Januar byder blandt andet på en fotokunstudstilling med Gauri Gill på Louisiana.
Dorothy Iannone. Kunsten Museum of Morden Art Aalborg. Frem til 5. marts 2023
Hvis ikke du nåede at opleve udstillingen med amerikanske Dorothy Iannone på Louisiana sidste år, kan det anbefales at besøge Kunsten i Aalborg. For her er der rig mulighed for at (gen)se kunstneren, der gennem seks årtier har udforsket seksualitet og spiritualitet. Iannone kan med sit selvbiografiske og frisættende virke om nogen stå moder til vor tids fjerdebølgefeminisme.
Den i dag 90-årige kunstner har siden 1960’erne skabt værker, der hylder drifterne, den frie kærlighed – med kvindens lyst som dominerende kraft. “Faktisk er der ikke forskel på mig selv og mit værk. Begge dele handler om en længsel efter ekstatisk enhed og en rejse mod betingelsesløs kærlighed,” siger Dorothy Iannone. Hun henter inspiration i den klassiske græske og egyptiske kunsts heltinder og guder og forener figurerne med popkunst og graphic novels med billeder og håndskrevne tekster. Referencer til islandske sager og indisk tantra er også til at få øje på i Iannones værker, der spænder fra malerier, tegninger, bøger og videokunst. Dorothy Iannone har amerikanske rødder, men har siden 1967 boet og arbejdet i Europa. Fra 1976 har hun haft base i Berlin.
Gauri Gill. Louisiana. Frem til 10. april 2023
I Jawhar i Indien er Kokna- og Warli-samfundene kendt for deres hellige, hinduistiske papmache-masker af guder, dæmoner og overnaturlige dyr, der bliver brugt til at iscenesætte religiøse tableauer under den årlige Bohada-festival. Og i Vesten er det primært eksotiske fotografier fra festivalerne i Indien, vi ser. Men i den indiske fotograf, Gauri Gill, fotoserie ’Acts of Appearance’ er noget vendt på hovedet. Og hvorfor det? Fordi hun undrede sig over, at maskerne på festivalen var så idealiserede og ikke afspejlede de mennesker og den virkelighed, hun så omkring sig; de glemte, gemte, oversete og udstødte. Derfor opsøgte hun de kunstnere, som skabte maskerne og spurgte: ”Vil I ikke lave nogle nutidige masker, der dokumenterer jeres virkelighed i dag?”.
Det blev til ’Acts of Appearance’, hvor fotografen siden 2013 har arbejdet sammen med Warli-kunstneren Rajesh Chaitya. På udstillingen er der også fotografier fra andre af Gauri Gills serier, der har fokus på hierarkier, migration, land og by. Stærke fortællinger om venskab og tab, fattigdom og rigdom. Gauri Gill (f. 1970, Chandigarh, Indien) er uddannet kunstner og fotograf fra College of Art, New Delhi; Parsons School of Design og Stanford University, Californien. Hun bor og arbejder i New Delhi.
Verdens bedste Ib Spang Olsen. Kunstmuseum Brandts. Frem til 29. maj 2023
Ib Spang Olsen (1921-2012) har sat tegning på og til generationer af børn. På sin helt egen underfundige, morsomme og eventyrlige måde. Hvem har ikke siddet med en slidt udgave af alfabetklassikeren ’Halfdans ABC’, som Ib Spang Olsen lavede i samarbejde med Halfdan Rasmussen tilbage i 1970’erne. Blandt mine venner er den i hvert fald gået i arv og vers som ”Ane lagde anemoner i kanonen på Trekroner. Ved det allerførste skud sprang Anes anemoner ud!” og ”Else elsker pelse, Else elsker pølse. Pølse åd hun dagen lang. Elses pels blev alt for trang. Pelsen holdt, men Else sprak. Else – pelse – pølsesnak” og alle de andre er blevet gentaget, kigget på og grint af.
På Brandts er der nu glædeligt gensyn, men også mulighed for at opleve andre sider af Spang Olsens vidtrækkende virke. De erotiske tegninger og de mange politiske plakater med fokus på miljøet. Og naturligvis også naturværkerne beboet af trolde, lygtemænd, nisser og andre væsener. “Naturen er det bedste, man har. Den er variabel og detaljeret. Man kan ikke afmale naturen, men hente nogle indtryk fra den. Den repræsenterer en guldgrube for kunstneren,” har Ib Spang Olsen sagt. Tag en lille ven eller veninde med til Odense og brug en dag i selskab med en verden, man ikke kan andet end at knuselske.