Film og TV

I dag starter denne danske filmfestival – vi guider til 5 film, du skal streame

- 26/08/2024

Det er Danmarks ældste filmfestival, og så består programmet af både danske og internationale film indenfor genrerne fiktionsfilm, dokumentarfilm og animationsfilm.

Hver år i slut februar eller start april måned, når den årlige Academy Award (bedre kendt som Oscar) løber af stablen i Dolby Theatre, er det ofte med store, internationale navne på både den røde løber og på nomineringsprogrammet, men vidste du egentlig, at hele ni danske film faktisk også har vundet priser?
Priserne er blevet uddelt for både bedste korte animationsfilm, bedste udenlandske film og ikke mindst bedste kortfilm. Sidstnævnte er klart en af de genrer, vi er stærke på i Danmark, og det internationale kendskab til dansk filmkultur kan vi blandt andet takke Odense International Film Festival (OFF) for. Kortfilmsfestivalen er, ud over at være Danmarks ældste, også den eneste, der kan kvalificere til både Oscar, EFA, Robert og som noget nyt også BAFTA-statuetter.
Denne uge (35) er ugen, hvor det store lærred atter er i fokus over hele landet, da startskuddet til OFF lød i morges kl. 9 med visningen af de første tre kortfilmspakker.
Befinder du dig i Odense (eller deromkring) kan du i Odenses mange biografsale over hele denne uge opleve de 147 kortfilm fra hele verden for blot 35 DKK pr. film eller 350 DKK for en partout-billet. Er Odense en lidt for lang køretur væk, kan du også nemt streame alle filmene de næste to uger via streamingtjenesten OFFstream.dk for blot 89 DKK.
Vi er dykket ned i programmet og har udvalgt fem film, du skal gå efter, hvis du også synes, det kan virke lidt uoverskueligt at finde hoved og hale i 147 film, der både tæller danske og internationale film indenfor genrerne fiktionsfilm, dokumentarfilm og animationsfilm.

Den rørende: Fri Bag Låste Døre

Den danske kortfilm Fri Bag Låste Døre (eng.: Almost Free), instrueret og skrevet af Sabrina Ferguen, er baseret på virkelige kvinders historier om partnervold og traumer. I filmen følger vi en højgravid kvindes rejse ind på et krisecenter, hvor hun skal lære at stole på mennesker igen. Vejen til at vænne sig til en ny hverdag med gruopvækkende traumer i bagagen er hård – men måske selskabet med  ligesindede gør den en anelse nemmere.

Den aktuelle: Iran Is A Woman’s Name

Den iranske filmskaber Golara Khalilinejad har skabt et uafrysteligt portræt af et samfund i oprør for basale menneskerettigheder. Dokumentaren følger de iranske kvinders protester og kamp for frigørelse i kølvandet på drabet på Mahsa Amini, der var i det frygtede moralpolitis varetægt, da hun blev slået ihjel. Khalilinejad, der på nuværende tidspunkt opholder sig i Portugal, har udtalt, at hun med dokumentaren risikerer permanent udvisning fra sit hjemland, men at det for hende er vigtigere at vise hele verden, hvad der sker i det iranske regime.

Den inspirerende: Leila

I denne dokumentar stifter vi bekendtskab med 64-årige Leila, der er transkønnet og skolelærer – og som optræder som bryllupsperformer i Afghanistans strengt patriarkalske og restriktive samfund. Et utroligt rørende portræt om modet til at være anderledes, at være sig selv og stå offentligt ved noget, som ingen andre tør.

Den smukke: La Voix des Sirénes

Denne kortfilm er tyve minutters yderst æstetisk og sanselig animation. Vi er i en fantasiverden, hvor fabeldyr og sirenesang fortæller en drømmende og forførende historie. Her kan man læne sig tilbage i en vidunderlig oplevelse af lyd og billede, der smelter sammen på smukkeste vis.

Den sjove: Vækst Über Alles

Hvis man var én af dem, der arbejdede hjemmefra under corona-nedlukningen (hvem gjorde egentlig ikke det?) er der risiko for, at man kommer til at krumme tæer over genkendelsen af sig selv i denne unikke danske fiktionsfilm. Instruktøren Muhamed Vejzovic har nemlig skabt en film med Online-mødet som omdrejningspunkt. Med et veloplagt cast og et overraskende twist, får den velkendte situation pludselig en helt ny dimension.

 

OFF foregår fra den 26. aug. til 1. sept. fysisk i Odense og via streamingtjenesten OFFstream.dk i hele uge 35 og 36. Se programmet her.