Home / Kultur / Film og TV / Film, du skal se i julen og i det nye år
Julen byder i filmens tegn på gode, gamle klassikere, vi aldrig bliver trætte af, men også et utal af tyndslidte, genudsendte film. Heldigvis er der friske skud på stammen, der spirer op på det hvide lærred op til og efter jul.
Når vinden bider i kinderne og blæsten hiver i håret, så er det godt, at biografen lokker med lune, bløde sæder, varme popkorn og film i massevis.
Denne vinter byder på genrer for en hver smag – om du er til alternative indie-film, biografiske dramaer eller en blanding af det hele, så kan du roligt finde dig til rette i mørket.
Herunder lister vi vores bud på film, der er værd at tjekke ud denne vinter:
Foto: Instagram
1.”The First Monday in May” (premiere d. 8. december)
Til fashionistaen: Hvis du var ELLEvild med modefilmen, ”The September Issue”, vil du helt sikkert sukke over de smukke kjoler og pragmatiske kunstværker i dokumentarfilmen, ”The First Monday in May”. Den Emmy-nominerede instruktør, Andrew Rossi, følger udarbejdelsen af modeudstillingen, China: Through The Looking Glass og den store begivenhed, The Met Gala, behind-the-scenes.
Foto: All Over Press
2. ”Skønheden i alting” (premiere d. 25. december)
Til den følsomme: Hvis du er vild med juleklassikere som ”Love Actually” og ”Et juleventyr”, er en billet til ”Skønheden i altting” godt givet ud. I filmen prøver Howard (spillet af Will Smith) at finde svar i livet efter hans datters tragiske død. Han skriver derfor breve til Kærligheden, Tiden og Døden, som alle uventet aflægger ham et besøg. P.S. Filmen er instrueret af David Frankel, der står bag ”The Devil Wears Prada” og han har bl.a. headhuntet ingen ringere end Kate Winslet, Keira Knightley og Helen Mirren til rollelisten.
Foto: All Over Press
3. ”Moonlight” (premiere d. 9. februar)
Til dramatikeren: Hvis du har brug for en anderledes og stærk biografoplevelse, skal du sætte dig i sædet, når ”Moonlight” lyser op på det hvide lærred. Her følger vi den unge Chiron, der vokser op i Miamis belastede kvarterer og hårde miljø. Vi oplever, hvordan han formes af vold og stofmisbrug men også gennem ømhed fra menneskelige relationer.
Foto: All Over Press
4. ”La La Land” (premiere d. 23. februar)
Til den festglade: Der er liv og glade dage i filmen ”La, La Land”, der handler om en jazzpianisten Sebastian (spillet af Ryan Gosling), der forelsker sig i den sprudlende skuespillerspire Mia (spillet af Emma Stone). Begge er de på vej op ad rangstigen, men deres succes truer deres skrøbelige kærlighedsliv. Filmen spiller på mange heste og har fødder i både komik-, romantik-, musical- og dramagenren.
Foto: Instagram
5. ”Jackie” (premiere d. 12. januar)
Til historieelskeren: Vi skal tilbage til 1960’erne, hvor vi følger præsidentfruen Jackie (spillet af Natalie Portman) efter attentatet på hendes mand John F. Kennedy. Hun kæmper en brag kamp for at videreføre sin mands historiske arv, samtidig med at hun gennemgår en hård sorgproces, der sætter sine spor på hendes psyke. Hvis du var vild med Natalie Portmans rolle i ”Black Swan” skal du se hende overgå denne i det biografiske drama, ”Jackie”.
Foto: All Over Press
6. ”Paterson” (premiere d. 5. januar)
Til den kunstneriske: Hvad er bedre end en vaskeægte feel-good-film, der blander hverdagsliv med poesi? Indiefilmen ”Paterson” instrueret af Cannes-darlingen Jim Jarmusch portrætterer en buschauffør (spillet af Adam Driver), der kører sine daglige ruter i New Yorks gader, mens han i sine pauser skriver digte omkring hans passagerer. Hvis du vil kunne være med i intellektuelle filmsnakke, er denne film et must-see. Den er spået til at blive en stor perle i branchen.
Foto: All Over Press
7. ”Fifty Shades – I mørket” (premiere d. 9. februar)
Til romantikkeren: Anden film i E. L. James’ trilogi, der fangede opmærksomheden fra selv de kedeligste husmødre, er på banen. Anastasia Steeles hede og erotiske forhold til den mystiske Christian Grey stormer stadig derudaf. Behøver vi at sige mere?
Foto: All Over Press
8. "Natdyr" (premiere d. 5. januar)
Til spændingsnarkomanen: Der er drama og fart over feltet i designer Tom Fords nye drama-thriller, der er baseret på Austin Wrights roman ”Tony and Susan”. Filmen handler om kunstgalleriejeren, Susan, der lever i et kedeligt ægteskab med forretningsmanden, Hutton. Helt uventet modtager hun en selvbiografisk roman skrevet af hendes eksmand, Tony. Romanen har et gyseligt hævnplot, som Susan frygter skal blive virkelighed.
Tom Fords baggrund indenfor mode ses tydeligt i det kunstneriske indtryk, der samtidig henter inspiration hos filminstruktørerne David Lynch og Alfred Hitchcock.