Film og TV

Mode, frihed og feminisme: Her er, hvad du skal se til CPH:DOX.

- 14/03/2023

Danmarks største filmfestival, CPH:DOX, løber af stablen den 15.-26. marts, og vi har udvalgt 7 film, du skal se.

For 20’ende år i træk vender Danmarks største filmfestival, CPH:DOX, tilbage til de københavnske biografer.

Med en række grænsebrydende film af både etablerede og nye filmskabere på programmet går festivalen løs den 15. marts 2023.

 

Over 11 dage er der mere end 180 dokumentarfilm på programmet, der belyser emner indenfor mode, feminisme, seksualitet, identitet og meget mere. Foruden film på lærrederne kan du også deltage i foredrag, debatter, performances, udstillinger og fester. 

Vi har været programmmet igennem og spottet de mest interessante film.

Her er listen over, hvad du kan glæde dig til at se og opleve. 

1. UNCANNY ME

Blikket er rettet mod fremtidens modebranche, hvor mennesker bliver gjort overflødige og erstattes af avatars. Den tyske fotomodel Lale overvejer at lade sig klone som en virtuel avatar, så hun kan spare sig selv for det hårde modelarbejde. Med en enkelt bodyscan kan alt produceres digitalt til perfektion. Men med den tilsyneladende frigørelse ved at klone sig selv, følger også risikoen for, at ens avatar begynder at leve sit eget liv på egne præmisser. 

Oplev filmen og deltag i debatten om modebranchen med CEO af Copenhagen Fashion Week, Cecilie Thorsmark og grundlægger af modelbureauet SWAN, Clara Svane.

Læs mere om filmen her.

Foto: PR

2. Body Parts 

Kom med bag kameraet, hvor Hollywoods sexscener optages. Træd ind i en verden af nøgenhedskontrakter, skjult racisme og en indgroet, strukturel misogyni. Bagsiden af medaljen er grænseoverskridende oplevelser, der kan følge skuespillerne resten af livet og som danner normer udenfor settets fire vægge. For selv når scenen er filmet, risikerer man stadig at miste ejerskab over sin egen krop.

Læs mere om filmen her

Foto: CPH:DOX

3. White Balls on Walls  

På museer verden over hænger der meget kunst lavet af hvide mænd. Som i rigtig meget. Stedelijk-museet i Amsterdam har tænkt sig at gøre noget ved det. Med et højt fagligt niveau og en underspillet selvironi, sætter instruktør Sarah Vos spot på de samtaler, som foregår på det verdensberømte udstillingssted. Og de afslører, hvordan kulturen er i forandring.  

Du kan glæde dig til fredagsarrangementet, hvor filmen vises og udfordrer debatten om overrepræsentationen af hvide mænds kunst på museerne. 

Læs mere om filmen her

Foto: CPH:DOX

4. Seven Winters in Tehran

Et voldtægtsforsøg og et selvforsvar ender i en flere år lang retssag, der får afgørende betydning for kvinden, Reyhaneh Jabbaris, skæbne. I retssagen bliver hun nemlig dømt til døden, selvom mange beviser derimod peger på selvforsvar, da hun stak sin overfaldsmand ned. Men der holdes en hånd over overfaldsmanden. Gennem personlige optagelser, vidneudsagn og breve fra fængslet er ‘Seven Winters in Tehran’ blevet et symbol på den kvindekamp, der igen raser i Iran. 

Er du nysgerrig på den iranske kvindekamp, kan du den 17. marts se filmen og opleve en paneldebat, hvor Reyhaneh Jabbaris mor deltager.  

Læs mere om filmen her.

 

Foto: CPH:DOX

5. Love to Love You, Donna Summer 

Få begge sider af historien om Donna Summer. De fleste af os kender hendes hits og ser hende som ansigtet på discomusikkens storhedstid i 70’erne. Men der er også den side, vi ofte ikke ser. Donna Summer fortæller selv om sit liv som det private familiemenneske, der tacklede livets op- og nedture ved siden af livet på verdens største scener og natklubber. Vi har kigget i krystalkuglen og kan allerede afsløre, at ‘Love to Love You, Donna Summer’ bliver en af årets store sensationer på det store lærred.

Læs mere om filmen her.

Foto: CPH:DOX

6. Smoke Sauna Sisterhood

Et intimt blik ind i det særlige fællesskab og fortrolighed, der kan opstå i en røgsauna. Et helligt sted, hvor du kan rense dig selv. Og hvor en gruppe kvinder samles for at gøre netop det. Der er fortællinger om overgreb, seksualitet, lyst og skam, som blandes med definerende øjeblikke af stor samhørighed imellem kvinderne. 

Læs mere om filmen her

 

Foto: CPH:DOX

7. Dancing Pina

Ti år efter den ikoniske tyske koreograf Pina Bauschs død bliver to af hendes mest kendte værker sat op under ledelse af dansere fra Bauschs’ oprindelige trup. Det ene af klassiske balletdansere i Dresden. Det andet i Senegal af dansere fra forskellige afrikanske lande.  Interviews med danserne og koreograferne, klip fra de originale opsætninger og et moderne blik vækker Pina Bausch og hendes geni til live igen. Og gennem filmen svæver hendes sjæl over danserne og spørger: Hvordan ville du danse, hvis du vidste, du skulle dø? 

Læs mere om filmen her.

Foto: CPH:DOX
Læs ogå

Queer-kærligheden blomstrer endelig i serierne: Derfor er det vigtigt