Den amerikanske stat Texas har indført massive stramninger for abort, men den er langt fra det eneste sted i verden, hvor det i praksis er umuligt at afbryde en uønsket graviditet. Selv i Europa er abort i flere lande forbudt eller stort set utilgængelig.
“My body, my choice” og “Keep abortion legal” stod der bl.a. på bannere til de mange protester op mod indførelsen af Texas’ nye abortlov.
Men lige meget hjalp det. Fra 1. september i år blev abort ulovlig i den amerikanske stat indtil sjette graviditetsuge – også selvom den skyldes en voldtægt.
Og da op mod 9 ud af 10 aborter i Texas i dag sker efter sjette uge, vil det betyde, at næsten alle aborter i staten vil være ulovlige fremover.
Men selvom loven har vakt opsigt verden over, er Texas langt fra alene om at stramme abortlovgivningen så meget, at det de facto er nærmest umuligt at få en abort. Faktisk ligger en lille håndfuld af de lande, hvor abortlovgivningen er strammest, i vores egen baghave, Europa.
El Salvador: 40 års fængsel for spontan abort
Det sydamerikanske land El Salvador må være noget nær det værste mareridt for enhver kvinde, der er uønsket gravid. Det viser bl.a. sagen om Sara Rogel, der i juni endelig blev løsladt efter ni års fængsel dømt for at have dræbt sit eget barn. Hun var som 20-årig gravid i ottende måned, da hun begyndte at bløde og blev bragt til hospitalet, hvor hun aborterede. Men i stedet for at sørge over tabet over sit barn, blev hun anklaget for selv at have fremprovokeret aborten og dermed dræbt sit ufødte barn. Hun blev idømt 30 års fængsel, men i januar blev hendes dom omstødt til 10 år, bl.a. efter pres fra Amnesty International. Ifølge Amnesty er omkring 20 kvinder i dag fængslet efter aborter eller graviditetsrelaterede komplikationer. Flere andre kvinder er gennem de senere år blevet løsladt før tid pga. pres fra Amnesty og andre organisationer. I 2016 blev den 33-årige María Teresa Rivera således løsladt, efter hun oprindeligt var blevet idømt 40 års fængsel efter en spontan abort. Men da anklageren truede med at appellere afgørelsen, flygtede hun til Sverige, hvor hun i 2017 blev den første kvinde, som blev tildelt asyl med den begrundelse. Det er i øvrigt heller ikke let at være uønsket gravid i El Salvadors nabolande Honduras og Nicaragua. Sidstnævnte ligger ovenikøbet højt i statistikken, hvad angår antallet af kvinder, der udsættes for seksuel vold, men heller ikke i de tilfælde er det muligt at få abort.
Polen: Fra fristed til forbud
Inden den fri abort blev indført i Danmark i 1973 var det ikke unormalt, at danske, svenske og andre kvinder fra lande med forbud mod abort, rejste til Polen for at få foretaget en abort, fordi den her var lovlig og til at betale. Paradoksalt nok er det europæiske land siden vendt på en tallerken, og i januar i år trådte loven i kraft, som forbyder abort med få undtagelser. I realiteten har abort været så godt som umulig i Polen siden Murens Fald, og siden 1993 har abort været kun tilladt ved alvorlige misdannelser. Sidste år blev den undtagelse fjernet, og i dag er abort kun tilladt, hvis kvindens liv er i fare, eller hvis hun har været udsat for voldtægt eller incest – hvilket som bekendt kan være svært at bevise. Det har ført til historier om desperate polske kvinder, som har svært ved at tage vare på deres alvorligt syge børn og kvinder, som forsøger at abortere med fx store mængder medicin eller alkohol. Den seneste stramning i den polske abortlovgivning fik i foråret 2021 De Radikale til at foreslå, at Danmark bør tilbyde polske kvinder, der ønsker abort, at komme til Danmark og få foretaget aborten – som en form for gengældelse af den mulighed, danske kvinder havde i Polen i sin tid. Det var bl.a. Konservative imidlertid ikke enige i. Ordfører Niels Flemming Hansen har bl.a. udtalt til TV2, at han naturligvis synes, at man skal kunne få abort ved voldtægt eller andre seksuelle forbrydelser, men at han har “svært ved at se, at det skal være et dansk problem, hvis der er tale om, at to mennesker bare har haft ubeskyttet sex og været “uheldige”.”
Europas mikrolande: Tvinges til dyre aborter i udlandet
Kvinden Lara, som er fra det lille europæiske land Andorra, fandt i femte måned ud af, at hendes ufødte barn havde Downs Syndrom. I sådan en grad at lægerne vurderede, at barnet ville blive født med alvorlige misdannelser. Hun fortalte i 2019 sin historie til magasinet Vice i anonymiseret form. Om hvordan hun blev nægtet en abort, fordi abort uanset alvorlig sygdom hos fosteret, er forbudt i den romersk-katolske stat. Og om hvordan hendes far måtte betale over 25.000 kroner for, at hun kunne få en abort i Barcelona. Men selvom hun på den måde fik den abort, hun ønskede, var oplevelsen et mareridt. Hendes læge fra Andorra havde instrueret de spanske læger i Barcelona om, at Lara skulle se barnet efter fødslen, og billederne af den døde, lilla baby har aldrig sluppet hende. Og Andorra er ikke det eneste europæiske land, hvor abort er forbudt. Det gælder også de selvstændige stater San Marino og Vatikanet i Italien, Lichtenstein, som ligger mellem Frankrig og Østrig, og Monaco i Frankrig. I alle staterne, bortset fra Monaco, er abort heller ikke lovlig, selvom graviditeten er et resultat af voldtægt, incest, eller hvis fosteret er dødeligt sygt. De sidste årtier er flere tusinde kvinder rejst fra de små, rige og ikke mindst meget traditionelle romersk-katolske stater til lande som Frankrig og Spanien for at opnå de rettigheder, som kvinder i meste af Europa i dag tager for givet.
Den Dominikanske Republik: Gravid kvinde dør af leukæmi
Som i El Salvador er abort forbudt i Den Dominikanske Republik uden undtagelser. Et eksempel på landets strenge abortlovgivning og den konsekvenser er kvinden Rosaura Almonte Hernández, som i 2012 blev gravid i en alder af bare 16 år. Hun blev samme år diagnosticeret med leukæmi, men da abort var forbudt i landet, blev hun frataget muligheden for kemoterapi. Senere gav lægerne efter og påbegyndte behandling mod hendes kræftsygdom, men der var det for sent, og Rosaura Almonte Hernández døde. Sagen var en del af en rapport fra menneskerettighedsinstitutionen Human Rights Watch fra 2018, som samtidig konkluderede, at forbuddet ikke forhindrede aborter i at finde sted, men blot flyttede dem til usikre forhold. I Den Dominikanske Republik kan kvinder, der får abort, komme i fængsel i op til to år, mens dem, der hjælper dem med at abortere, risikerer op mod 20 års fængselsstraf.
Malta: EU’s eneste land med abortforbud
Der er kun ganske få lande i verden, hvor abort er forbudt uden nogen undtagelser. Og kun ét af dem er medlem af EU. Det drejer sig om Malta, som nok kan sole sig i at være et turistmagnet, men ikke ligefrem kan bryste sig af at være i front, hvad angår basale rettigheder for kvinder. Faktisk stammer Maltas abortlovgivning fra 1800-tallet, hvilket betyder at såvel kvinderne selv som dem, der hjælper dem med at abortere, risikerer fængselsstraf på mellem 18 måneder og tre år. Kvinder fra Malta må derfor ty til enten abortrejser til udlandet eller til at købe fx ulovlige abortfremkaldende medicin på nettet. Det estimeres, at 300-400 kvinder maltesiske kvinder årligt rejser til især Storbritannien for at få foretaget en abort. Med landets relativt lille indbyggertal i betragtning betyder det, at kvinder fra Malta får nogenlunde lige så mange aborter som andre europæiske kvinder. De seneste par år har det desuden været særligt svært at være uønsket gravid på Malta, fordi de strenge restriktioner pga. corona har gjort det nærmest umuligt at rejse til et andet land og få foretaget en abort. Der er dog håb forude. I maj 2021 kom det uafhængige parlamentsmedlem Marlene Farrugia med landets første lovforslag nogensinde om at afkriminalisere abort. For, som hun sagde: “Vi ved alle, at vi ikke sikrer kvinders rettigheder ved at true dem med at komme i fængsel.”
Her er abort heller ikke en menneskeret…
Flere steder på det afrikanske kontinent som Congo, Madagascar og Senegal er abort forbudt uden undtagelser, men der er også lande som Tunesien og Mozambique, som tillader abort stort set på linje med flertallet af lande i den vestlige verden. I mellemøsten er abort forbudt eller meget begrænset i lande som Iran, De Forenede Arabiske Emirater og Syrien, men derimod lovlig i Tyrkiet. Og i USA er det langt fra kun Texas, som har indført strenge abortlove, siden den berømte højesteretsafgørelse, Roe vs. Wade, fra 1973, som resulterede i en legalisering af fri abort i USA. Det gælder bl.a. Oklahoma, Idaho og South Carolina, hvor abort er ulovlig, så snart fosterets hjertelyd kan høres ved ultralyd, mens bl.a. Louisiana, Ohio og Georgia har forbudt abort efter sjette uge. I Alabama er abort ulovlig på alle tidspunkter af graviditeten, og læger, der alligevel udfører en abort, risikerer fængsel på livstid.