Kunst, bøger og musik

3 udstillinger, du skal se i august

- 28/07/2023

Glæd dig blandt andet til tysk-jødisk kvindekunst fra krigstiden i Malmö og abstrakt ekspressionisme i Kødbyen.

Lotte Laserstein – Ett delat liv. Moderna Museet Malmö, Ola Billgrens Plats 2-4, Malmö. Til 1. oktober.
Den tysk-jødiske kunstner, Lotte Laserstein (1898-1993) er genopdaget – og tak for det! Moderna Museet i Malmö viser den hidtil største udstilling i Norden. Især hendes selvfremstillinger og kvindeportrætter er helt fantastiske. Og det er bemærkelsesværdigt, at hun formåede at gøre det, mens nazisterne var på fremmarch i Tyskland. Laserstein tog som en af de første kvinder afgang fra Berlins kunstakademi i 1927. Og med værket ’In My Studio’ viste Laserstein, at hun ikke bare havde fået ’sit eget værelse’, men også atelier. Kunsthistorien er fuld af kvindelige nøgenmodeller malet af mænd, og det motiv tog Laserstein til sig – i en lesbisk, queer og feministisk kontekst. 

I 1935 forbød nazisterne hende at udstille, og i 1937 lykkedes det hende at rejse til Sverige. Her overlevede hun ved at male portrætter af overklassen. Udstillingen viser både værker fra tiden i Tyskland og Sverige – og kan stærkt anbefales.

Foto: LOTTE-LASERSTEIN-ARCHIV KRAUSSE, BERLIN ©LOTTE LASERSTEIN

LOTTE LASERSTEIN, I MIN ATELJÉ, 1928

Teknokroppen. Fuglsang Kunstmuseum, Nystedvej 71, Toreby L. Frem til 17. september.
Hvordan er det at være menneske i det 21. århundrede. Det giver otte yngre samtidskunstnere Marie Munk, Lea Porsager, Emilie Alstrup, Arvida Byström, Stine Deja, Asta Lynge, Amalie Smith og Hannah Toticki deres bud på i udstillingen ’Teknokroppen’ på Fuglsang Kunstmuseum. Med installationer, skulptur, video og fotografi undersøger de, hvordan (bio)teknologi og kunstig intelligens påvirker vores relationer, sansninger og virkelighedsopfattelser. Lige fra genmodificering, AI-sexdukker, mobilbrug og kryopræservering.

Foto: DAVID STJERNHOLM

MARIE MUNK, CABLE-TO-CRADLE, 2020. PRIVATEJE.

New Being, Dan Flanagan. Eighteen, Slagtehusgade 18 C, København V. Frem til 12. august. 
Den amerikanske kunstner Dan Flanagan (f. 1983) er solidt forankret i arven fra den abstrakte ekspressionisme. Med akryl, olie- og spraymaling efterlader han spor som fod- og håndaftryk i billedfladen. Malerierne er vibrerende og spontane. Selv siger Flanagan: ”Jeg er interesseret i det ’uhyggelige’ eller livet eller ’væren’ i et maleri, som er unikt for mediet. Alle de beslutninger og processer, der gik forud, giver plads til noget mere end bare et billede, men legemliggøre en tilstedeværelse, et billede, der ikke er fikseret, varigt og i sig selv levende.” I processen lader han sit nervesystem og intuition tage over og træder sjældent et skridt tilbage for at bedømme værket før de sidste faser.

Foto: PRESSEFOTO, V1 GALLERY.

DAN FLANAGAN: HUMBLE, 2023.

Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært. 

Læs ogå

Kom med inden for i kuratorens lille lejlighed, der er fyldt med kunst og rejseminder