Kultur

Helle Thorning-Schmidt fylder 50 år: ”Jeg har været mig selv hele vejen igennem, både i mit politiske virke og privat”

- 14/12/2016

D. 14. december fylder Helle Thorning-Schmidt 50 år, og vi siger tillykke til Danmarks første kvindelige statsminister med et uddrag af det store interview, der findes i det aktuelle nummer af ELLE.

Helle Thorning-Schmidt fylder 50 år d. 14. december, og det fejrer vi med at bringe et uddrag af det åbenhjertelige og ærlige interview med Danmarks første kvindelige statsminister, der kan læses i sin fulde længde i det aktuelle nummer af ELLE. 

Helle Thorning-Schmidt er først og fremmest en kvinde, der altid gerne har villet skabe forandring, og lige siden folkeskolen engagerede hun sig politisk og forsøgte at bekæmpe mobning som en del af elevrådet. I sin tid som statsminister skabte hendes ambitiøse og modige reformer, herunder den omdiskuterede Folkeskolereform, røre. Men Helle Thorning-Schmidt er en målsat kvinde, der står fasts på sine værdier, og hendes mod, viljestyrke og arbejdsmoral er intet mindre end inspirerende. 

Til ELLE fortæller hun, at hun gennem hele sit karriereforløb har stillet sig selv spørgsmålet: Hvad er det værste der kan ske?, når hun står overfor livs- og karrieremæssige skilleveje. På den måde får hun brudt den til tider meget højtidelige alvor, der er forbundet med de hverv, hun gennem tiden har besat, og minde sig selv (og sine kollegaer) om, at alting ikke er så sort-hvidt, som vi ofte bilder os selv ind, og at vi trods alt stadig bare er mennesker, uanset vores titel og magt. Det var også med denne indstilling, at Helle Thorning-Schmidt blev valgt til Europa-Parlamentet i 1999, og da hun stillede op til posten som Socialdemokraternes partiformand.

”Alle kan jo huske, at det var et langt skud, og det var ikke særlig sandsynligt, at det kunne lade sig gøre at vinde,” fortæller Helle Thorning-Schmidt, om beslutningen men det viste sig, at hun gjorde helt ret i at stille op. Den målbevidste kvinde slog nemlig Frank Jensen og satte sig dermed i stilling til posten som Danmarks første kvindelige statsminister.

I perioden 2011 til 2015, hvor Helle Thorning-Schmidt besad statsembedet, arbejdede hun først og fremmest for fællesskabet:

”Jeg har engang været med til at skrive en bog, der hedder “Forsvaret for Fællesskabet”, og det er i virkeligheden det, jeg tror aller-, allermest på. Små fællesskaber som familie, fællesskaber med mine venner, fællesskaber som Danmark og internationale fællesskaber, hvor man gør noget sammen og løser problemer sammen”, fortæller hun ELLEs Editor, Marie Louise Wedel Bruun, der kan læses i det aktuelle nummer af ELLE i sin fulde længde.

Det vigtige fælleskab går også igen i Helle Thorning-Schmidts nye job som direktør for Red Barnet, som hun betrødte for knap et år siden, d. 13. januar 2016:

”Det jeg laver nu, er jo det ultimative stærke fællesskab: At ville gøre en forskel for nogle børn, som man aldrig har mødt,” siger hun.

Læs også: Stine Goya: “Jeg vil gerne udfordre kvinder til at turde gøre noget andet”

Red Barnet har hovedkontor i London, og Helle Thorning-Schmidt fortæller, at hun ”elsker at bo i London” og er glad for at hun kom til Red Barnet frem for FN i Geneve. Helle Thorning-Schmidts engelske mand, Steven Kinnocks, er nemlig rigtig glad for at være tilbage blandt familie og venner i London og det har gavnet deres privatliv at flytte til Stevens hjem. Men parret skal også vende sig til en ny hverdag uden børn, da døtrene er flyttet hjemmefra. Om den ekstra tid, den børnefri hverdag giver, siger Helle Thorning-Schmidt, at hun tænker over ikke at lade fritiden gå op i arbejde:

”Jeg kunne arbejde hele tiden, hvis det skulle være, og Steven er meget værre end mig. Der skal vi virkelig prøve at tage os sammen og få et socialt liv”, fortæller hun grinende til ELLE, da Marie Louise Wedel Bruun mødte fødselaren.

Parallellivet som familiemor med faste rutiner i hverdagen, fremhæver hun ellers som det, der ”groundede” hende i statsembedet. For hjemmelivet mindede om alle andre hverdage i danske børnefamilier:

”Det der med at være nødt til at komme hjem og være rigtigt til stede, hjælpe lidt med lektier, tale om deres hverdag, være til forældremøder – alt. Hver eneste dag er jeg blevet hevet tilbage til den skønne, normale hverdag,” fortæller hun og understreger, at hun, takket være sin hverdag med familien, aldrig har følt at hun, i sit hektiske arbejdsliv, har været væk fra sig selv. Og det personlige og jordnære præg gør Helle Thorning-Schmidt også brug af i sit arbejdsliv, hvor hun flere gange har mødt nogle af verdens mest magtfulde personer: Angela Merkel, David Cameron og Barack Obama:

”I internationale sammenhænge har jeg altid haft det hyggeligt og sjovt med de mennesker, jeg har mødt. Jeg er jo meget mig selv hele vejen igennem, hvor jeg bare har oplevet, at mere højtideligt behøver det altså ikke at være. Man kan også have øjeblikke, hvor det hele ikke er så alvorligt. Selv om man er præsident for USA, så er man stadig et menneske og kan snakke om almindelige ting,” siger den tidligere statsminister og afslører, at det også var hendes evne til at skabe en stemning, hvor folk føler sig trygge, der lagde grobunden for, at hun tog den berømte selfie med David Cameron og Barack Obama ved en mindehøjtidelighed for Nelson Mandela i 2013:

”Jeg havde lige lært af børnene, hvad en selfie var og sagde bare: Vi skal virkelig prøve at tage en selfie,” fortæller hun.

Se også: Hilsen fra chefredaktricen: Vores 1970’ere

Med sin åbne tilgang til andre mennesker, vilje til fællesskabet og mod til at engagere sig er Helle Thorning-Schmidt et forbillede, og herfra ELLE-redaktionen skal der lyde et kæmpe stort tillykke med de 50 år!   

Læs meget mere om Helle Thorning-Schmidts “selfie-gate”, det nye liv i London, synet på 1970’er-ånden og ideen om det perfekte liv i det aktuelle januar-nummer af ELLE.

I galleriet herunder kan du se et udvalg af billeder fra ELLEs store portræt af Helle Thorning-Schmidt på side 50 i det aktuelle magasin: