Film og TV

Glem det perfekte og byd 2017 velkommen med et åbent sind

- 23/12/2016

I julen er der mange ender, som skal nå hinanden. Og hvis du er én af dem, som altid vil gøre det hele perfekt, så prøv at sætte tempoet lidt ned. For vi er (heldigvis) midt i en tid, hvor der på mange forskellige måder gøres op med perfekthedskulturen. Og hurra for det! Her kigger vi nærmere på opgøret med det perfekte.

Stop julestressen og jagten på den perfekte nytårsfest! For det perfekte findes ikke, og det er der heldigvis flere og flere, som er ved at få øjnene op for. Her kigger vi nærmere på tendensen, der gør op med perfekthedskulturen.

Aktuelle bogtitler som ”Glæden ved at være uperfekt” gør op med forestillingen om, at alt hvad vi foretager os skal gøres perfekt, og det er en lettelse, for i f.eks. bloggernes verden har det meget længe handlet om, hvem der kan iscenesætte sig selv og sit liv så perfekt som muligt. Men i 2016 begyndte mange bloggere dog at lægge det perfekte fra sig. Fie Laursen var en af dem, og i YouTube-videoen ”Min Ærlighed” fortalte hun, at hun på sin blog havde skabt en ”fiktiv person” og i stor stil havde opdigtet eller overdramatiseret sine historier, så hun blev mere spændende at følge, og dermed fik flere penge på kontoen. På samme måde er tidligere ELLEing, Mette Marie Lei Lange, også en af de bloggere, som gør op med forestillingen om, at alting skal stråle og være ”rigtigt”. På sin blog, twinpeaks.dk, kunne man eksempelvis d. 20. december læse, at hun har aflyst nytårsfesten i år:

Læs også: 8 serier fra 2016, du skal kende – og se i 2017

”De seneste par år har vi haft sådan nogle lidt halv-amputerede nytårsaftener. Vi har aftalt, at det ikke skulle være noget særligt, nu hvor vi har små børn, men så har man alligevel taget stiletter på, nogen har købt champagne, andre har investeret i sushi, og man kan jo ikke gå i seng før efter fyrværkeriet. Så derfor bliver klokken tit 2 om natten, og champagnen skal jo drikkes, når den nu er åbnet, og pludselig ligger man dér kl. 6 om morgenen med i hvert fald en lille bøhmand på, mens Krapylerne lystigt anmoder om havregrød og aktiv deltagelse i udvikling af LEGO-værker,” skriver Mette Marie Lei Lange, og i samme indlæg forklarer hun sin køreplan for nytåret 2016: Børnene bliver spist af med spaghetti og kødsovs, hvorefter hun har tænkt sig at indtage sofaen og få set alt det nytårsfjernsyn, som årets sidste aften byder på.

Men hvor kommer denne afstandstagen til det perfekte fra? Sara Ingemann er trend forcaster i det kreative trendbureau, Atelier Cph, og til ELLE.dk fortæller hun, at hun mener, der lige nu sker en modreaktion på perfekthedskulturen. Og i modreaktionens ånd vil ord som ”unfinished” og ”uncensored” blive de nye buzz words i de kommende år. Sara Ingemann researcher nemlig lige nu på, hvad vi kommer til at se af nye trends helt frem i 2018. Her mener hun at vi kommer at se samme udvikling, som i sin tid gyede illusionen om det perfekte, der skete som en form for selvfremstilling, så er den uperfekte selviscenesættelse en ny måde at vise sig selv frem på:

Det ufærdige og fuldkommende er også en del af vores liv, og det at vise den side frem er en ny form for selvfremstilling. Faktisk viser det sig, at den mere nuancerede fremstilling kan være mere interessant, fordi den har flere kontraster og niveauer,” siger Sara Ingemann og henviser til, at de ufiltrerede erfaringer, som vi gør os som mennesker, skildrer noget mere virkeligt og ægte:

”I det hele taget eksisterer der en anti-movement lige nu, hvor vi ser en 1:1 skildring af vores liv, og hvor vores hverdag og egne meninger vinder frem,” fortæller Sara Ingemann, og hun tager skridtet videre og gætter på, at de sociale medier, måske på et tidspunkt, vil lancere et anti-filter for at undgå den ensartethed, som vi lige nu ser, at især Instagram er præget af:

“Mange har brugt diverse kanaler på de sociale medier til at fremstille og iscenesætte et sundt liv med smukke billeder, besøg på diverse lækre restauranter, spa, osv. Og ligesom med mange andre tendenser, sker der på et tidspunkt en modreaktion, hvor det i stigende grad er det upolerede, og almindelige liv som bliver fremstillet,” forklarer Sara Ingemann og fortsætter:

”Vi har brug for et pusterum og en pause fra det perfekte. For ingen er perfekte. Og verden er på ingen måde perfekt lige nu.”

Som eksempel på denne afstandstagen til det perfekte, nævner Sara Ingemann Beme video-appen, som med slogannet ”Share Video Honestly” er blevet så populær, at Beme fra d. 21. januar 2017 overtages af CNN. På beme.com skriver folkene bag, at intentionen med appen fra starten var at opbygge en mere ærlig måde at dele oplevelser på, og Sara Ingemann fortæller, at Bemes popularitet er et rigtig godt eksempel på, at mange gerne vil fremstille det uperfekte liv.

Se ogsåPeter Falktoft: Sådan holder du den bedste fest

Moden følger også den nye tendens, og derfor vil det ufuldkommende og ufærdige, ifølge Sara Ingemann, højest sandsynligt også påvirke modebrandsene:

”I modeverdenen har vi set flere og flere eksempler på diversitet, det uperfekte look hvor hud og kroppe ikke bliver fuldstændig retoucheret, eller kampagner og modeserier, hvor modeller poserer i mere rodede miljøer. Designere finder inspiration i det kaotiske, det uperfekte, i det ufuldkommende, de mikser på kryds og tværs, bruger affald, biprodukter, plastik og andre genbrugsmaterialer til at fremstille nye produkter. Æstetikken bliver udfordret, og det gør vores look og hjem også,” slutter Sara Ingemann.

Så når jul, nytår og 2017 lige om lidt banker på døren, skulle du måske overveje en ekstra gang, om det nu også er så vigtigt, at neglelakken ligger perfekt, maden er arrangeret minutiøst på tallerkenen, og nytårskjolen er strøget efter alle kunstens regler – for det er faktisk ganske moderne at gå ind i det nye år lidt mere upoleret og ægte.