Kunst, bøger og musik

3 udstillinger, du skal opleve i december

- 02/12/2022

December byder blandt andet på en ny udstilling med Leonora Carrington på Arken Museum for Moderne Kunst.

‘Mellem myte og virkelighed’ Willumsen Museum, Jenriksvej 4, Frederikssund. Til 26. februar 2023.

Fra Clay i Middelfart til Willumsen i Frederikssund. Museerne står i samarbejde bag udstillingen med værker af Klara Lilja (f. 1989), J.F Willumsen (1863-1958) og Jean René Gauguin (1881-1961). Og det er den allestedsnærværende keramik, der er tale om. J.F Willumsen var maler, men i årene 1891- 1900 fordybede han sig i keramikken. Lilja har nærstuderet Willumsens farvestrålende glasurbøger, og resultatet kan ses på udstillingen sammen med Gauguins kitschede univers af muskelmænd, fauner, dyr og nymfer.

“Gauguin laver pastel-horror,” siger Klara Lilja, der selv er inspireret af japansk manga og fantasy samt computerspil, hvor naturen og worldbuilding spiller en stor rolle. Og det giver mening, når man ser på hendes værker – vilde universer, der emmer af både fortid og fremtid.

Foto: Ole Akhøj.

KLARA LILJA, ’JONGHYUN’, 2018. 46X26x28 cm

‘Leonora Carrington’, Arken, Skovvej 100, Ishøj. Frem til 15. januar 2023.

For et par år siden slog Louisiana dørene op for en gruppeudstilling med 34 kvindelige kunstnere fra Europa, USA og Mexico, der alle havde sat deres aftryk på surrealismen fra 1930’erne og frem til slutningen af 1960’erne. Fantastiske Leonora Carrington (1917-2011) var naturligvis én af dem, og nu er vi så heldige, at Arken, som det første museum i Skandinavien, viser en udstilling med mere end 100 af Carringtons værker.

Hun var optaget af alkymi, heksekraft og myter. Og kvinder, kvinder, kvinder! Hun malede med lige dele humor og indignation, og det er ikke en overdrivelse, at udstillingen er et besøg værd – mere end en gang. Det er befriende, at Leonora Carrington omsider er på vej ud af (kunst)historiens skyggeside og ikke mindst den ufrivillige rolle som Max Ernsts muse: “Jeg havde for travlt med at lære at blive kunstner,” som hun selv har sagt.
 

Foto: © ADAGP, Paris

LEONORA CARRINGTON, ’EL MUNDO MÁGICO DE LOS MAYAS’, 1963-1964, Museo National de Antropologia e Historia, Mexico.

‘Female Identities In Chinese Contemporary Art’, GL STRAND, Gammel Strand 48, København K. Fra 2. december til 12. marts.

26 kvindelige kunstnere er repræsenteret i udstillingen ’Stepping Out’ på Gl. Strand. De er alle opvokset i et samfund, hvor censur sætter grænser for politiske og feministiske budskaber – og der derfor konstant skal balanceres på et knivsæg.

Udstillingen viser værker fra slut 1890’erne og frem til i dag. Fx. det banebrydende værk ’Dialog’ af Xiao Lu (f. 1962). Hun blev verdenskendt i 1989, da hun rettede en pistol mod sin installation på China Avant-garde exhibition. Hun har siden fortsat sit aktivistiske og feministiske arbejde. Blandt de yngre kunstnere er Luo Lang, der med fotoserien ’Girls’ fra 2019 undersøger identitet og femininitet i dagens Kina, mens Liu Xi’s værk ’Our God is Great’ bryder med tabuet om ikke at fremstille den nøgne kvindelige krop – her i 45 udgaver formet i kinesisk porcelæn. Stepping out!

Foto: Gl. Strand

Sun Shaokun, From the series “Bow and Rebuke—No Land” (with Ruggero Rosfer), No Land II, 2010 150 × 120 cm

Læs ogå

Julen kalder: Her er det, du skal streame i december