Hvilke ti danske serie blev de bedste fra året, der gik? Få et bud på dét spørgsmål nedenfor.
Denne artikel blev første gang bragt på vielskerserier.dk.
Igen i år har vi været velsignet med en masse gode danske serier, der har glimret ved flotte skuespillerpræstationer og stærke historier.
Vi har udvalgt vores bud på årets 10 bedste serier her.
1. DANSEGARDEROBEN
Dansegarderoben fik premiere i starten af året, men alligevel står den frisk i vores erindring og indtager en fortjent førsteplads som årets bedste serie.
Det er den stærke duo Ditte Hansen og Louise Mieritz, der står bag, og serien zoomer på fornem vis ind på et stykke underbelyst danmarkshistorie – nemlig på de dansere, der stod bag de store stjerner i Cirkusrevyen på Bakken i 1970’erne.
Serien følger otte forskellige dansere, som er kommet igennem nåleøjet og har fået drømmejobbet i Cirkusrevyen.
Hovedrollen Sussie, der med sit nye job som danser håber at kunne lægge livet med en voldelig ægtemand (Jakob Oftebro) bag sig, spilles overbevisende af Marie Bach Hansen. Foruden hende vrimler det med andre stærke navne som Mille Lehfeldt, Marie Reuther, Olivia Joof Lewerissa, Andrea Heick Gadeberg og Annika Aakjær på rollelisten.
Det er en stærk og smuk fortælling om at finde styrken i sammenholdet og ikke mindst finde modet til at forandre den situation, man er i.
Dansegarderoben kan ses på TV 2 Play.
2. HUSET
Huset er ikke just en gængs søndagsserie for Hr. og Fru Danmark. Den er brutal, upoleret og barsk i både udtryk og tone, men det er netop det, der gør den til et fantastisk friskt pust i DR-regi.
Serien følger fire fængselsbetjente i et fængsel, der står overfor en mulig lukning, hvis ikke de får styr på den interne magtstruktur. En struktur, hvor det de facto er fangerne, der styrer biksen.
Gert (Charlotte Fich) har det overordnede ansvar, og Miriam (Sofie Gråbøl), Henrik (David Dencik) samt den nye mand på holdet, Sammi (Youssef Wayne Hvidtfeldt), står på daglig basis overfor de farlige fanger. Før de har set sig om, kæmper de ikke kun for fængslets overlevelse, men også for deres egen.
Fængselsserien er yderst velspillet, og man sidder helt ude på kanten af sofaen undervejs i de seks skarptskårede afsnit. Det er den anerkendte instruktør og manuskriptforfatter, Kim Fupz Aakeson, i samarbejde med de to dygtige instruktører Michael Noer (R) og Frederik Louis Hviid (Shorta), der står bag.
Huset kan ses på DRTV.
3. KILLJOY
Dramakomedien Killjoy er skabt af den sprudlende kunstnerduo Emma Sehested Høeg og Jennifer Vedsted Christiansen. Vedsted Christiansen instruerer, og Sehested Høeg spiller hovedrollen som Nanna, der lever et tilsyneladende perfekt liv i det perfekte parforhold.
Men en dag indser Nanna, at hun faktisk faker alle sine orgasmer, og herefter starter en desperat jagt på ægte forløsning i alle aspekter af hendes liv.
Serien er både hylende morsom, rørende og vedkommende for sin samtid, og den bidrager til ligestillingsdebatten og sætter fokus på orgasmekløften mellem mænd og kvinder. Og netop derfor er den så relevant og indtager en solid tredjeplads på vores liste.
Emma Sehested Høgh er forrygende i hovedrollen som Nanna, og hun flankeres af bl.a. Gustav Giese, Tammi Øst, Olivia Joof Lewerissa og Thomas Hwan.
Killjoy kan ses på TV 2 Play.
4. AGENT
Nikolaj Lie Kaas’ massivt underholdende komedieserie Agent er næppe gået manges næse forbi, bl.a. takket være et cast, som tæller stort set alt, der kan krybe og gå inden for den danske film- og underholdningsbranche.
I Agent spiller dygtige (og sjove, skulle det vise sig) Esben Smed den hårdtprøvede kendis-agent, Joe, der står på hovedet for at opfylde sine krævende klienters behov.
Men det går ikke helt godt på privatfronten. Hans ekskone (Julie Agnete Vang) vil begrænse hans samvær med deres fælles datter, Tallulah (stjerneskuddet Selma Sol ì Dali Pepe), han skylder Thomas Blachman halvanden million, og hans mor (Ina-Miriam Rosenbaum), der også er hans chef, har sat ham stolen for døren.
Det øvrige cast i Agent tæller en lang række kendte skuespillere og personligheder, der alle spiller sig selv i gakkede og karikerede versioner. Det kommer der mange skøre episoder ud af, som er noget af det, der bærer serien på fin og humoristisk vis. Blandt dem er Dar Salim, Sidse Babett Knudsen, Nikolaj Coster-Waldau, Lars Ranthe og Ulrich Thomsen.
Agent kan ses på TV 2 Play.
5. EN AF DRENGENE
“Sæt En af drengene på pensumlisten i de store klasser“, skrev vores anmelder om Teys Schucanys fine ungdomsserie, da den havde premiere tilbage i maj måned.
Serien handler om den 16-årige Lau (Jonathan Tage Pedersen). Han er sammen med resten af drengene i 9. klasse i en unavngiven provinsby draget ud på manddomstur. Det er en forstadsrite, hvor drengene på turen skal igennem nogle fysiske udfordringer, hvori der er en eller anden form for lektie, de kan tage med sig ind i voksenlivet. Som rigtige mænd!
Lau er dog ikke lige som de andre boys. Det maskuline ideal med bold, babser og bajere, der er alfa og omega blandt de andre, er ikke noget for ham. Serien skildrer flot, hvordan man som ung forsøger at passe ind i et fællesskab, man måske egentlig ikke har lyst til at være en del af.
Serien er yderst velspillet og rummer en masse nye talenter bl.a. Jonathan Tage Pedersen, Jacob Spang Olsen og Oliver Tikotzki.
En af drengene kan ses på Viaplay.
6. CARMEN CURLERS SÆSON 2
Hvem skulle have troet, at historien om nogle plastic-curlers kunne være så underholdende? Danskerne blev allerede i første sæson taget med storm af Mette Heenos fine fortælling om Axel, Birthe, Frans og alle de andre i Carmen-universet, og anden sæson rammer næsten samme høje niveau.
Med historien om den entreprenante Axel Byvang (altid forrygende Morten Hee Andersen) folder serien sig ud og bliver meget mere end et iværksættereventyr. Det er en fortælling med socioøkonomiske dimensioner, og den behandler emner som kvindefrigørelse, kønsrollemønstre og kulturelle værdier.
Foruden Morten Hee Andersen medvirker blandt andre Maria Rossing, Nicolai Jørgensen, Fanny Leander Bornedal, Lars Ranthe, Mille Lehfeldt og Christian Tafdrup, og de leverer alle sammen nogle blændende stærke præstationer.
Carmen Curlers (sæson 1 og 2) kan ses på DRTV.
7. IKKE ET ORD
Med serier som Julie Rudbæk og Jesper Zuschlags 29 og Melvin Kakoozas Sunday er YouSee ikke en ukendt spiller i det danske serielandskab. Med Ikke et ord har de taget hul på krimigenren, som jo notorisk er populær hos de danske seere.
Serien er skabt af instruktør Mads Mengel og hovedforfatterne Christian Bengtson, Adam August og Jens Dahl. Den handler om den tidligere advokat Charlotte (Josephine Park), der prøver at få familielivet med manden, brydetræneren Lars (Jakob Cedergren), til at hænge sammen, efter at de for et par år siden mistede deres lille søn. Det traume har hamret sig ned som en kile af tristhed imellem dem.
Da en af Lars’ brydere bliver fundet myrdet, ender Lars hurtigt som den primære mistænkte. Er det Lars, der er morderen?
Ikke et ord er en krimi med klare thriller-elementer og et åbenlyst whodunit-aspekt, hvor man som publikum faktisk er i tvivl om, hvordan det hele hænger sammen. Serien er spændende og velspillet og dejligt overskuelig at se med sine blot fire afsnit.
Ikke et ord kan ses på YouSee.
8. FORHØRET SÆSON 3
Tredje sæson af Christoffer Boes kammerspilslignende krimiserie Forhøret bliver i høj grad båret af den altoverskyggende præstation af Lars Mikkelsen i hovedrollen som rigmanden Holger Lang.
Serien kredser i sin helhed om, hvem der slog den unge pige, Christina, ihjel, og i de to første sæsoner følger man hhv. Christinas far, Bjørn (Ulrich Thomsen) og hendes mor, Susanne (Trine Dyrholm), der begge forgæves har forsøgt at opklare sagen.
Mikkelsens Holger Lang finder i denne sæson ud af, at Christinas bøddel ikke har handlet på egen hånd, men er blevet bestilt til at begå mordet. Men af hvem?
Foruden Mikkelsen kan man opleve en perlerække af Danmarks store skuespillere på rollelisten, blandt andre Pilou Asbæk, Jakob Oftebro, Josephine Park, Nicolas Bro og Lene Maria Christensen. De bidrager alle til, at serien fortsætter det høje niveau fra start til slut.
Forhøret (sæson 1-3) kan ses på Viaplay.
9. SYGEPLEJERSKEN
True crime-miniserien Sygeplejersken, der er instrueret af Kasper Barfoed (Kastanjemanden) blev et stort hit hos Netflix og med god grund.
Serien er baseret på en bog af Kristian Corfixen og afdækker historien om den danske sygeplejerske Christina Aistrup Hansen, der i 2016 blev idømt fængsel på livstid for drabsforsøg på fire af sine patienter på Nykøbing Falster Sygehus.
Josephine Park spiller Christina Aistrup, og hun er nærmest uigenkendelig i rollen med det lange sorte hår og hårdt optegnede øjne. Hun er skræmmende god som altid. Fanny Louise Bernth spiller sygeplejerskekollegaen Pernille Kurzmann, der opdagede Aistrups ugerninger.
Serien er fyldt med isnende spænding og emmer af en ubehagelig stemning.
Sygeplejersken kan ses på Netflix.
10. OXEN
Thrillerserien Oxen følger jægersoldaten Niels Oxen (en glimrende Jacob Lohmann), der bliver falsk anklaget for narkobesiddelse og som følge deraf bliver smidt ud af Jægerkorpset. Nedbrudt søger han dybt ind i Rold Skov for at få fred, men flere uhyggelige hændelser driver ham ud af isolationen igen.
I sin søgen tilbage til det samfund, han har mistet troen på, møder han PET-agenten Margrethe Franck (Josephine Park), spionchefen Frigg Mossmann (Ellen Hillingsø) og forretningskvinden Kajsa Corfitzen (Birgitte Hjort Sørensen).
Serien skorter ikke på action og spænding, og som seer bliver man til tider helt forpustet af at følge med i det høje tempo, der bliver lagt for dagen.
Det er forfatterparret og de tredobbelte Emmy-vindere Mai Brostrøm og Peter Thorsboe (Rejseholdet), der har skabt serien på baggrund af Jens Henrik Jensens bestsellerbogserie.
Oxen kan ses på TV 2 Play.
Lyt til ELLEs podcast ‘Klædt På’, som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.