Film og TV

Fanny Bornedal: ”Der var grænser, der skulle overskrides, men da de blev det, var det det vildeste”

- 12/10/2018

18-årige Fanny Bornedal spiller en bærende rolle i den nyeste Afdeling-Q film, Journal 64. ELLE har mødt det unge talent til en snak om gennembruddet, grænseoverskridende scener og om at huske på at passe på sig selv.

Filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens fortælling om Afdeling-Q og Carl Mørck har taget danskerne med storm. Den fjerde film i rækken, Journal 64, fik premiere den 4. oktober 2018, og i løbet af åbningsweekenden solgte filmen mere end 215.000 biografbilletter. Et helt ekstremt salg, der sætter ny danmarksrekord for flest solgte billetter på åbningsweekenden.

Midt i det hele står den 18-årige skuespillerinde Fanny Leander Bornedal, som har en af filmens bærende roller. ELLE har mødt det unge naturtalent til en snak om karrierens hidtil største rolle.

Stort tillykke med premieren på Journal 64, som du spiller en bærende rolle i. Du har medvirket i mange store tv-produktioner som 1864, Broen og julekalenderen Den anden Verden, men Journal 64 er den første større filmproduktion, som du medvirker i som voksen. Vil du fortælle os lidt om, hvordan hele processen i forbindelse med tilblivelsen af årets filmpremiere har været for dig?

Fanny Bornedal: ”Jeg har faktisk ikke tænkt så meget over det, for jeg har haft gang i mange nye ting og næsten glemt, at premieren var om hjørnet. Jeg har ikke lagt så meget fokus der, før det kom rigtig tæt på. Det var dejligt overvældende, da jeg så selv fik set filmen, og andre også fik lov. Det har været en film, der har betyder ekstremt meget for mig at lave, som både person og som skuespiller, så det har været en vigtig rolle for mig, og det har været vigtigt for mig, at jeg var glad og tilfreds”.

Du spiller den unge kvinde Nete, der bliver anbragt på et kvindehjem på Sprogø for udfarende unge piger. Vil du fortælle lidt om din karakter? Og kunne du identificere dig med Nete?

Fanny Bornedal: ”Nete, er jo egentlig bare en helt normal pige, som bliver forelsket og får lyster, som ALLE gør, og så bliver hun sendt på Sprogø-kvindehjemmet. Det er jo helt skørt at tænke på, hvis det var sådan i dag – at man skulle blive set på som moralsk åndssvag eller defekt, fordi man har sex før ægteskab. Det er jo så vigtigt for mennesker at føle sig frie i sin seksualitet. Når man kommer i puberteten bliver der afprøvet og udforsket, og det er fuldstændig normal seksuel frigørelse. Jeg ville føle mig så nedværdiget, hvis mine lyster og hormoner, skulle få mig til at føle mig forkert. Nete er et virkelig godt menneske, hun er håbefuld, introvert, sårbar, forsigtig og stærk. Nete som person er egentlig ret langt væk fra mig som person, vi er ikke som sådan særlig ens, men hendes frygt for og hendes følelse ved at bo på kvindehjemmet, er noget, jeg tror, de fleste ville kunne relatere til, hvis det skete for en”.

Foto: Asger Mortensen

På side 90 i ELLEs 10-års jubilæumsnummer, der er på gaden nu, kan du læse et interview med Journal 64-aktuelle Fanny Bornedal og Clara Rosager.

I ELLEs 10-års jubilæumsblad, der er på gaden nu, udtaler du i et interview, at du hellere vil lave få ting om året end 15 overfladiske. Hvordan stemmer en film som Journal 64 ind i den holdning – og det at du vil være glad for dine roller for evigt?

Fanny Bornedal: ”Jeg er så stolt og glad over at have været en del af filmen. Det har været rigtig vigtig for mig at have den rolle. Nete er en karakter, som jeg aldrig kommer til at give helt slip på og glemme. Jeg tror, at den første rolle du får som skuespiller, hvor der virkelig skal overskrides nogle grænser, første gang man skal prøve at være letpåklædt, have sex, eller det helt grusomme, som voldtægter, er en virkelig vigtig rolle, som kommer til at være vigtig resten af livet. Den her rolle har givet mig erfaring, mere modenhed og jeg sætter så stor pris på at have fået lov til at arbejde med sådanne scener. Når jeg når helt ud på kanten, eller et sted hvor jeg ikke helt føler, jeg kan bunde, er det mærkeligt, men jeg kan godt lide det, selvom at det kan føles overvældende i momentet. På en måde bliver jeg klogere på mig selv, finder en balance ind til mine følelser og mit register, og så bliver jeg klogere på, hvad jeg kan bruge mig selv til”.

Filmen handler jo om misbrug og tvangssterilisering af unge kvinder – her i blandt pigerne på Sprogø, som du er er en af. Det betyder også, som du kommer ind på, at du medvirker i en række barske scener, som viser en anden side af dit skuespiltalent, end vi er vant til at se. Hvordan var det for dig at filme lige præcis de scener, og gjorde du noget bestemt for at forberede dig på dem?

Fanny Bornedal: ”Det var en grænse, der skulle overskrides, og da den så var blevet overskredet, var det de vildeste og fedeste scener at spille. Det har været så fedt at få lov til at bruge SÅ ekstremt meget af mig selv, og det har løftet mig virkelig meget, både i mit eget personlige liv, men også inde for mit arbejde. Jeg har fået lov til at arbejde så intenst med mig selv, og det har været ubehageligt til tider, det har været svært til tider. Ej men det har været en vild rutsjebanetur, hvor jeg har fået lov til at slingre mellem følelser og tilstande. Jeg kan godt lide, selvom det er hårdt nogle gange, at arbejde med mig selv og en rolle, som virkelig sætter sig nogle steder i kroppen. For at forberede sig, har jeg haft en masse møder med blandt andre producenten og instruktøren (Christoffer Boe. red.). Inden optagelserne lavede vi aftaler om stort set det meste, så det var en virkelig tryg og dejlig produktion at være på. Jeg har virkelig haft det sjovt med det på trods af det intense og seriøse arbejde”.

Vis dette opslag på InstagramEt opslag delt af Fanny Leander Bornedal (@fannybornedal) den

28. Sep, 2018 kl. 7.18 PDT

Du droppede ud af gymnasiet for at forfølge din drøm om skuespillet. Har du et godt råd til andre, der drømmer om at kaste sig ud i noget?

Fanny Bornedal: ”Det eneste jeg kan sige til det, det er: Følg din mavefornemmelse, gør hvad der føles rigtig for DIG. Lad ikke forventninger og pres fra forældre og venner blive vigtigere end dine mål. Tænk på at det er muligt, ros dig selv og vær motiveret, hav det sjovt med det, forsøg og så forsøg igen. Vær forberedt på nederlag – og vær stadig forberedt på at nederlaget kan komme tilbage, selvom du får succes. Og det allervigtigste: Pas på dig selv”.

Det er jo en enormt stor rolle, du har landet her. Hvilke tanker gør du dig i forhold til din fremtidige skuespilkarriere? Og tror du, at rollen som Nete får indflydelse på den?

Fanny Bornedal: ”Jeg har faktisk ikke gjort mig særlig mange tanker. Jeg laver Skam på teatret og arbejder virkelig meget med det, så det er der, alt min fokus er lige nu. Hvad der kommer og skal ske, det må tiden vise. Jeg tror, jeg har et større fokus på de nuværende ting, der sker omkring mig. Det ville fylde for meget, hvis jeg samtidig kom til at tænke for meget over, hvad der skal ske i fremtiden, og det er jo også det, der er det spændende ved livet, man ved aldrig helt, hvad der venter en”.

Til november udkommer Paprika Steens Den Tid på Året, som du også medvirker i. Hvad kan vi glæde os til?

Fanny Bornedal: ”Jeg vil tro, at I kan glæde jer til at grine og måske også fælde nogle tårer, det er en sjov film, men den er også seriøs. Masser af familiedrama og humor. Jeg kan jo faktisk ikke sige så meget, for jeg har ikke set filmen endnu. Jeg er meget spændt, for jeg ved virkelig ikke, hvordan den er blevet sat sammen. Det bliver så fedt. Must see”.

Journal 64 er aktuel i 135 danske biografer.