Kultur

Året der gik: 8 personer, vi snakkede ekstra meget om i 2022 – og med god grund

- 20/12/2022

Nogle gjorde sig bemærket for deres garderobe, andre for sine udskejelser på TikTok og en for sit ubærlige offer. Fælles for dem er, at deres navne ikke har været til at overse i år.

Når året går på hæld, er det helt naturligt at tænke tilbage på nogle af de øjeblikke og begivenheder, der satte sit præg på året.

Med det dukker der selvfølgelig også en masse navne op, som på den ene eller anden måde ikke har været til at undgå, og som har dikteret noget af det, vi snakkede mest om i løbet af året. 

Vi har samlet nogle af de navne fra ind- og udland, som gjorde sig særligt bemærkede i år og som vi ikke kunne undgå at snakke om, hvad enten det var på grund af det, de havde på, det de sagde eller det, de repræsenterede. 

Julia Fox

Julia Fox blev hurtigt kendt i de popkulturelle spalter, da hun i starten af året overtog pladsen fra Kim Kardashian som Kanye Wests udkårne. Og selvom forholdet med den kontroversielle musiker og designer kun varede ganske kort, forblev Fox på nethinden med sine vilde modevalg som blandt andet indebar et dystert Han Kjøbenhavn-look og blegede bryn og bizarre interviewøjeblikke på diverse røde løbere, der blev til populære lyde på TikTok.

Foto: Mega

Det var til modeugen i Paris i januar, at Julia Fox først gjorde sig bemærket med sin signifikante stil.

Selvom hun gjorde sig bemærket for sin stil i starten af året, har hun siden fået en stor fanskare på TikTok, hvor hun deler sine tanker fra aktuelle trends og tendenser som hun selv dikterer til sine mærkbar råd og tanker om køn og sex.

Hendes umiddelbarhed og ærlige facon på platformen, sammen med en til tider kaotisk vibe, har gjort hende til en, der er værd at følge og holde øje med, for vi har bestemt ikke set det sidste til hende.

Jodie Turner-Smith 

Nok har den britiske skuespiller ikke gjort sig synderlig bemærket i nogle markante roller på det store lærred i løbet af året, men hun ikke været til at misse på den røde løber – fra Met Gala og The Oscars til filmfestivalerne i Cannes og Venedig.

Foto: Ritzau Scanpix

Jodie Turner-Smith i Gucci til Met Gala i maj måned.

Hun har flere gange været en sikker vinder på bedst klædte-listen i et væld af smukke looks og kjoler, hvor vi ikke har kunne tage øjnene fra hende i ren og skær beundring for hendes fænomenale garderobevalg. Og det er ikke underligt, når man er Gucci-ambassadør, som hun er. 

Fra hendes neongrønne Gucci-kjole med lange, draperede ærmer til Fashion Awards i London til den smaragdgrønne drøm af en natkjole til Academy Museum Gala i Los Angeles, så er det tydeligt, at skuespilleren forstår sig på at skabe mindeværdige modeøjeblikke.

Foto: Ritzau Scanpix

Det var svært at få øjnene fra Jodie Turner-Smith i sin neongrønne kjole til årets Fashion Awards i London.

Helle Thorning-Schmidt

Også den tidligere danske statsminister skabte overskrifter med sin stil, da hun tidligere i år deltog i gallamiddagen til ære for dronning Margrethes 50-års regentjubilæum. Det var dog de kritiske røster, der startede ballet ved at kritisere Thorning for at larme for meget med sin pink kjole fra den danske designer Søren Le Smith til begivenheden, og fik en toneløs debat til at rulle om kvinders påklædning – igen. 

Heldigvis fik den tidligere politiker også masser af medvind for sin personlige stil, som hun særligt i år har omfavnet. Efter eget udsagn er det som følge af, at hun ikke længere er aktiv i dansk politik og derfor føler sig mere fri til at gå i det, hun vil. En sørgelig kendsgerning, men som alligevel gjorde hende til en af dem, vi havde svært ved at overse herhjemme i 2022 – heldigvis. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Helle Thorning-Schmidt i den debatskabende kjole.

Jina Mahsa Amini

Da iranske Jina Mahsa Amini i september døde som følge af tortur efter det iranske sædelighedspoliti arresterede hende for, ifølge dem, ikke at bære sin hovedbeklædning i overensstemmelse med den strenge lov, blev det starten på nogle af de største demonstrationer og uroligheder, Iran nogensinde har været vidne til.

Mahsa Aminis meningsløse død antændte hundredtusindvis af vrede og frustrerede stemmer, der vil gøre op med det kvindeundertrykkende regime. Som en del af protesterne klippede flere kvinder deres hår af på åben gade, mens protestsange spredte sig som en steppebrand på sociale medier i missionen om at sikre sig, at ingen nogensinde glemmer Jina Mahsa Aminis navn og den bevægelse, som hendes død har startet. 

Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix

Drabet på Mahsa Amini har ført til protester både i og udenfor Iran - her til VM i Qatar.

Iris Law

Nok er flere måske på fornavn med hendes far, den kendte skuespiller Jude Law, men Iris Law indhenter ham snart. I hvert fald at dømme ud fra modellens personlige stil, der har fået flere til at give hende titlen som et af årets stilikoner.

Foto: Mega

Iris Law til premieren på 'Pistols' iført en af sæsons uundgåelige items, den hvide Prada-tank top.

Siden hun landede sin første store kampagne for Burberry Beauty i 2017, har hun været med i kampagner for modehuse som Versace og Calvin Klein.

Det var dog for alvor, da hun tidligere i år debuterede sin afblegede pixie-frisure med sorte spidser, at hun satte scenen for sin personlige stil, der sikrer hende en plads som en af de mest interessante og inspirerende personer på den røde løber i år.

Foto: Mega

Iris Law på vej til Dior SS23 under modeugen i Paris.

Lizzo

Selvom hun har flere store hits bag sig, var 2022 for alvor sangerinden Lizzos år. Særligt på TikTok, hvor hun er blevet den største artist på platformen med 24 millioner følgere, ligesom hun stod bag den uundgåelige sang ‘About Damn Time’. Hittet er på fjerdepladsen over årets største sange på TikTok, og den er hjulpet godt på vej af den dans, som Lizzo engagerede sine følgere til at danse med på. 

Lizzos succes sikrede hende en Emmy, som hun modtog med en rørende takketale om at se sig selv afspejlet i popkulturen og musikken. Et budskab, der efterfølgende fik flere til at hylde musikeren på sociale medier, hvor hun står som en af de mest toneangivne skikkelser i år.

Foto: Ritzau Scanpix

Lizzo med sin statuette til årets Emmy-prisuddeling.

Jenna Ortega

Det var nok mest fans af Disney Channel og de øvrige få, der havde hørt om Jenna Ortega, da Tim Burtons nye Netflix-serie ‘Wednesday’ om Wednesday Addams blev annonceret tidligere på året, hvor Jenna Ortega har hovedrollen som den dystre teenager.

Men da serien fik premiere i november, blev skuespilleren hurtigt verdenskendt. Ikke nok med, at serien med et samme blev en af de mest sete nogensinde på Netflix, så gik hendes selv-koreograferede dans viralt på TikTok, hvor hashtagget #jennaortega i skrivende stund har over 14 milliarder visninger og flere har kastet sig ud af genskabe både dansen og Wednesdays gotiske look.

Foto: Mega

Jenna Ortega i Versace til premieren på Netflix-serien 'Wednesday'.

Emma D’Arcy

En anden skuespiller, der ikke var til at overse i år, var britiske Emma D’Arcy, der gjorde sig bemærket i den længe ventede ‘Game of Thrones’-serie ‘The House of The Dragon’, hvor de spiller hovedrollen som arvingen til Jerntronen, Rhaenyra Targaryen. En rolle, som de fik stor ros for at portrættere. 

Foto: Mega

Emma D'Arcy til premieren på 'The House of the Dragon' i London.

Samtidig kunne vi ikke få øjnene fra dem på den røde løber, hvor de serverede det ene vilde look efter det andet, der var i den komplet modsatte ende af deres kendte rolles komplicerede fletninger med oversize jakkesæt, pixie-frisure og opsigtsvækkende makeup. 

Men det var også en helt særlig video på TikTok, der først fik folk til at dåne over deres britiske accent, og siden fik alle til at mæske sig i drinken ‘Negroni Sbagliato’. For i en interviewbid med skuespilleren og deres kollega Olivia Cooke, hvor de taler om deres favoritdrinks, leverede D’Arcy sit svar så ikonisk, at den bitre drink nu er blevet synonym med skuespilleren.

Foto: Mega

Emma D'Arcy til premieren på 'The House of the Dragon' i Amsterdam.

Læs ogå

‘Valentino Pink’, gennemsigtige kjoler og 5 andre trends, der dominerede den røde løber i 2022