Vi har udvalgt 5 kunstudstillinger, som du kan glæde dig til at udforske denne sommer.
Suzanne Valadon – model, maler, rebel, Glyptoteket, indtil 31. juli 2022.
SUZANNE VALADON (1865-1938) er ikke et navn, der har vakt genklang i kunsthistorien. Som så mange andre kvinder er hun blevet overskygget af sine mandlige kolleger, men vi er så heldige, at det danske publikum siden marts selv har kunnet få syn for sagn med særudstillingen ’Suzanne Valadon – model, maler og rebel’ på Glyptoteket. Og det vil være en skam at gå glip af den.
Som udstillingens titel fortæller, sad franske Valadon som ung model for Pierre-Auguste Renoir og Henri de Toulouse-Lautrec. Men nok om det. Valadon blev en del af samme kunstnerkreds – og som første selvlærte kvinde udstillede hun i 1900-tallet på Salon de la Société Nationale des Beaux-Arts. Hun har været en pioner i skildringen af kvindekrop- og seksualitet; en kvinde i stribede pyjamasbukser med en smøg i munden. Nøgne kvinder og selvportrætter – fx hende selv som Eva i front med blottet køn og Adam i skikkelse af en ung elsker. What’s not to like!
Jose Dávila, soloudstilling hos Galleri Nicolai Wallner, åbner den 8. juni 2022.
Den mexicanske kunstner JOSE DÁVILA har brugt de seneste år på at udforske cirklens ikonografi og dens tilstedeværelse i kunsthistorien gennem det 20. og 21. århundrede hos kunstnere som Sonia Delaunay, Frank Stella, Hans Arp og Willys de Castro. Cirklen som en bevægelse, som en cyklus, en slutning og en begyndelse. Modstand og bevægelse.
Men også lyset spiller en stor rolle i Dávilas værker. Som han siger: Det er umuligt at tale om maleri uden at tale om farve, og vi kan ikke tale om farve, hvis ikke vi taler om lys. Lys er den grundlæggende kilde. Udforskningen har samlet sig i en række malerier, silketryk og skulpturer, hvor en del af værkerne nu kan ses på Galleri Nicolai Wallner.
Zanele Muholi, Gl Strand, frem til den 4. september 2022.
ZANELE MUHOLI har udstillet over hele verden – og senest har den sydafrikanske fotograf og filmskaber haft en stor soloudstilling på Tate Modern i London med over 260 fotografier. Og det er i samarbejde med Tate, at Gl Strand nu for første gang kan præsentere danskerne for den internationalt anerkendte samtidskunstner. ZaneleMuholi (f. 1972) har siden begyndelsen af 00’erne dokumenteret sorte lesbiske, homoseksuelle, biseksuelle, trans-, queer- og interseksuelles liv i Sydafrika. Muholi, der selv benytter pronominerne de/dem, har i sin kunst og ’visuelle aktivisme’ fokus på køns- og seksualpolitik, hadforbrydelser og vold, men også stolthed, modstand og kærlighed.
Ud over at portrættere det sorte queer-miljø i Sydafrika har Zanele Muholi også vendt kameraet mod dem selv i serien ’Somnyama Ngonya’, hvor hverdagsagtige ting som gummidæk bliver forvandlet til politisk ladede rekvisitter, der er med til at vise, hvordan den sorte krop er afbildet gennem tiderne.
Limbo Rock, Søren Sejr, Viborg Kunsthal, frem til den 11. september 2022.
SØREN SEJR arbejder i spændingsfeltet mellem det følelsesmæssige og intellektuelle. Det er her, hans abstrakte, feltopdelte værker bliver til. Siden 2015 har han haft fire soloudstillinger hos Galleri Jacob Bjørn, og nu er Søren Sejr (f. 1981) aktuel med sin hidtil største soloudstilling ’Limbo Rock’, der åbner i Viborg Kunsthal. Her har han taget udgangspunkt i kompositionen fra sine olie- og akrylmalerier, men har tilføjet mere dybde og fysikalitet til sit formsprog ved at bruge trærelieffer som lærred.
Maleriernes overflade er brændt (en speciel japansk teknik, shou sugi ban), og det skaber en krakelering, mattering og changerende dyb sort farve, der skifter karakter alt efter lysindfald og betragtningsvinkel. Reliefferne er af genbrugstræ: plader, planker og stokke af forskellige sorter og med varierende overflader og behandlinger. Det franske modehus Celine har i øvrigt tre af Sejrs sorte, monokrome olieværker hængende i deres parfumeri på Rue Saint Honoré.
Danh Vo præsenterer Sister Corita, Nivaagaards Malerisamling, frem til den 15. januar 2023.
DANH VO har et særligt forhold til Nivaagaards Malerisamling. Som barn flygtede han med sin familie fra Vietnam og voksede op i Nivå. Her besøgte han museet med sin skole. I dag er Vo velfortjent verdensstjerne, og det har været spændende at få lov til at komme tæt på hans inspirationskilder i udstillingsrækken ’Danh Vo præsenterer’ på Nivaagaard. I 2020 præsenterede han Felix Gonzales-Torres, Nancy Spero og Sister Corita Kent i sin egen samling. Alle kunstnere, der har haft stor betydning for Danh Vos eget virke.
I samarbejde med Nivaagaard og kokken Christian F. Puglisi har han også skabt Kartoffelmarken med mere end 30 sorter – som en spiselig hyldest til verdens forskelligheder og også en have ved Nivå Station. Og nu – hurra – genbesøger han museet med en større udstilling med den fascinerende popkunstner og katolske nonne Sister Corita Kent (1918-86). Der er al mulig grund til at tage en dagstur til Nivå! Someday is now.