikke kalder den selvbiografisk, men inspireret af miljøer, han selv færdes i.
Gyldendal, 2021.
‘Godt selskab’ af Naoise Dolan
Den irske forfatter Naoise Dolan viser med sin debutroman, at kærlighed og sex i 2021 ikke er bundet op på køn. Det er et klassisk trekantsdrama mellem hovedpersonen Ava, som flytter fra Dublin til Hongkong for at undervise børn i engelsk, bankmanden Julian og advokaten Edith, men på grund af sine egne psykologiske udfordringer kæmper hun med at være i et forhold – uanset køn.
Gutkind, 2021.