Home / Kultur / 7 skræmmende facts om danskernes medievaner
Vi bruger vores smartphones mere og mere, og mængden af tid, som vi bruger online, overstiger efterhånden den tid, vi er offline. Der er mange fordele ved at være online, men der er også en skyggeside ... Her får du 7 facts om danskernes medievaner og de konsekvenser, forbruget kan have.
Hvad skulle vi gøre uden smartphones, tablets og computere? Efterhånden kan vi alt med disse teknologier og internettet, og mange af os tilbringer derfor adskillige timer om dagen med næsen i skærmen. Vi er konstant online og inden for rækkevidde.
Teknologierne har gjort vores liv nemmere på rigtig mange områder. Vi kan ’gå’ i banken, date, shoppe, kommunikere med vennerne, læse nyheder og emails, høre musik, fange Pokémons og meget mere. Det er derfor ikke underligt, at flere og flere danskeres online-forbrug er stigende.
Ifølge DRs undersøgelse af danskernes medievaner, så er antallet af danskere, der går på internettet via telefonen dagligt, steget fra 20% i 2011 til 60% i 2015. Den store stigning på 40 % indikerer, at vi danskere er blevet mere afhængige af vores smartphones – især når vi er på farten.
Mobiltelefonen er det første, vi kigger på om morgenen, og det sidste vi kigger på, inden vi lægger os til at sove of aftenen, for det er jo svært at lade være …
Der er flere grunde til, at vi ikke kan lade mobiltelefonen ligge, og der er samtidig også en række konsekvenser ved at bruge så meget tid foran skærmen – både psykiske og fysiske.
Så det kan godt betale sig at overveje dit skærm- og internetforbrug og gå lidt mere offline.
I galleriet kan du blive klogere på danskernes vaner og se de forskellige ‘bivirkninger’, som brugen af mobil, tablet og computer kan have for dit mentale og fysiske helbred.
Foto: All Over Press
En undersøgelse foretaget af Sony Mobile viser, at hele 84 % af danskerne, mener, at de er afhængige af deres mobiltelefoner.
Herudover svarer 39 %, at de stort set altid har deres mobil på sig, og at de finder det ubehageligt, hvis den ikke er i nærheden. 20 % af de adspurgte svarer, at de har svært ved ikke at tjekke deres smartphone - f.eks. at se efter om der skulle være kommet sms-beskeder, emails, nyheder, notifikationer på de sociale medier m.m. Og faktisk har de 20 % også svært ved at lade være i situationer, hvor de selv synes, at det er upassende.
Foto: All Over Press
Afhængighed
Selvom det lyder utroligt, så kan du faktisk blive afhængig af at være online.
Afhængigheden viser sig bl.a. ved, at du bliver rastløs og irritabel, hvis ikke du bliver stimuleret via internettet. Det er ikke mærkeligt, at brugen kan blive vanedannende, for når du surfer internettet for nyheder osv. så stimuleres belønningscenteret i hjernen på samme måde, som når vi spiser sukker eller har sex.Når telefonen stjæler vores opmærksomhed, er vi desuden mindre opmærksomme på vores omgivelser og medmennesker, hvilket på længere sigt mindsker vores empati og sociale egenskaber.Mere konkrete tegn på afhængighed er: At du skal svare på beskeder med det samme At du oplever fantomsignaler fra din smartphoneAt du konstant tænker på, hvad andre laver, og oplever frygt for at gå glip af noget
At du ikke er opmærksom og nærværende med venner og familie
At du føler dig urolig, når du ikke har smartphonen på dig, eller den er slukket
At du oplever problemer med at koncentrere dig om opgaver på jobbet eller i skolen, og tænker på at komme online
Foto: All Over Press
Fysiske skavankerHuffington Post har lavet en video, hvor de demonstrerer, hvordan den kropsholdning, som mange har, når de sidder foran en computer, belaster din krop fysisk. 'Skildpaddestilling' er når du sidder eller står foroverbøjet med skuldrene trukket frem og nakket skubbet frem.
De fysiske ulemper ved denne kropsholdning er:Du presser dine tarme sammen, hvilket kan medføre fordøjelsesproblemer.
Brystkassen gøres mindre, lungerne presses sammen, og du indånder herved mindre luft og får derfor også mindre ilt til hjernen, hvilket gør dig mindre oplagt.
Du lægger dobbelt så meget pres på dine nederste ryghvirvler, hvilket slider på bruskskiverne imellem hvirvlerne. Dette kan på længere sigt give smerter og permanente rygskader.
Foto: All Over Press
Overbelastning af nakke og rygNår du sidder rankt og normalt, er vægtbelastningen på din nakke og ryg ca. 5 kg, hvilket svarer til hovedets reelle vægt.
Men når du sidder foroverbøjet og kigger på en smartphone eller en computerskærm, så skal du ikke bøje nakken mere end 15 grader frem, for at belaste din nakke og ryg med en vægt på hele 12 kg.
Bøjer du din nakke fremover i 60 graders vinkel, så belastes din ryg og nakke med hele 27 kg.
Foto: All Over Press
Søvnbesvær
Hvis mobilen er det sidste du kigger på, inden du går i seng, så kan det medføre dårligere og mindre nattesøvn. Søvnhormonet melatonin frigives i hjernen omkring kl. 21 om aftenen, men det blå skærmlys i mobiltelefoner snyder din hjerne til at tro, at det stadig er dag og derved frigives en mindre mængden af melatonin. Du vil derfor ikke føle dig ligeså træt, hvis du ligger med mobilen inden sengetid.
En amerikansk undersøgelse har påvist, at hvis du udsættes for fire timers blåt skærmlys, inden du skal sove, så udskiller din krop 55 % mindre melatonin end normalt. Brug af mobilen inden sengetid kan altså forskubbe og forstyrre din søvnrytme, og det kan faktisk give dig følelsen af at have jetlag ...
Foto: All Over Press
Koncentrationsbesvær
Et amerikansk studie har vist, at hver gang en person, der arbejder, bliver distraheret, f.eks. af en sms eller en email, så tager det i gennemsnit op til 25 minutter at genfokusere på den opgave, personen var i færd med. At være online på mobilen eller computeren mindsker herved din koncentrationsevne, fordi du hele tiden er udsat for forstyrrelser.
Herudover er internettet ofte også anledning til det, vi kalder overspringshandlinger. For der er uanede mængder af andre ting, du kan foretage dig på internettet frem for f.eks. at arbejde eller lave lektier.
Foto: All Over Press
Stress
Du går i panik, hvis din telefon løber tør for strøm og bliver nervøs, hvis der ikke er wifi på hotellet, eller der er manglende signal på telefonen. Disse er de typiske tegn på "online"-stress, der er et resultat af smartphone-afhængighed. For mange mennesker, er muligheden for at være online hele tiden ikke længere en befrielse, men er derimod blevet til en stresskilde. For der er hele tiden 1000 ting, du skal være parat til at forholde dig til, fordi det via teknologi og internet er blevet muligt at være online 24/7 ...