Den 30-årige svenske blogger og influencer, Hanna Stefansson, flyttede til København for tre år siden, fordi hun efter eget udsagn alligevel altid havde følt sig som en wannabe-københavner. I starten var den nye by dejlig, men efter mødet med københavnske Frederik, er Danmark blevet Hannas hjem. ELLE mødte parret til en snak om parforholdet på tværs af sprog og kulturforskelle.
Du kender sikkert allerede den 30-årige svenske blogger og influencer, Hanna Stefansson. Hun blogger på svensk ELLE, og derudover arbejder hun med sin Instagram-profil på fuld tid, hvor 130.000 mennesker følger med.
Hanna er fra Ängelholm i Sverige, men har boet i København i cirka tre år – ifølge hende selv har hun altid været en wannabe-københavner – og hun elsker alt ved vores lille danske hovedstad.
Men selvom Hanna, der i Stockholm arbejdede som marketing manager hos Uber, altid har elsket København, er byen ikke ligefrem blevet mindre interessant efter mødet med den i dag 30-årige fotograf, Frederik Darre, der også laver produktion på fotoskydninger og modeshows.
De to mødte hinanden for to år siden, og siden er danskeren og svenskeren blevet kærester og er flyttet sammen. Men hvordan er det så, det der med at leve i et forhold med en, som man ikke deler modersmål, nationale funderede traditioner og ditto humor med?
ELLE mødte Hanna og Frederik…
Hvordan mødte I hinanden, og længe har I været kærester?
Hanna: ”Vi mødte hinanden via Tinder i juni 2017. Vi matchede, og så skrev Frederik, om vi skulle tag et glas vin. Vi vidste intet andet om hinanden end den andens fornavn, da vi mødes første gang på vinbaren Ved Stranden 10. Frederik havde ret gamle billeder på sin Tinder-profil, hvor han havde langt skæg, men da jeg kom ind på vinbaren, sad der den flotteste mand, så jeg bad til, at det var ham. Jeg sagde inde i mit hoved ”sig at det er ham, sig at det er ham”, og så sagde han ”Hanna?”, og så tænkte jeg bare yes!”
Frederik: ”Jeg skulle ud og spille fodbold samme aften, og det kom jeg også bare lidt fuld. Vi blev kærester et par måneder senere i september 2017. Et år efter, i september 2018, flyttede vi sammen i min lejlighed på Islands Brygge. Lige nu er Hanna bare flyttet ind hos mig, men nu skal vi til at skabe vores eget sammen. I efteråret kommer vi til at renovere lejligheden, så vi gør det til vores fælles hjem.”
Hanna: ”Vi er begge involverede i modebranchen og færdes i det samme netværk, så jeg tror, vi havde mødt hinanden alligevel, selv hvis vi ikke havde mødtes på Tinder. Vi har senere fundet ud af, at vi var til den samme fest et par måneder inden, vi mødte hinanden.”

Hvordan er det at være kærester med en fra samme branche?
Hanna: ”Det er dejligt, at Frederik har så stor forståelse for mit job og ved, at det altså er et rigtigt arbejde, der tager meget tid.”
Frederik: ”Det har jeg i hvert fald fået.”
Hanna: ”Det synes jeg altid, du har haft.”
Frederik: ”Jeg anede ikke, der var så stor en industri i influencer-marketing. Jeg vidste slet ikke, hvordan det fungerede, eller at det var så stort. Men det har også fået en betydning for mit arbejde i den forstand, at når jeg møder nye mennesker via mit arbejde – typisk PR-folk – så ved de tit allerede, hvem jeg er på grund af Hanna.”
Hanna: “På det sidste er vi begyndt at lave jobs sammen. Travel stories for forskellige brands, hvor Frederik fotograferer, og jeg styler mig selv. Det er en drøm at arbejde sammen på den måde, så vi ser frem imod flere af den slags opgaver i fremtiden.”
Jeres forhold er ret synligt på Hannas Instagram. Er det noget, I har tænkt over?
Frederik: ”Ikke rigtigt. For mig er det bare vigtigt, at jeg bliver portrætteret som jeg er, så jeg ikke bare bliver accessory på et billede.”
Hanna: ”Sådan tænker jeg selvfølgelig heller ikke om dig”.
Frederik: ”Nej, det ved jeg. I Hannas verden og blandt hendes veninder er det jo helt normalt at rykke lidt rundt, inden man tager et billede, men jeg er jo ikke vant til at være med på billeder. Jeg er normalt den, der tager billeder.”
Hanna, havde du, før du mødte Frederik, forestillet dig at forelske dig i udlandet?
Hanna: ”I og med at jeg flyttede til København, vidste jeg godt, at der var en stor chance for, at jeg ville møde en dansk mand. Og så synes jeg også bare, at danske fyre er nice. Der er stor forskel på fyrene i Stockholm og i København. Fyrene i Stockholm er mere corporate og lidt ’posh’ med back slick-hår og en fin skjorte, hvor i København er det mere afslappet. Det kan jeg godt lide.”
Hanna, var du blevet i Danmark, hvis ikke du havde fundet kærligheden her?
Hanna: ”Ja, det tror jeg. Danmark var godt, før jeg mødte Frederik, men nu er det det bedste.”

Bliver I så i Danmark, eller skal I til Sverige?
Frederik: ”Jeg kan godt lide Sverige, men jeg tror ikke, vi kommer til at flytte dertil. Jeg vil gerne prøve at bo i udlandet på et tidspunkt, men det er jo det, Hanna gør nu, så hun har ikke det samme behov for at flytte andre steder hen. Hver gang jeg er i en ny by, har jeg lyst til at flytte dertil.”
Hanna: ”Jeg vil gerne rejse, og det er jo også det fede ved vores jobs. Vi kan godt bo et par måneder i Paris og så et par måneder i New York, hvis det er det, vi vil, men uden at vi bosætter os et andet sted.”
Frederik: ”Vi er ikke helt enige der (griner).”
Har I nogle favorit-spots til dates?
Hanna: ”Vi elsker Il Buco på Bryggen, hvor vi er ret tit. I starten, da vi lige havde lært hinanden at kende, mødtes vi ofte på Glyptoteket, så det er vores sted. Og så Prolog.” (hvor vi møder parret til interview, red.)
Frederik: ”På det tidspunkt boede Hanna på Vesterbro, så Glyptoteket var et godt sted at mødes på midten. Vi kommer der ikke så ofte længere, men i løbet af vinteren 2017/2018 var vi der nok en gang hver anden uge.”
Kan I mærke i dagligdagen, at der er barriere ift. sprog, mad eller kulturelle forskelle på trods af lighederne mellem Danmark og Sverige?
Hanna: ”Ja helt klart. Man taler om tingene på en anden måde i Sverige, end man gør i Danmark. Danskere er meget lige på, hvor svenskere er mere forsigtige og hensynsfulde ift. andres følelser. Hvis man fx skriver sådan her til en i Sverige: ”Hej, skal vi tage i biografen i morgen”, så ville man svare: ”Ej hvor hyggeligt med biografen, det ville jeg så gerne, men jeg kan desværre ikke i morgen, hvad med næste uge?”, hvor en dansker ville bare svare: ”Nej, det kan jeg ikke”. Det lyder meget hårdt for mig som svensker.”
Frederik: ”Det skulle du lige vænne dig til, men du ved godt nu, at jeg ikke er streng, hvis jeg svarer lidt kort for hovedet, men at det bare er sådan, jeg taler. Jeg pakker ikke tingene ind, lige så meget som du er vant til fra Sverige.”
Hanna: ”Til gengæld har jeg vænnet mig meget til dansk mad. Der er flere svenske ting, som jeg elskede engang, som jeg ikke kan lide i dag, fordi jeg bedre kan lide det danske. Især med brød. Men vi laver ikke særlig meget mad, vi er faktisk ret dårligt til det. Første gang vi skulle lave mad sammen, skulle vi lave fish tacos, hvor vi skulle fritere fisken. Det endte med, der gik voldsom ild i olien, så der var røg i hele køkkenet, og brandalarmen gik i gang. Min far har været brandmand, så jeg gik i alarmberedskab og råbte, at vi skulle lægge os på gulvet. Frederik var meget mere chill.”
Frederik: ”Jeg synes bare, vi skulle prøve igen. Men alt i alt var vi godt team i den situation. Du stoppede mig i at hælde vand i gryden med brændende olie, så uden dig havde jeg nok ikke haft noget ansigt i dag.”

Har I taget nogle nye traditioner til jer fra hinandens land?
Hanna: ”Jeg fejrede jul her sidste år, og det var også anderledes. Især ift. maden, og det at man danser rundt om juletræet. I Sverige spiser man koldt bord ligesom en julefrokost juleaften, men jeg kunne godt lide dansk julemad. Jeg tror, vi kommer til at mixe vores favoritting fra Danmark og Sverige hele vores liv.”
Frederik:”Midsommer er virkelig en hyggelig tradition, som jeg ikke forstår, hvorfor man ikke har i Danmark. Det fejrer vi også.”
Hanna: ”I år var mit første år på Roskilde Festival, som jo også nærmest er en dansk tradition, som jeg også altid har hørt om, da jeg boede i Sverige. Det var supersjovt og virkelig en fest, men også hårdt.”
Frederik, hvornår er Hanna mest svensk?
Frederik: ”Jeg synes Hanna er super god til at stå op for sit køn. I Danmark er feminisme et lidt negativt klingende ord, men det er det ikke i Sverige. Der er de bedre til at støtte hinanden, er min oplevelse i al fald. Men også når hun vil følge alle verdens regler.”
Hanna, hvornår er Frederik mest dansk?
Hanna: ”Frederik er spontan og tager tingene lidt som de kommer. Det nyder jeg. Hans humor er også meget dansk, og grænsen for hvad man kan sige i Danmark er bare meget længere væk, end den er i Sverige. Det oplever jeg fx, når Frederik ser Klovn eller hører Den Korte Radioavis. Det er bare så grænseoverskridende”
Frederik: ”I Sverige er der ting, man bare ikke laver sjov med. Fx indvandrer eller feminisme. Bare jeg nævner det her, kan jeg se, Hanna får det helt dårligt. Men jeg tror ofte, man bliver mere opmærksom på sin nationalitet, når man bor i et andet land.”
