Lillepiget romantik, møbler med kunstneriske ambitioner og meget mere plads til naturen. 2025 er fuldt af overraskelser, og din bolig bliver aldrig helt den samme igen.



SOLBRÆNDT
Mexico hitter som rejsedestination, støvet brun er ifølge Pantone årets farve 2025 mens terrakotta i dæmpede varianter er over alt, og kaktus er din nye yndlingsplante! Vores kollektive længsler peger stik syd mod varme, støvede himmelstrøg, også når det gælder din bolig, hvor møbler i strå og sten finder vej ind i stuen sammen med grove lerkrukker og vævede vægtæpper i bløde jordfarver. Da danske Vipp skulle finde destinationen til sit nye hotel-eventyr faldt valget på den mexicanske provinsby Todos Santos og en smukt solsveden, moderne villa af arkitekten Pablo Pérez Palacios bygget af lokale materialer og fyldt til randen med strømlinet dansk design sat i eksotiske rammer. Skæver man til de seneste kampagner fra italienske Tacchini og danske Norm Architects’ aktuelle samarbejde med tæppefirmaet Massimo Copenhagen er tendensen den samme: Livet er smukkest i solskin!



SIGNALFARVER
Grøn – gå! Gul – vent! Rød – stop! Signalfarver – helt efter trafiklys-princip – er inde igen, og de simple kulører står især frem i al deres børnevenlige tydelighed, når de optræder sammen eller får selskab af lignende, nærmest naivt enkle legoklods-farver. Danske Hay og Muuto, som er internationale storleverandører af praktisk hverdagsdesign, er blandt dem, der denne sæson er særligt glade for de klare toner – en forkærlighed de i øvrigt deler med den evigt aktuelle belgiske designduo, Fien Muller og Hannes van Severen, som med brandet Muller Van Severen nærmest har gjort legen med simple farveflader til deres varemærke. Er møbler i signalfarver ikke tilstrækkeligt, men skal hele huset have et skud, kan du konsultere Hollandske Bertjan Pot, der for danske Blēo har sammensat en helt ny skala, hvor græsgrøn vægmaling har selskab af mættet solsikkegul og en rød, der måske ikke helt matcher postkassen, men alligevel har både saft, kraft og personlighed nok til at være et ungdommeligt statement i enhver indretning.



SÆRLIGT SAMLET
Kuratering er egentlig bare et smart ord for at vælge ud og sammensætte mere eller mindre umage elementer på nye måder – så længe det er en stærk kreativ vision bag. Der er gået mode i ordet, som stammer fra museums-verdenen, men nu er blevet overtaget af designere, influencere, stylister og andre æstetiske frontløbere, der gerne bruger det i flæng om indretning, som stikker i alle retninger, men alligevel synes at have en rød tråd. En sjælden klassiker og et arvestykke hist og et abstrakt kunstværk og et skarpt, moderne møbel her, og du har opskriften på det helt rigtig sammensurium af skæv personlighed og alment accepteret, god smag. Kunsten er at blande uden at det ser hverken for planlagt eller for tilfældigt ud – og ramme den rette balance mellem intellektuel modenhed og legesyg spontanitet. Den evne finder du bl.a. hos franske Garcé & Dimofski eller svenske Christian and Ruxandra Halleroed, og hvis du shopper hos The Invisible Collection eller The Oblist går du heller ikke helt galt i byen. Nemt er det ikke altid at ramme stilen, men når det lykkes, er det som regel både smukt og interessant – og ofte også en dyr fornøjelse.



NEW ROMANTIC
Filosoffer, psykologer og samfundsforskere taler i disse år om, hvordan det moderne menneske har svært ved at affinde sig med alderens tyngde og søger det barnlige og ansvarsfri, og det er som om tendensen også er flyttet ind i de rum, vi lever i. Her er der nemlig dømt kniplinger, flæser og lillepiget romantik, men ofte med et anstrøg af noget flabet og en lille smule dekadent, som når gardinfirmaet &Drape laver gardiner af sorte blonder inspireret af Karen Blixen eller Akua dekorerer deres eksklusive glasvaser med nøgne kvindeskikkelser. Den dobbelttydige leg med det uskyldige kan desuden ses i mængden af møbler polstret med velour a la fransk boudoir og på den pludselige kærlighed til pudret rosa, der sender tankerne i retning af lingeri af den mere dristige type. Tænk desuden dekorerede bolsjekrukker, roser i små, tætte buketter og nostalgisk længsel efter forgangne tiders driverliv og dyre vaner, og du har opskriften på evig ungdom. I hvert fald i din bolig!



PÅ FLISEN!
Hver sæson har sin særlige forkærlighed for bestemte materialer og overflader, og vi har for længst været igennem både metallerne messing og stål og dyrket lakerede flader, marmor og matteret glas. Nu er turen kommet til fliser, kakler og klinker, gerne med smukke glaserede fronter, vilde mønstre, spraglede farvekombinationer og utraditionelle formater. Ikke mindst inspirerer tendensen til en ny og mere vovet måde at bruge dem på, eksempelvis på hele væggen i stuen, som fodpaneler eller dekoration i stedet for kunst, dér hvor man eller ville have hængt et værk. Herhjemme har vi populære File Under Pop, som sidder tungt på markedet, men internationalt pibler det frem med nye fliseproducenter og gamle firmaer, der har støvet sortimentet af og nu har ny medvind. Hold for eksempel øje med portugisiske New Terracotta, som blandt andet fører de smukke, geometriske kakler af designeren Elisa Passiono og Huguet på Mallorca, som er kendt for deres forkærlighed for terrazzo. Eller find fliser i nye farver hos tyske Kaufmann Keramik, som har samarbejdet med stjernedesigneren Sebastian Herkner og herhjemme er en darling hos tegnestuen Studio Force Majeure.



KUNSTNERISKE AMBITIONER
Kunst, der gerne vil være design – og design, som ville ønske det var kunst! Tendensen er ikke ligefrem ny, men ikke desto mindre er den ældgamle affære mellem ren æstetik og praktisk funktion mere hed end nogensinde. Da det danske farve- og flisefirma File Under Pop sidste år lancerede sit første tekstil var det med en kampagne, der flirtede med både performance og kunstfotografi, og det københavnske galleri Etage Projects har med navne som Bahraini-Danish, Karl Monies og svenske Fredrik Paulsen i stalden længe haft det som sin specialitet at sælge hybrider mellem netop kunst og design. Tekstilgiganten Kvadrat har i årevis satset på partnerskaber med internationale kunstnere som en måde at gøre møbeltekstiler sexede og låne lidt af glansen fra kunstverdenen, og flere og flere mainstream-producenter indlemmer lige nu objekter i deres kollektioner, der minder om noget, som kunne være blevet til på et atelier, også selvom de i virkeligheden er masseproducerede. Uanset ophav, pris og mængden af hype – den kunstneriske værdi afhænger af øjnene, der ser, også når værket skal bruges til at sidde på!



THE GREAT OUTDOORS
Ude er det nye inde, i hvert fald hvis man skal tro møbelfirmaerne, der opruster på parasoller og liggestole denne sæson, mens udvalget af nyt design til stuen er sendt på slankekur. Hay har udbygget sin populære serie af udemøbler formgivet af franske Ronan Bouroullec med både bænke og liggestole, og &Tradition og New Works går sommeren i møde med flere møbler til dit udeliv end nogensinde. Der er desuden frit valg på alle hylder, når det gælder lamper, som klarer hyggebelysningen, når solen er gået ned, og sågar gulvtæpper til terrassen, hvis der bliver fodkoldt. Men møblerne bevæger sig også den anden vej, og der er som altid noget dyrt og eksklusivt forbundet med dét, der ikke er så meget af. Midt i en klimakrise er det måske forklaringen på den tydelige længsel efter de store vidder og den rå og uspolerede natur i tidens mange kampagner, hvor sofaer og spisestuestole er placeret på en skovbund eller i strandkanten – også selvom de egentlig hører til inden for i parcellen eller den treværelses. Håndklæderne fra danske Tekla skal naturligvis også hellere bruges til vinterbadning end efter brusebadet, og har du en altan er det blevet poulært at hyre en særlig altan-gartner til at forvandle de få kvadratmeter til en grøn oase. Naturen – både den tæmmede og den vilde – er ikke bare det dyrebareste, vi har, den er også på mode. Det eneste, du mangler, er en liggestol og en pålidelig vejrudsigt.