Kultur

Emilie Lilja: ”Jeg drømmer om, at ikke én eneste pige i Danmark skal være i tvivl om, hvor hun kan gå hen, hvis hun mangler en at tale med”

- 03/06/2019

Den 31-årige influencer, Emilie Lilja, har indgået et længerevarende samarbejde med organisationen GirlTalk. Her står hun bag den populære podcast, GirlTalk x Emilie Lilja, som arbejder for at skabe et fællesskab for alle piger i alderen 12-24. ELLE mødte hende.

31-årige Emilie Lilja er influencer, model, DJ, bokseentusiast, mor til Torben (hund), og personlig assistent/kvinden bag MiljøMulle (som du garanteret allerede følger på Instagram HER).

Men som om det ikke var nok, har hun også for kort tid siden engageret sig i organisationen GirlTalk, der via chatrådgivning støtter unge piger i alderen 12-24.

Emilie savnede en organisation, som hun kunne lægge hele sit hjerte i – modsat de mange ”hurtige” samarbejder, som ofte byder sig, når man lever af at være influencer – og valget faldt på GirlTalk, hvor hun sidenhen har fået sin egen podcast, der inviterer inspirerende kvinder indenfor i håbet om at skabe et fællesskab. 

Læs også: Anya: ”Jeg skal ikke være popprinsesse – jeg skal være popkonge”.

Men hvorfor GirlTalk? Hvad er det, Emilie Lilja arbejder for via podcasten? Døjede den langbenede, blåøjede model selv med selvværdsproblemer, da hun var i GirlTalks målgruppe? Og hvad er hendes bedste råd til unge kvinder?

ELLE mødte hende.

Hvorfor blev du engageret i GirlTalk, og hvad er det organisationen kan?

Jeg har længe ledt efter en organisation, som jeg kunne give hele mit hjerte og stemme til – altså hvor jeg kunne gøre en rigtig forskel udover bare at poste en t-shirt med et godt budskab på mine sociale medier i håb om at kunne gøre en forskel. Jeg fik altid lidt dårlig samvittighed over de små tiltag, for jeg følte ikke rigtig, at jeg eller de 40 andre influencere, der postede samme produkt, bidrog med noget særligt, andet end lidt awareness til en god organisation i 24 timer. Man kan ikke redde hele verden, men man kan starte et sted. Jeg ville derfor finde en organisation, som jeg kunne relatere til – og så udelukkende dedikere hele min stemme og passion til dem.

Helt tilfældigt faldt jeg over GirlTalk på min Instagram. Jeg begyndte at følge med og læse om organisationens arbejde, og det var som om, alt faldt på plads for mig der – dét var organisationen, som jeg gerne ville arbejde med, supporte og bruge min SoMe-stemme til at skabe awareness omkring i et længerevarende samarbejde. GirlTalk er en NGO, der støtter unge piger i alderen 12-24 via chatrådgivning. GirlTalk startede i 2004 og har sidenhen udviklet sig til en organisation med en stæk mission om at forebygge mistrivsel blandt unge kvinder og piger, styrke deres selvværd og hjælpe dem, der har det svært. Siden jeg er kommet til som ambassadør i juni 2018, har jeg forsøgt at udvikle GirlTalk til mere end et sted for piger at søge hen for råd og vejledning, når livet er udfordrende. Jeg drømmer om, at GirlTalk bliver et fællesskab, for alle piger.

Hvor søgte du hjælp og inspiration til lignende dilemmaer, da du var 12-24 år?

Mest online og gennem mine veninder. Men mange problemer talte jeg aldrig med mine veninder om, og jeg fortryder da nu, at jeg ikke vidste, at jeg anonymt kunne skrive til GirlTalk for at få råd og vejledning om de ting, jeg gik og døjede med. Jeg var fx meget underudviklet og følte mig udenfor, fordi jeg ikke havde fået bryster og menstruation, mens alle andre i min klasse for længst var udviklet og mere modne end mig. Jeg havde bare lange lemmer og fes rundt og spillede fodbold med drengene eller hang ud på rideskolen.

Foto: Polina Vinogradova emilie-lilja-jeg-droemmer-om-at-ikke-en-eneste-pige-i-danmark-skal-vaere-i-tvivl-om-hvor-hun-kan-gaa-hen-hvis-hun-mangler-en-at-tale-med-3-elle-dk.jpg

Nu er du fyldt 30 og er ikke længere en del af målgruppen. Har du et godt råd til dine yngre lyttere, som du ville ønske, du vidste, da du var på deres alder?

Alt går over. Selv de sværeste perioder i dit liv, der hvor du tror, du aldrig kommer igennem det og videre, så vid, at det gør du. Det føles bare slet ikke sådan, og det er SÅ nemt for alle andre at sige.

I GirlTalk x Emilie Lilja-podcasten kan lytterne lytte til de forskellige formater Dilemma og Heltinde. Hvad kan nye lyttere forvente af de to forskellige episodetyper?

De kan forvente sjove historier, alvorlige dilemmaer, egne livserfaringer og anekdoter fra mit eget liv samt fra gæsternes. Heltindekonceptet er dedikeret til at oplyse og hylde de kvinder, vi har i Danmark, der tør at åbne op om deres personlige kampe. Vi har fx lige haft influencer Josefine H. J. i studiet, der åbnede op om sin sociale angst/akavethed, og i næste uge udkommer afsnittet med Zeinab Mosawi, der har skrevet en bog om ufrivilligt at blive sendt på genopragelsesrejse i Irak.

Du inviterer nogle cool kvinder i studiet, som enten hjælper dig med at besvare dilemmaer, eller som du stiller skarpt på. Hvordan udvælger du dine gæster, og er der en drømmegæst?

Jeg udvælger dem først og fremmest ud fra, om de er en inspiration for unge piger og har deres værdier i orden og har noget på hjertet. Der er mange seje kvinder i Danmark, men der skal også noget mod til, at man stiller sig op og åbner op i en podcast – og det har jeg så stor respekt for, at vores gæster i GirlTalk x Emilie Lilja har gjort.  Jeg har ingen drømmegæst, for jeg er taknemmelig for hver og en, der har haft lyst til at være med.

Foto: Polina Vinogradova emilie-lilja-jeg-droemmer-om-at-ikke-en-eneste-pige-i-danmark-skal-vaere-i-tvivl-om-hvor-hun-kan-gaa-hen-hvis-hun-mangler-en-at-tale-med-2-elle-dk.jpg

Heltindeafsnittet med Josefine H. J. fik jo enormt stor opmærksomhed. Hvordan havde du det med at være med til at dele så vigtig en historie?

Jeg kender Josefine lidt fra tidligere, og jeg husker tydeligt sidste år under modeugen, da jeg stod ved siden af hende i en kø, at hun gav udtryk for, at hun havde det svært med at bære iblandt så mange mennesker. Det, synes jeg, var vildt interessant, og det ville jeg gerne grave lidt mere ned i. Så jeg skrev en mail til hende, hvor jeg først og fremmest gjorde det klart for hende, at jeg var bevidst om, at dette ikke var et nemt emne for hende at tale om, men jeg var sikker på, at det kunne hjælpe så mange mennesker. Og ganske rigtigt. Jeg er blevet bombarderet med henvendelser fra så mange unge piger, som for det første har kunne spejle sig i Josefine og hendes udfordring, men også set hende fra en helt anden side og faktisk fået virkelig meget respekt for hende, fordi hun gik ud og åbnede op. Hun taler jo aldrig på sine kanaler, så det var også ret vildt for folk at høre hendes stemme. Jeg tror faktisk, at det jeg egentlig er mest stolt og taknemmelig for er, at hun turde have tiltro til mig, og at jeg, på trods af at jeg selv var lidt nervøs, fik skabt nogle trygge rammer for hende så hun åbnede helt op. Hun er virkelig en sej pige.

Hvad er dine fremtidsambitioner for GirlTalk x Emilie Lilja? Kunne du for eksempel finde på at udvide konceptet med foredrag eller andre nye tiltag?

Helt klart! Podcasten skal udkomme hyppigere og have flere tiltag. Vi er dog begrænset økonomisk lidt endnu, men hver dag oplever jeg flere mennesker i mit netværk, der vil hjælpe og bidrage, hvor de kan. Vi har fx fået lov til at låne Studio 6 på Værnedamsvej af Heartbeats og Etypes, som sikrer os en ordentlig lyd til podcasten. Derudover har vi teamet op med brandet Envii, som tapper rigtig godt ind i GirlTalks målgruppe og univers og dét samarbejde, udover at de har sponsoreret et par af vores podcastafsnit, glæder jeg mig til at afsløre mere af i den kommende uge. Min helt store drøm er at afholde et kæmpe charity event for GirlTalk så de kan vedligeholde og udvikle driften af organisationen og skabe mere awareness, så ikke én eneste pige i Danmark er i tvivl om, hvor hun kan gå hen, hvis hun mangler en at tale med.