Samfund

Nicola Emily Larsen fra Konservative: “Jeg vil sørge for, at vi unge er med til at skabe det Danmark, som er vores fremtid”

- 24/10/2022

I forbindelse med folketingsvalget har vi talt med kandidater fra en række partier. Her fortæller Nicola Emily Larsen fra Det Konservative Folkepari om de fordomme, hun møder som ung politiker, og hvordan hendes mentale helbred er vigtigt for hende under valgkampen.

Hvordan startede dit politiske liv?
“Lige siden jeg var lille, har jeg elsket at diskutere og sige min mening, og da jeg blev ældre, gik jeg med tanken om at melde mig ind i et ungdomsparti for at udfolde mine interesser.

Jeg vidste godt på det tidspunkt, at jeg var konservativ, men jeg skulle lige turde at melde mig ind. Jeg meldte mig så ind i Konservativ Ungdom omkring folketingsvalget i 2019, og derfra gik det stærkt. Jeg blev bestyrelsesmedlem i min lokalforening, KU Rudersdal, så næstformand, og derefter blev jeg kontaktet af partiets vælgerforening i Rudersdal. De spurgte, om jeg ikke godt ville være kandidat til kommunalvalget, og det var ligesom her, at mit politiske liv rigtigt startede.”

Hvordan har du forberedt dig til valgkampen?
“Jeg har forberedt mig lidt som alle andre med at bestille plakater, lave flyers, være på sociale medier og lave en 21-dages plan. Men min vigtigste forberedelse har været fokus på mit mentale helbred: Det mentale i at have overskud, det mentale i at være klar til al eksponeringen og det mentale i at være klar på en omstilling af mit liv, når valgkampen starter.

De færreste forstår sig rigtigt på, hvor hårdt valgkamp kan være. Du skal være på i minimum tre uger fra morgen til aften, og når du så kommer hjem om aftenen, eksploderer dine sociale medier, og det skal man også tage sig af. Du er altid på. Men lad mig her også pointere, at valgkamp er en fest, og vi nyder det, men det kræver også energi, og det er vigtigt at forberede sig på.”

Foto: Alona Vibe

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til det mediefokus, der følger med jobbet som politiker?
“Jeg har gjort mig mange overvejelser, og det var faktisk dét, der fyldte mest, da jeg skulle træffe beslutningen. Eller det var egentlig ikke mediefokusset i sig selv, men mere det, der følger med et mediefokus: Folks kommentarer. Det, at alle snart vil have en holdning til mig, hvem jeg er, og hvordan jeg ser ud. Politik er i dag ikke bare politik, det handler lige så meget om personen, og det tror jeg bliver grænseoverskridende. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at unge mennesker og kvinder ofte møder stormvejr på sociale medier, så som ung kvinde vil jeg sige, at jeg har forberedt mig så godt, jeg har kunnet.”

Hvad er den største fordom, du møder som politiker?
“At unge mennesker ikke kan have en mening, ikke har noget at bidrage med, og at vi ikke forstår os på virkeligheden. Hvilket jeg jo forsøger at lave et opgør med i og med, at jeg stiller mig frem som ung folketingskandidat.”

Hvad var det, der fik dig til at stille op for Konservative – og hvilket valg tror du, I kommer til at få?
“Grundlæggende har jeg altid været konservativ, det finder man ud af, at man bare er, så det var nemt for at stille op for Konservative. Vi er drevet af et fælles værdisæt, og vi har en klar forestilling om, hvordan fremtiden bedst ser ud.”

Nicola Emily Larsen er 20 år gammel. Studerer statskundskab på Københavns Universitet og sidder i kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune. Stiller op til folketingsvalget for Det Konservative Folkeparti. 

Hvis du måtte indføre en ting igennem lige med det samme, hvad skulle det så være og hvorfor?
“Så ville jeg stoppe tvangsfordelingen af gymnasieelever. Det er ikke en af mine tre mærkesager, men aftalen bryder voldsomt med mine grundprincipper og de værdier, jeg lever efter.

For mig er frihed det vigtigste, vi har, og det må vi ikke tage for givet. Jeg tror oprigtigt på, at vi skal huske, at frihed ikke er gratis, og en tvangsfordeling er første skridt i retningen af at miste den frihed, vi har, for hvad bliver det næste: En tvangsfordeling af, hvor vores børn må gå i skole, som Socialdemokratiet lægger op til? Vi kan simpelthen ikke diktere, hvor den enkelte skal gå i gymnasiet, fordi personens forældre tjener for meget eller for lidt. Der er mange ting, jeg vil, men jeg kan ikke vente med at stoppe en frihedsberøvelse fra vores unge mennesker, som jeg jo føler, at jeg repræsenterer.

Foto: Alona Vibe

Hvad er den største oplevelse, du har haft i politik indtil nu?
“Den største og bedste oplevelse må være dagene fra den 16. november 2021 til den 17. november 2021, hvor vi stemte til kommunalvalget. Jeg skulle stemme for første gang, og jeg var så heldig at kunne stemme på mig selv første gang – det er der ikke mange, som kan sige.

Derfra var det bare et vanvittigt døgn. Vi gik fra fem til ni mandater, og vi fik borgmesterposten. Da stemmerne var blevet talt op, viste det sig, at jeg var blev valgt med 7. flest stemmer. At blive valgt til en kommunalbestyrelse som blot 19-årig er så vildt, og jeg var – og er – bragende stolt. Jeg elsker, at vi er i gang med et opgør med, at unge mennesker ikke kan bidrage i politik.”

Hvad drømmer du om at opnå som politiker? 
“Jeg drømmer om klichéen: at gøre en forskel, men også at vise, at man kan gøre en forskel. Jeg vil sørge for, at vi unge er med til at skabe det Danmark, som er vores fremtid, og hvor vi får indflydelse og bliver hørt – det vil gøre en stor forskel, for en vælgergruppe, som ellers er sat uden for indflydelse.

Alt for mange politiske beslutninger er blevet taget hen over hovedet på os. Det kan man jo se, når vi fx snakker tvangsfordeling af gymnasieelever og udflytning af uddannelser. Og så drømmer jeg om, at jeg bare er startskuddet til en ung generation, som vil mere, og jeg håber, at mit kandidatur kan få flere unge mennesker til at jagte drømmen og troen på, at de også kan gøre en forskel og tage del i samfundet – selvom de er unge, og ikke har lige så meget erhvervserfaring som deres forældre.”

Læs ogå

Nikoline Prehn får uønskede kommentarer under valgkampen: ’Må jeg ikke knalde dig i stedet for at stemme på dig?’