Annonce

Dit nye kunstværk i stuen er… et TV

01/11/2021

Er du en af dem, der har forsvoret at have et tv i din stue, fordi det ikke er pænt? Så tænk om igen. Der er nemlig mulighed for at indrette sig med fjernsyn, der er så pæne, diskrete og designmæssigt gennemtænkte, at de bliver en usynlig eller ligefrem pyntelig genstand i dit hjem. Vi ser nærmere på de tv’er, der kan gøre det ud for kunst her.

Særligt herhjemme er vores hjem meget personlige og virkelig et udtryk for vores individualitet. Der er ofte her vi opholder os, og også her vi inviterer folk hjem. Derfor går vi i norden uhyre meget op i vores indretning.

”Vi er det folkefærd, der bruger mest tid indendøre pga. det kolde og fugtige klima. (…) Derfor bruger vi rigtig mange penge på vores hjem og de ting, vi har i hjemmet – lige fra køkkenet over malerier og vaser. Vi har ikke samme gå-ud-mentalitet, som man for eksempel har sydpå, og derfor skal det være dejligt afslappende at være hjemme, der skal være plads, masser af flot design og lækkert interiør, der signalerer hvem vi er,” siger trendforsker og ejer af pej gruppen Louise Byg Kongsholm.

Når vi indretter, skal hver lille detalje helst spille overens med den type, vi gerne vil vise vi er. Samtidig har verden og vores måde at indrette os på ændret sig markant de seneste år. Særligt opfattelsen af elektronik i hjemmet er blevet et paradoks, hvor den traditionelle ’fredag-aften-foran-husalteret’-mentalitet er i opbrud, og det er der flere årsager til. Et er, at vi med bærbare devices ikke er afhængige af, at hele familien samles ét sted på ét bestemt tidspunkt for at se en udsendelse på flow-kanalerne. Vi ser hvad vi vil, når vi vil, på de devices vi nu engang har ved hånden. Samtidig er den generation, der indretter ’voksne’ hjem i disse år, vokset op med elektroniske apparater af monstrøse dimensioner, og mange har udviklet en æstetisk aversion mod hjem, der er indrettede efter, hvor fjernsynet står – og mange kan måske ikke se sig selv i rollen som den ’umoderne’ fjernsynsslave’, som et stort tv kunne antyde.

På den anden side er de ’nye’ voksne også børn af den digitale tidsalder. Det betyder, at de – på trods af at de ikke vil indrette sig efter tv’ets placering eller signalere at de faktisk ser tv – stadig har høje krav til hvad deres tv, når det kommer ind i hjemmet, skal kunne, og hvilken kvalitet alt fra lyd til billede og smarte funktioner, det skal have.

Netop den udfordring, altså et tv, der skal ses, men ikke ses, hvor komplekst det end lyder, har Samsung de sidste år taget på sig. De har lanceret to bud på smarte fjernsyn, der blender ind med indretningen på så fornem vis, at de let kan forveksles med kunstværker.

Foto: PR

Dit TV på et staffeli

Et eksempel er modellen The Serif, der er designet af det anerkendte arkitektbrødrepar, Bouroullec, som har designet for mange andre ankerkendte internationale designbrands. Med designet løfter de bogstaveligt talt fjernsynet ned fra væggen og ud i rummet, hvor det kan placeres dynamisk alt efter hvor du har brug for det, og det er pænt at se på fra alle vinkler – også bagsiden. Det lette, rene og lyse design balancerer elegant på et staffeli, som et kunstværk, og bliver en interessant og æstetisk tilføjelse til indretningen, frem for en dominerende, fasttømret og sort kolos på væggen.

”The Serif er en ny måde at tænke på i TV-sammenhæng, og dens mest fremtrædende fordel er, at det passer ind som en naturlig del af den moderne indretning,” siger brødrene Bouroullec om designet.

Rowan og Erwan Bouroullec forsøger altid at fokusere på et objekts funktion eller den værdi det skaber. Som resultat af dette smelter The Serif problematisk ind i det rum, det er en del af. Ikke nok med at skærmen ikke blot ’går i sort’, når tv’et er slukket, men i stedet kan indstilles til ’Ambient Mode’, som er en måde at ’dæmpe’ fjernsynet lidt på, når det skal blende ind i indretningen, og derved skabe en harmonisk følelse i rummet. I ’Ambient Mode’, der løst oversat betyder ’stemnings mode’, kan man eksempelvis lade skærmen vise afdæmpede naturfotografier, regndråber eller noget helt tredje, der matcher netop dem stemning, man ønsker at skabe i rummet.

Og det stopper ikke her: skærmens unikke I-formede formgivning er desuden tænkt som et design, der skal binde rummet sammen, uanset fjernsynets placering. Den bredere øvre kant fungerer således som en hylde, der er skabt til at blive pyntet, så fjernsynet mere end nogensinde før bliver en interaktiv del af indretningen, frem for at være den ting, der aldrig helt passede ind.

Foto: PR

Levende kunst på væggen

Tiden hvor fladskærms-tv hang langt ud fra væggen som en tyk, uelegant boks, er forbi. Samsung har nemlig flere esser oppe i ærmet, og et af dem er The Frame. Som navnet antyder fylder The Frame ikke mere end en billedramme på væggen, og det er let at tage fejl af det ultra-tynde tv og et rigtigt kunstværk, når det monteres på væggen, lige så tæt som et kunstværk.

Det minimalistiske design passer perfekt ind i den moderne indretningsstil, hvor billedvægge er det nye sort. Det tynde smart-tv kan indfattes i udskiftelige rammer, der passer til de øvrige kunstværker, du har på væggen, uanset om du er til en ramme i hvid, teak eller lyst træ omkring dine billeder. Rammerne skal købes for sig. Og når vi taler om billedvægge, så kan du virkelig få en upgrade til din private kunstsamling, ved at lade The Frame indgå som en del af din billedvæg; med funktionen ’Art Mode’ bliver skærmen til et kunstværk efter eget valg; uanset om du er til moderne kunst af Philip Böni eller Dean West, eller altid har drømt om at krydre indretningen med Monets åkander eller Van Goghs stjerner – eller de billeder, du selv har skudt; om det er en tegning dit barn har lavet eller de bedste rejseminder. Der er mere end 1.400 kunstværker at vælge mellem gennem Samsungs app store, og du får let adgang til hele kollektionen med et abonnement på Samsung Art Store. Du kan også let vise dine egne billeder i ’Art Mode’-funktionen ved at uploade dem fra din smartphone.  På den måde har du altid noget smukt at kigge på – også når tv’et ikke er tændt, og helst ikke skal ses i rummet.

Det smarte ved The Frame er, at der også er tænkt over energiforbruget i skærmen, for det skal ikke være nogen hemmelighed, at det nok ville kunne ses på elregningen, hvis tv’et skulle stå tændt eller fungere som kunstværk 24 timer i døgnet. Det har Samsung naturligvis taget højde for og derfor er tv’et udstyret med en bevægelsessensor, der automatisk slår skærmen til, når du er i rummet, og fra, når du går ud.

Med de to designgennemførte smart tv’er har Samsung altså lykkedes med at skabe fjernsyn, der i allerhøjeste grad lever op til den både elektronik afhængige og -forskrækkede, kræsne og moderne forbruger. Med The Serif og The Frame kan man nemlig få det bedste fra to verdener; æstetisk design, der ikke ’forurener’ indretningen og samtidig et tv, der ikke går på kompromis med nogle funktioner; fra QLED-teknologi og 4K Ultra HD, 100% Color Volume og Smart Home funktioner.

 

Læs meget mere om The Serif her og The Frame her.