12 modefilm du skal se, hvis du elskede ‘The Devil Wears Prada’
Af Nikita Hoffmann Andersen - 20/08/2019
Home / Kultur / Film og TV / 12 modefilm du skal se, hvis du elskede ‘The Devil Wears Prada’
Syntes du, det mest fantastiske er en hel film dedikeret mode? Så se med her hvor vi har samlet 11 andre modefilm, som med garanti vil falde i din smag.
Findes der noget bedre end at synke ned i sofaen med en god film med overbevisende skuespillere og en dragende fortælling?
Ja.
Endnu bedre er det nemlig, hvis filmen er krydret med mode. Tænk haute couture, Gucci, Chanel, sko og kjoler i lange baner. I så fald er vi hooked, og vi tør næsten love, at vi ser hele filmen uafbrudt uden at tjekke Instagram imens.
The Devil Wears Prada er en af nyere tids mest ikoniske modefilm, og hvis du ikke allerede har set historien om Andrea Sachs (Anne Hathaway), der lander et job på det legendariske Runway Magazine og dermed får Miranda Pirestly (Meryl Streep) som chef, så skylder du først og fremmest dig selv en undskyldning, og dernæst kan du ikke få trykket ’Play’ hurtigt nok.
Men selvom The Devil Wears Prada er en af de mest kendte modefilm, er det absolut ikke den eneste.
Der er masser af gode bud på film hvis omdrejningspunkt er mode og enkelte af dem portrætterer endda virkelighedens største modeskabere som Coco Chanel og Yves Saint Laurent.
Hvis du er klar på timevis af underholdning tilsat elegante klæder, så scroll løs i galleriet herunder og få 12 bud på modefilm, du med garanti vil elske:
Foto: MEGA
Funny Face (1957)
Denne musicalkomedie afbilleder Jo Stockton (Audrey Hepburn), mens hun lever sin drøm ud i 1950’ernes Paris. Den unge kvinde, der normalt arbejder i en boghandel i Greenwich Village, bliver model for det amerikanske Quality magazine, og der opstår snart sød musik mellem modellen og fotografen Dick Avery, som hun arbejder sammen med.
Foto: MEGA
Coco before Chanel (2009)
Fra barndommen på børnehjemmet til de første evner udi design følger vi detaljeret med i livet som Coco Chanel (Audrey Tautou). Den unge franske kvinde kaster sig selv lige passioneret ud i karriere og de spæde kærlighedsforhold, og filmen portrætterer netop den unge Coco før den store succes med modehuset Chanel.
Foto: MEGA
Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009)
Coco Chanel er jo allerede repræsenteret på denne liste, men man kan jo som bekendt aldrig få for meget Chanel i sit liv, og det gælder også på skærmen. Denne version udspiller sig i 1920’ernes Paris og handler om en af Cocos (Anna Mouglalis) store kærligheder. Filmen foregår lige efter bilulykken i 1919, der dræbte Cocos elsker, Boy Capel. Hendes sorg varer dog kun til mødet med Igor Stravinsky (spillet af vores helt egen Mads Mikkelsen), og Coco bliver hurtigt hans elsker, idet han allerede er gift og har børn.
Foto: MEGA
Confessions of a Shopaholic (2009)
Uden tvivl en af de mest kendte modefilm – og med rette. Becky (Isla Fischer) er shoppeafhængig, og hun føler sig kun rigtig i live, når hun svinger dankortet og erhverver sig et nyt item til klædeskabet. Men hvad sker der, når en shopaholic skal rådgive læserne på et finansmagasin?
Foto: MEGA
Personal Shopper (2016)
Først og fremmest: Chanel har leveret kostumerne til denne film. Det i sig selv gør den seværdig, men også fortællingen om Maureen (Kirsten Stewart), den personlige shopper der hjemsøges af sin afdøde tvillingebror. Hun ledes til at stjæle fra sin leder, men hvis skyld er det? Instruktøren Olivier Assayas vandt prisen for Best Director ved årets Cannes Film Festival.
Foto: MEGA
Phantom Thread (2017)
Reynold Woodcock (Daniel Day-Lewis) råder over haute couture-verdenen i 1950’ernes London, men udover den elegante mode portrætterer filmen en ditto kærlighedshistorie. Filmen vandt en Oscar for bedste kostumer.
Foto: MEGA
Ready to Wear (1994)
Denne film, der er filmet under Paris Fashion Week i foråret 1994, kaster seerne ind i en verden af parisisk couture, der på tragisk vis også byder på det mystiske dødsfald af The Fashion Councils præsident. De elegante hovedroller spilles af Sophia Loren og Marcello Mastroianni.
Foto: MEGA
The Dressmaker (2015)
Tilly (Kate Winslet) er en succesfuld kjoleskaber, som vender hjem til sin hjemby i Australien efter noget tid i Europa – men hendes intentioner er ikke lutter gode. The Dressmaker viser på benhård vis, hvordan rygter kan sætte et samfund i bevægelse.
Foto: MEGA
The Neon Demon (2016)
Den unge Jesse (Elle Fanning) rejser til Los Angeles i håbet om at starte en modelkarriere, men hendes øjeblikkelige succes skaber hurtigt misundelige kollegaer, der vil gøre alt for at bremse hendes fremgang.
Foto: MEGA
Yves Saint Laurent (2014)
I Yves Saint Laurent portrætteres en af fransk modes største skabere nogensinde. Vi er med fra hans ledende rolle hos Dior i 1957 til skabelsen af brandet i eget navn i 1961, og derudover afbilleder filmen desuden Laurents kærlighedsforhold til Pierre Bergé. Pierre Niney, der spiller Yves Saint Laurent, blev hædret med en César award, der er den franske pendant til The Oscars.
Foto: MEGA
Zoolander (2001)
Derek Zoolander (Ben Stiller) spiller en mandlig model, som rent ud sagt bliver hjernevasket af en af de værste figurer i modebranchen, nemlig Hansel MacDonald (Owen Wilson). Udover stjerneduoen kan filmen i øvrigt prale med et cast, der tæller David Bowie, Milla Jovovich, Tom Ford, Natalie Portman og Lenny Kravitz… Så hvis du ikke allerede var overbevist, er du det nok nu.
Foto: Ritzau Scanpix
House of Gucci (2021)
Ridley Scotts filmatisering af historien om Gucci-arvingen Maurizio Gucci (Adam Driver) og hans kone Patrizia Reggiani (Lady Gaga) er nok mere en dramtisk kærlighedshistorie end en egentlig modefilm. Alligvel er det virkelig en modefilm der vil noget, for det er tydeligt, at der blevet gået stor længder for at finde de perfekte kostumer til særligt Lady Gagas rolle. Filmen både begejstrede med sin teatralske skildring af modefamilien og fik kritik for blandt andet skuespillernes accenter. Den er inspireret af det problematiske forhold mellem parret, der endte med en fængseldom til Patrizia blev for at bestille mordet på sin eksmand.