I en lejlighed med ukurante vinkler og måske byens smukkeste udsigt har interiørdesigner Nathalie Schwer indrettet et hjem, der afspejler hendes skarpe sans for farver, linjer og rum, der på en gang føles utrolig smukke og helt igennem hyggelige. Kom med indenfor hos en udpræget æstetiker, for hvem skønheden også ligger i det menneskelige.
Blå bog
Interiørdesigner Nathalie Beatrice Schwer og datteren Uma Jo Heramb Jay på fem år. Nathalie er indehaver af Studio Nathalie Schwer, der indretter private hjem, men som også for nylig har designet butikken And Now You Sleep på Værnedamsvej i København. Hendes virksomhed, der netop har åbnet studio på Frederiksberg, tegner desuden bespoke møbler og holder løbende udstillinger og events med fokus på kunst, design og arkitektur. Lejligheden på ca. 130 kvadratmeter ligger på Islands Brygge med udsigt over Langebro og Kalvebod Brygge på den anden side af kanalen.


Hun hilser hjemmevant på gaden og kender kvarteret som sin egen bukselomme, og byens skyline sidder som fast kulisse på nethinden. Hun flyttede ind, da ‘Bryggen’ var et sted, hvor ingen gad bo, og har fulgt med i byfornyelse, etablering af havnebad lige uden for døren og udskiftning af brune værtshuse, der langsomt er blevet til caféer og bagerier, hvor man raskvæk betaler 60 kr. for en kaffe og står i kø for at få fingrene i den helt rigtige fastelavnsbolle.
Nathalie Schwer flyttede ind i lejligheden for over 20 år siden, hvor loftet i køkkenet var sænket, og elementerne fra HTH var ved at falde fra hinanden. Dengang gjorde det ingenting, for her var masser af plads, og festen både startede og sluttede her – med udsigt til solopgang over byens tage og busserne, der kørte den første rute over broen. Siden er der løbet en hel del vand gennem åen, både for Nathalie og lejligheden, som hun løbende og langsomt har sat i stand, stykke for stykke. I dag repræsenterer den Nathalies stærke blik for farver, former og kompositioner, som hun også lever af at præcisere for andre.
“Da jeg flyttede ind, var området kunstnerisk anlagt, råt og uudviklet. Det var altid ret fint. Dog var det aldrig et område, der trak. Nu, hvor jeg har boet her så længe, elsker jeg alle de lokale relationer, jeg har her. Det er virkelig et landsbymiljø,” siger Nathalie.

Nathalie maler tit nye farver i lejligheden og har netop malet farven ‘Rue Réaumur’ fra St. Leo i soveværelset. Sengen, som hun selv har designet, er redt med et sengetæppe fra And Now You Sleep, mens lamperne er fra Artemide. Lampen i rispapir er fra Hay.

Et fint skab fundet i en Røde Kors-butik har fået nyt liv med maling i farven ‘La Roche’ fra St. Leo. Den lille lampe er fra Helle Thygesen, og gardinerne er syet i tekstilet ‘Fil-à-Fil’ fra Kvadrat.

Et stille hjørne med ‘Arctander’-stolen fra Paustian, som man sidder ualmindelig godt i. Skabene i soveværelset er fundet på dba.dk.
Hun flyttede ind med en seng og sin mormors gamle, karrygule sofa og tænkte, at rummene var store, smukke og lyse.
“Lejligheden drejer nærmest om sig selv i en halvcirkel, hvilket skaber nogle fine kig gennem rummene. Der er tre meter til loftet, fantastisk stuk, en original brændeovn og en udsigt, man sjældent har i København. Vi kigger ud over Langebro ind mod byen, så mange af byens tårne står som smukke pejlemærker i horisonten. Det føles som at være i en større, mere urban by, når man kigger ud. Det er ret magisk. Efter 20 år er udsigten stadig ikke kedelig,” fortæller Nathalie.

Fiskene er fra Københavns Kunsthandel, og vasen på pejsen er fra Audo Copenhagen.

Det smukke bord er oprindeligt skabt til den tidligere Hermès-butik, og Nathalie fik det af viceværten hos Birger Christensen i forbindelse med en opgave, hun lavede for dem. Lampen er fra Tacchini, spejlet er vintage, og værkerne på væggen er af Hiu Tung Lau fra Alice Folker Gallery.

To klassiske Mogens Koch-reoler fungerer som galleri for en samling af Nathalies fund fra rejser, arvestykker og loppefund. Kurvene er fundet på en rejse til Tanzania, den lille lampe er fra &Tradition, og kanden og vasen i stål er fra Georg Jensen.
I løbet af årene er lejligheden blevet opdateret flere gange, men først i 2021 foretog Nathalie den helt store renovering.
“Jeg er lidt en rastløs sjæl, så jeg rykker tit rundt og finder på nye løsninger. Og så maler jeg virkelig ofte. For et par år siden ændrede jeg en del af plandistributionen, så køkkenets størrelse bl.a. blev reduceret og badeværelset udvidet. I den forbindelse fik jeg også nyt køkken og bad,” siger Nathalie.

Også badeværelset er nyrenoveret med terrakottafliser fra Herrljunga og armaturer fra Toni. På væggen hænger et billede taget i Barcelona af Nathalies ven, fotograf Christian Brunstrøm, mens tæppet er fra Hay. Skamlen har Nathalie fundet ved en skole, der havde stillet dem til storskrald.

Et stort, rundt spejl fra Audo Copenhagen skaber klangbund i badeværelset. Lampen på væggen er fra Astep, og værket på væggen er af fotograf Christian Brunstrøm. Bakken med Nathalies beauty er et loppefund.

Nathalie har for et par år siden fået etableret nyt køkken i lejligheden. Selve designet er hendes eget, mens det er udført af Raaschou Snedkeri i eg, der er indfarvet med en mørkere olie, og har en støbt bordplade i lys beton. De blå glas på hylden er fundet på dba.dk, mens kanden på bordet er fra et loppemarked. Armaturet ved vasken er fra Toni.

I køkkenet skaber en indbygget bænk og et lille bord fra dba.dk sammen med en stol designet af Faye Toogood for Please Wait to be Seated et hyggeligt morgenmadshjørne. Lampen i loftet er fra Hay, mens de to på væggen er fra Louis Poulsen.
Ved hver ændring, hun foretager, ligger et ønske om at optimere noget i lejligheden og at tilpasse den til den livssituation, hun står i, forklarer hun:
“Jeg har boet her med venner, alene, i parforhold og med kæreste, barn og tre hunde. Nu bor jeg her med min datter og to hunde. Når livet ændrer sig, gør lejligheden det også. Jeg elsker at interagere og gå i dialog med rummene. Den ‘samtale’ får jeg vildt meget ud af.”
Hun kan helt generelt ikke lade være med at analysere rum, hun opholder sig i – hvilket er en stor del af hendes arbejde som interiørdesigner. Ultimativt handler det om at skabe indretninger, der passer til både rummet og de personer, der bruger det, og om at lytte til både følelser og behov.
“Sidst jeg lavede om, flyttede jeg mit spisebord, så det ikke længere står midt i rummet, som ellers føltes oplagt. Før følte jeg tit, at jeg flagrede lidt derude i midten. Og så havde jeg behov for at male. Verden har været ret dyster og mørk de sidste par år, så jeg havde behov for at male lidt lys ind.”

Spisestuen har netop fået nyt liv med farven ‘Lycabettus’ fra St. Leo, som føles frisk og syrlig mod de hvide lofter og paneler. Det gamle Arne Jacobsen-bord har fået en smuk, sprøjtelakeret bordplade, mens stolene er fra Brdr. Krüger. Gulvtæppet er designet af Helene Blanche for Linie Design, og lampen er fra Ferm Living. De tre billeder på væggen er et samarbejde mellem Nathalie og fotograf Simon Baungaard, der har skabt en serie smukke, udtryksfulde fotoværker, man kan købe gennem Nathalies studio. Gardinerne er syet i tekstil fra Dedar, lampen i vindueskarmen er fra Mazo, og det blå maleri ved vinduet er af kunstner Marie Rosenzweig.

Om sin indretning siger hun, at det først og fremmest er et hjem, der er hyggeligt, og at hun, Uma og hundene skal kunne have en hverdag, uden at hun skal bekymre sig over, om noget går i stykker – et hjem, hvor man føler, man må have sko på, spilde på gulvet og selv tage ting i køkkenskabene.
“Det er enormt vigtigt for mig. At det er et sted, der indrammer vores liv, ‘støtter’ os i det svære og understøtter os i det sjove og dejlige ved livet. Vi skal kunne have gæster, der fylder, og bygge huler, der må stå fremme i ugevis. Jeg elsker mine forskellige objekter, men det er mere historierne, de fortæller, og stemningen, de skaber i sammenhæng, der er vigtige for mig. Mange af mine ting er skabt af folk, jeg kender, gaver, arvestykker og ting fra rejser. Mit interiør afspejler desuden mit arbejde ved at rumme møbler og objekter, jeg har samlet i forbindelse med samarbejder med f.eks. møbelfirmaer,” fortæller Nathalie.

Den store stue, der har den smukkeste karnap, har hele ti kanter og døre i hver side og er derfor ikke den nemmeste at indrette. Lige nu føles den hyggelig med en sofa fra Hay, et blødt tæppe fra Linie Design og et sofabord, som Nathalies morfar har skabt. Vægfarven ‘Tudor’ fra Jotun klæder nuancen ‘Linkeroever’ fra St. Leo i loftet. Lampen på væggen er fra Artemide og fungerer som et lille, lysende kunstværk sammen med værker af Stine Regild, Elisabeth Molin og Christian Brunstrøm, en Galerie Maeght-plakat, en Rodin-plakat og loppefund. I sofaen står puder fra Tapet Cafe, Hay og Durup.
Stilmæssigt er hun måske en smule eklektisk, men det varme og inviterende er nøgleord.
“Jeg elsker desuden hårdere arkitektoniske linjer og materialer blandet med en god omgang nostalgi og gammeldags ting. Mit hjem er på en måde som et lille laboratorium, hvor jeg kan afprøve de idéer, jeg har,” siger Nathalie.
Som yngre studerede hun i Barcelona og blev her introduceret til sydamerikansk arkitektur, der havde stor indflydelse på hende. Hun elsker farver, og lejligheden har været malet i alverdens nuancer. For tiden er hun optaget af alle variationer af knækket hvid, også den måde, de arbejder sammen på i et interiør. Og så betyder kunst meget.
“Det er lykkedes mig at skaffe nogle skønne, originale værker, som jeg holder meget af. Det er en af mine forældreambitioner at efterlade en kunstsamling til min datter,” siger Nathalie.
Hvornår hun føler sig mest hjemme?
“Når min datter er hjemme, og døren til mine bedste venner, som er mine naboer på bagtrappen, er åben, og børnene løber frem og tilbage, hundene spiser rester fra gulvet, og vi hænger over en kop kaffe. Så føler jeg, at jeg har gjort noget rigtigt i mit liv.”

Overalt i lejligheden mødes smukke linjer, farver, teksturer og materialer som her, hvor en pude fra Durup skaber modspil til det mønstrede tekstil i en stol fra Mazo.

Et sæt fine lysestager fra The Apartment udgør sammen med en figur fra Dansk Form, en lampe af Krøyer-Sætter-Lassen for Audo Copenhagen og et fint fad på væggen fra Helle Thygesen ingredienserne til et smukt stilleben i hjørnet af den store stue.