Samfund

Aram Ostadian-Binai: “Kvinder skal ikke lære at ‘spille spillet’ eller ‘passe ind’ – der skal helt andre kort på bordet”

- 08/03/2023

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag har vi givet ordet til Aram Ostadian-Binai, stifter af og direktør for The Soulfuls, som hver dag arbejder for et fællesskab for unge kvinder, så de kan føle sig repræsenteret i medierne, udnytte deres potentiale og mærke deres værd.

Aram Ostadian-Binai er stifter af og direktør for The Soulfuls. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.

I mere end et århundrede er alt, hvad angår kvinder og deres rolle i samfundet, blevet fejret over hele verden på kvindernes internationale kampdag den 8. marts.

Kvindernes internationale kampdag den 8. marts blev fejret første gang i 1911 – og interessant er det, at det faktisk var i Danmark, Østrig, Tyskland og Schweiz – før FN gjorde det til en officiel dag i 1975.

I 1996 blev det første tema ‘Celebrating the Past, Planning for the Future’ lanceret. Temaet for 2023 er ‘DigitalALL: Innovation and technology for gender equality’.

2022 blev året, hvor den første revolution ledet af kvinder opstod i Iran.

På grund af den store rækkevidde på de sociale medier blev deres stemmer endelig hørt over hele verden. Siden har kampen bredt sig ved hjælp af teknologien, og nu bruger den iranske regering netop teknologien som våben ved momentant at slukke for internettet, således at nyheder, billeder og videoer bliver sværere for befolkningen at dele. Befolkningens stemmer bliver med andre ord slukket. 

I de seneste uger er antallet af pigeskoler rundt omkring i Iran, hvor eleverne – unge piger i alderen 7-11 år (og ældre) – bliver forgiftet, steget markant. En af de skoler er min egen folkeskole i Teheran. Pigerne presses til ikke længere at gå i skole og uddanne sig og til at give afkald på deres drømme og stemmer.

Den 16. september 2022 vandt jeg prisen ‘Årets Stemme’ til ELLE Awards. En pris, jeg modtog for at arbejde for et fællesskab for unge kvinder, så de kan finde deres plads i samfundet, mærke deres værd, udnytte deres potentiale og ikke mindst gøre plads til, at alle kvinder kan føle sig repræsenteret i de danske medier.

Samme dag mistede den kurdisk-iranske pige Mahsa Amini livet, mens hun var i det iranske moralpolitis varetægt. Hun mistede livet, fordi hendes obligatoriske hijab var ikke var god nok.

På alle måder er der tale om en revolution i Iran, hvor kvinderne både er gnisten og motoren, og hvor de har forenet en hel nation i en kamp for frihed.

Foto: Lasse Bak Mejlvang

Aram Ostadian-Binai

Et af de events, der inspirerer mig i dag, er derfor når to iranske mænd hylder de modige iranske kvinder.

Og det er lige præcis, hvad der sker den 8. marts 2023, når den iranske designer Karo Kurrani debuterer og viser sin første kollektion frem med værker fra den dansk-iranske kunstner Farshad Farzankia som baggrund for showet.

Den iranske designer Karo Kurrani, som har base i Købehaven, forener et persisk blødt og håndvævet stof – termeh – med en bomberjakke, som er født i en ‘kamp klar’ tid. En kollektion og udstilling, som hylder Mahsa Amini og understreger vigtigheden i støtte de iranske kvinders daglige kamp ekstra meget på en dag som i dag – Kvindernes Internationale Kampdag – til at stå sammen for en større vind.

Kort om Aram Ostadian-Binai

  • Født i Teheran i 1985
  • Kom til Danmark i 2000
  • Uddannet fra Niels Brock samt London College of Fashion. Har været digital redaktør, marketingchef og konsulent for små og store virksomheder
  • Stifter af og direktør for The Soulfuls, en kreativ platform og et fællesskab for unge kvinder

Lad os på tværs af køn kæmpe for lige muligheder, taletid og løn – for alle kvinder uanset hudfarve, etnicitet, social klasse, eller noget andet parameter. Der skal være lige muligheder for alle. Punktum. 

Kampen for ligestilling fortsætter heldigvis hver dag i Danmark, men der er bestemt også områder, hvor det halter. Og dét gør det om noget kun endnu mere vigtigt, at vi smøger ærmerne op i dag og viser vores støtte.

Her følger 3 eksempler på områder, hvor der stadig er meget at kæmpe for i Danmark, når det kommer til kampen for ligestilling. 

Siden 2020 er Danmark faldet 18 pladser i ligestilling i verden. Årets ligestillingsmåling fra World Economic Forum (WEF) placerer Danmark på en global 32. plads. 

Kun tre kvinder og ingen med anden etnisk baggrund end dansk er blandt de 50 mest citerede eksperter i 2022.

Kvinder med tørklæde skal sende 60% flere ansøgninger sammenlignet med etnisk danske kvinder og for minoritetsetniske kvinder uden tørklæde er tallet 18% (Kilde: Københavns Universitet)

Kvinder skal ikke lære at ‘spille spillet’ eller ‘passe ind’ i et gammelt og forældet system for at opnå ligestilling. Der skal helt andre kort på bordet.

Vi skal kæmpe for at ændre systemet,  og vi skal ikke falde yderligere tilbage i ligestillings målinger, og kvinder skal ikke holdes nede på grund af deres hudfarve eller tro. Og  sidst, men ikke mindst, så skal vi høre kvinders stemmer blandt de danske eksperter i det danske mediebillede. 

Læs ogå

Aram Ostadian-Binai: “Så længe man bliver kaldt udlænding eller fremmed, er det svært at være helt sig selv”

Så lad os være en del af en forandring og alle bidrage til Kvindernes Internationale Kampdag og dagens ånd, som fejrer og løfter ALLE kvinder verden over – og ikke kun den 8. marts, men hele året rundt.

Kampen for kvinders rettigheder foregår nemlig hver eneste dag.