Samfund

Sådan er Danmarks mest støttede borgerforslag blevet til

- 10/01/2022

På bare fire dage er et borgerforslag om medfaderskab i regnbuefamilier blevet det mest støttede i Danmarks historie. Men hvordan er det at have fået så stor opbakning, og hvordan blev det til? Vi har spurgt Søren Juliussen, der er manden bag forslaget.

Søren Juliussen og hans mand blev forældre til en lille pige i november sidste år på trods af, at systemet endnu ikke er indrettet til at håndtere regnbuefamilier med to fædre. For hvor to kvinder i dag kan dele forældreskabet i regnbuefamilier, er det ikke muligt for to mænd at være ligestillet som forældre.

Derfor indstillede Søren sit borgerforslag ‘Anerkend medfaderskab i regnbuefamilier’ den 7. januar i år. Bare fire dage senere har over 79.000 danskere underskrevet forslaget, og dermed gjort det til Danmarks mest støttede nogensinde.

Først og fremmest et stort tillykke med den store succes af dit borgerforlag. Hvordan har det været at få så stor opmærksomhed på så kort tid?

“Det har været så overvældende at opleve den her opmærksomhed. Men det har også været så fedt at kunne få lov til at fortælle min historie og sætte fokus på det her problem. At gå fra at føle, at man er sat helt uden for samfundet ved ikke være anerkendt af loven til at få støtte fra så mange danskere, føles meget overvældende.”

Hvad var baggrunden for, at du indsendte forslaget?

“Der er mange som min mand og jeg, der før har delt deres historie, men der ingen, der rent faktisk har ageret på det. Der kunne jeg mærke, at jeg ville mere. Inden vi fik vores datter Charlie, kendte vi godt til loven på området. Men som med alt andet tror man jo, at man ved alt, indtil man rent faktisk står i det. Så dag for dag blev jeg ved med at blive mindet om, at jeg ikke blev set som Charlies far – bare for at booke en tid til lægen med hende, skulle jeg bruge min mands oplysninger. Følelsen af ikke at være anerkendt på lige fod af systemet gjorde mere ondt end forventet.”  

På TikTok har jeg delt ud af processen om at få et barn som regnbuefamilie og de overvejelser og tanker, der følger med. Der var interessen helt overvældende – særlig blandt dem, der ikke anede, at der ikke var ligestilling mellem fædre i en regnbuefamilie. Og hvis jeg kan skabe mere optimisme blandt unge homoseksuelle mænd, er det et stort privilegium at have. Så det var der, det hele startede.”

Om Søren Juliussen

  • 32 år
  • Driftassistent hos Greenify.dk
  • Gift med Søren, som han har datteren Charlie med

Det er jo langt fra alle borgerforslag, der får så stor opbakning. Hvad var din forventning til det?

“Jeg tænkte, at jeg ville være tilfreds med et fint antal underskrifter, så vi sendte et signal til politikerne, men jeg turde på ingen måde forventet det her. Men allerede fredag gik det stærkt, og lørdag ramte vi 18.000 underskrifter. Der lovede jeg mine følgere, at jeg ville hoppe i havet, hvis vi nåede 50.000 i løbet af weekenden, for det virkede stadig helt urealistisk. Da vi kiggede igen søndag morgen, ramte vi 32.000, og der var ikke den radiovært eller influencer, der ikke delte det, og så tog det for alvor fart. Så søndag måtte jeg en tur i Roskilde Fjord. Det har  jo været den vildeste rejse, som er stukket helt af, så det er meget overvældende.”

Over 79.000 danskere har støttet op omkring dit borgerforslag. Hvorfor tror du, det har fået så meget opbakning?

“Der er to årsager: langt de fleste, jeg er stødt på, troede simpelthen allerede, det var en realitet. Derudover, så var det meget vigtig for mig at kopiere medmødrenes rettigheder, der allerede findes, én til én. Det er for at understøtte, at det her handler om ren og skær ligestilling. Så jeg tror, jeg har gjort noget rigtigt i min formulering af forslaget. Og så betyder repræsentation virkelig noget.”

Du kan læse Søren Juliussens borgerforslag her 

Foto: Søren Juliussen

Søren Juliussen med sin mand og deres datter, som Søren med den nuværende lovgivning først kan søge stedbarnsadoption af, når hun er to et halvt år.