Fra god mad, gaver og samvær med familien er der meget at glæde sig over, når fire kvinder fortæller om deres Eid-traditioner.
Dette års Ramadan slutter i dag fredag den 21. april, og dermed starter Eid.
Ramadan-måneden er en tid, hvor muslimer faster, beder og reflekterer både spirituelt og personligt, og i slutningen af måneden samles de i fællesskab for at fejre Eid, som er festen, der skal symbolisere, at fasten brydes.
‘Eid Mubarak’ eller ‘glædelig Eid’ er måden, hvorpå man hilser blandt muslimer, og når man møder en, som fejrer højtiden.
Vi har talt med fire kvinder om, hvordan de fejrer Eid i deres kultur. Og fælles er, at det er masser af lækkert mad, fællesskab, gaver og festligt tøj, der fylder ethvert muslimsk hjem de kommende dage.
Imane Asry
Svensk- marokkansk content creator og kreativ konsulent
“Det er en helt særlig følelse at vågne op til Eid. For mig er det duften af friskbagte lækkerier, som min mor tilbereder, og huset, der bliver dekoreret til Eid. Min familie og jeg spiser morgenmad sammen og gør os klar til at gå til Eid-bønnen i moskeen. På denne dag giver man gaver til sine nærmeste, og man klæder sig på sit pæneste festtøj. Jeg kommer til at have en kjole på fra COS, som skal styles med guldsmykker og en lille brun taske.
I år er det mig og mine fætre, der arrangerer sammenkomsten for familien, da vi nu er voksne og har vores egne familier. Så er planen at sætte et helt nyt præg og æstetik på Eid-arrangementet, og det er alt fra design og pynt til mad og aktiviteter. Vi har planlagt en familiebrunch og skal spille spil om eftermiddagen med familien. I år er vejret jo helt idyllisk, hvilket gør, at Eid-festen bliver ekstra lækker.”
Nagin Ravand
Dansk-afghansk fodboldtræner, stifter af og direktør for WeAreGloball
“Mit evige yndlingsøjeblik ved Eid er familiesammenkomster og middage. I vores familie ringer vi sammen for at ønske de ældste glædelig Eid – både dem i Danmark og Afghanistan.
Den allerførste ting, som jeg gør hvert år, er at fokusere på Eid-bønnen. Jeg synes, at det er så smukt at stå sammen med tusindvis af mennesker for at fejre vores spirituelle vækst og tro på Ramadan.
Noget andet, jeg glæder mig til i år, er at lægge fodbolden til side og hoppe i et glimtende, lyserødt pailletsæt fra Stine Goya i anledning af Eids festligheder.”
Fatimah Gabriella
Dansk-irakisk-iransk stylist, creative director og podcast vært på ‘Perkologi’
“Der er aldrig rigtig fastsat en plan for Eid-fejringen hos os. Vi ved sjældent præcis, hvilken ugedag Eid ligger på, da den islamiske kalender er baseret på månens faser. Det ved vi først, når nymånen er blevet set og bekræftet. Jeg værdsætter virkelig, hvor spontant det er.
Mens mange fejrer Eid i dag, er jeg blandt dem, som først fejrer Eid i morgen. Fælles for vores Eid-fejringer er, at vi – vigtigst af alt – er samlet til morgenmad, store som små. Vi husker at ringe til vores familie, som bor forskellige steder, og ønsker dem Eid Mubarak. I moskeen samles vi til fælles bøn. Det er en virkelig smuk afslutning på en lærerig måned. I vores familie har vi en familiechat, som jeg sætter stor pris på. Det hjælper os med at opdatere hinanden på, hvordan det står til. Det er enormt vigtigt, at vi selv værner og har et ansvar for vores højtid og kultur, da vi ikke bor i et land, hvor rammerne er sat for os.
Eid er altid en meget vigtig tid for mig, for min kultur og religion.“
Adidaddi
Dansk-marokkansk DJ og co-founder af Flady Sound
“Eid er en vigtig højtid for mig. Det er en tid, hvor jeg samles med familie og mine tætte venner for at fejre og markere afslutningen på en ubeskrivelig smuk, lærerig og hellig måned.
Traditionen tro besøger jeg mine forældre, som altid forbereder den lækreste brunch, og hvor vi sammen markerer ramadanens afslutning og spiser det første Eid-måltid.
Derefter beder vi en fælles bøn, hvor vi efterfølgende inviterer familie og venner over til god mad.
Ramadan er for mig en tid, der styrker min selvdisciplin og selvkontrol. Eid er for mig en påmindelse om at værdsætte de små ting i livet; heriblandt alt det, jeg formår at opnå under ramadanen.”