Kultur

Yves Saint Laurent for Dior

- 02/12/2009

Tiden med Yves Saint Laurent i Dior-huset blev aldrig rigtigt en succes. Han havde da også kun modvilligt overtaget tronen efter mesteren selv

Yves Saint Laurent (1957-60)

Der blæste nye vinde på modescenen. Christian Dior havde taget den talentfulde Yves Saint Laurent ind i 1954 og inden sin død oplært ham, og alle forventede, at eleven overtog tronen efter mesteren. Den sky Yves Saint Laurent gjorde det kun modvilligt, og selvom han allerede efter sin første kollektion fik modens Oscar, holdt han kun ud i seks sæsoner, fra S/S 1958 til A/W 1960. Ganske vist leverede YSL ‘varen’ og kreerede bl.a. Farah Dibas brudekjole, da hun i 1959 skulle giftes med Shahen af Iran, men han gjorde allerede efter et par sæsoner op med Diors karakteristiske linier og ‘mode’ og talte nu om ‘stil’ i stedet. Som L’Express skrev i 1960: “Denne sæson er det kvinderne, der vil bære kjolerne, snarere end vice versa.” YSL’s tøj var mere slankt og androgynt, end det var kurvet og feminint.

Alle anerkendte hans uomtvistelige talent, men YSL var ikke Dior, og hans tid som chefdesigner i huset blev aldrig en rigtig succes. Forklaringen er ifølge Peter McNeil enkel: – Yves Saint Laurent begyndte at blive for moderne. Da han lancerede sorte kjoler og ting i krokodilleskind og bukser, var det bare for meget. Han forstod, at kvinder nu gerne ville ligne deres døtre, og at hele couturens fremgangsmåde og dens efterhånden forældede attitude var ved at ændres. Men også derfor ville han kun kunne holde så og så længe hos Dior.

Yves Saint Laurents skæbne skulle blive at åbne et couturehus baseret på stil og i eget navn (bl.a. for penge, han fik fra huset Dior pga. kontraktbrud, da YSL ikke kunne vende tilbage til stillingen som kreativ direktør efter et ultrakort ophold i hæren), men det er en anden historie. 1962-2002 var Yves Saint Laurent chefdesigner i sit hus af eget navn. Han døde i 2008.

Cool couturehus – Christian Dior