Kultur

John Galliano for Dior

- 15/12/2009

I 50-året for huset Dior kom stortalentet John Galliano ind på scenen

JOHN GALLIANO (1996-?)
Modeskaberen havde netop modtaget prisen for årets britiske designer (sammen med Alexander McQueen for Givenchy), og han var ung, vild og lige så teatralsk og historisk bevidst som mesteren selv – aviserne skrev, at Dior var blevet ‘genfødt’.

Og stjernerne, de rige og de kendte elsker Dior endnu en gang, fra Kirsten Dunst, Cameron Diaz og Penélope Cruz til ansigterne for husets kampagner: Sharon Stone, Charlize Theron og Marion Cottillard. For ikke at tale om Gallianos største taskesucces, saddeltasken ‘Gaucho’ fra 2006, der som en af de få ser ud til at overleve it-taske-hysteriet. Som Peter McNeil tørt kommenterer: “Nogle kalder hans accessories for porno-chikke …”

Huset Christian Dior har alle dage skabt tøj til alverdens royale og kendte, og billedhistorien er fuld af vidunderlig dokumentation af kvinderne i fantastiske kreationer. Engelske Galliano opnåede sit første rigtige Dior-moment allerede i december 1996, da Ferré-kunden Lady Di valgte at være iført landsmandens første kjole for Dior ved åbningen af husets jubilæumsudstilling på The Met i New York. Men musen døde som bekendt på tragisk vis, og Gallianos vilde, postmoderne satellit fl øj videre ud i himmelrummet og fandt sin inspiration i alt fra vagabonder og masaier til Christian Diors mor. Og selvom Dior hele tiden har været storleverandør til den røde løber, blev huset for den almindelige modeinteresserede efterhånden associeret mere med storsælgende cremer og parfumer, end med attråværdigt tøj.

Indtil Galliano i 2008 så gjorde det igen. Bedst som man troede, at Dior helt havde glemt kvinden til fordel for indpakningen, skabte han Carla Brunis garderobe, da hun og Sarkozy skulle på statsbesøg i London. En forrygende smuk, raffi neret og enkel lady-like garderobe, der skabte et helt new look, ryddede forsider og fi k Dior på alles læber igen. Heldigvis har Galliano valgt at bevare momentet siden; det kan ikke være shocking new hver gang, heller ikke hos Dior. John Galliano har stadig sit mærke i eget navn fra 1984.

Cool couturehus – Christian Dior

Marc Bohan og Gianfranco Ferré for Dior

Yves Saint Laurent for Dior