Samfund

9 nemme tips til en mere ansvarlig hverdag

- 24/05/2023

Det kræver ikke meget at ændre et par vaner hist og her og få en mere miljøbevidst hverdag. Vi har samlet nemme tips og overskuelige råd.

Vil du gerne handle med tanke for miljøet? Men har du svært ved at finde den rette vej igennem den grønne jungle af do’s and don’ts?

Så er du ikke alene! Ofte kan det endda ende med, at man i afmagt slet ikke får gjort noget. Og det er en skam, for tit kræver det ikke mere end lidt omtanke at få skruet på vanerne, så de peger i en grønnere retning.

9 NEMME TIPS TIL EN MERE ANSVARLIG HVERDAG

Men nytter det overhovedet noget i det større verdensperspektiv, at du står i Valby og sorterer i pap og plastik? Ja, er det korte svar. Vi er nødt til at starte et sted. Og hvis alle tager små skridt i en rigtige retning, så bliver de mange bæredygtige bække til en stor grøn å.

Her får du 9 tips til at skrue på dine vaner, så du – nærmest uden at bemærke det – får en grønnere hverdag:

# GRØN MADINDPAKNING
I stedet for alufolie, film og fryseposer kan du bruge vokspapir eller glasbøtter til madpakker og rester i køleskabet.

# GÅ PÅ GENBRUGSJAGT
Mangler du en kjole eller en lænestol til stuen? Så se først, om dit drømmekøb ikke kan findes brugt. Besøg luksus secondhand-butikker og loppemarkeder, eller find din nye yndlingskjole på Trendsales eller det perfekte møbel på DBA. Jagten kan i sig selv være sjov, og glæden når den rette ting dukker op endnu større!

TIP: Sælg også selv tøj, møbler og nips videre, så andre kan få glæde af det.

# CERTIFICERET RENGØRING
Hold øje med de officielle miljømærker som Svanemærket og EU-Blomsten, når du køber rengøringsmidler. De seneste år har de vundet mere og mere indpas i de fleste supermarkeder.

# PLANLÆG DIN INDKØBSTUR
Med lidt planlægning kan du nemt gøre dine indkøb mere bevidste. Et nemt sted at starte er ved altid at have et net med i tasken, så du kan bruge den til indkøb i stedet for at ty til en engangspose i plast. Du kan eventuelt også medbringe mindre poser, som kan bruges til snacks, brød og frugt. Måske ligger der også et løsmarked i nærheden af dig, hvor du kan købe gryn, pasta, mel og nødder direkte i egne beholdere.

Hvis du har mulighed for det, kan du også planlægge dine måltider, så du ved, at du får brugt hele broccolien eller resten af fløden, så du på den måde både sparer penge og slipper for at smide mad ud.

# HUSK DRIKKEDUNK OG KAFFEKRUS
Det er både dyrt og klima-uvenligt at købe vand i plastikflasker. Investér i en fin drikkedunk, gerne i glas, og fyld den med vand fra hanen. På samme måde kan du også tage din egen kaffekop med på café, hvis du ofte køber to go-kaffe. Det kan spare brugen af mange engangskrus om året.

# TÆNK I UPCYCLING OG OMROKERING
Trænger du til nyt liv i hjemmet? I stedet for at udskifte eksisterende møbler, der ikke fejler noget, kan du give dem nyt liv med maling, nye greb eller en ombetrækning.

På samme måde kan du også give rummene et nyt udtryk ved at rykke rundt på dit nips og dine billeder, give gamle vaser og urtepotter en makeover med en malingrest, sy nye pudebetræk af gamle gardiner eller andre stofrester.

TIP: Vil du gøre noget godt for både indeklima og miljø, så vælg en bæredygtig maling.

# VÆLG NYANSKAFFELSER MED OMHU
Er du nødt til at lave en større renovering i hjemmet, så vælg slidstærke materialer i et stilrent design, som man holde i mange år. Kig også på energimærkningen, når du vælger hårde hvidevarer.

Vil du gerne investere i et nyt møbel, så brug god tid til at finde det helt rigtige – og vælg møbler i godt design og håndværk, som du ved, du vil beholde i mange år – og som måske kan gå i arv eller sælges videre på sigt.

Tip: Køber du nyt, så vælg FSC-certificerede møbler, nips og opbevaringsløsninger i genanvendelige materialer og tekstiler, der er fri for giftige kemikalier, der skader både naturen og indeklimaet. Gå efter økologisk bomuld eller det bæredygtige Oeko-Tex-mærke.

# SPIS FLERE BÆLGFRUGTER
Du ved sikkert allerede, at det er en fordel at skære ned på mængden af kød, hvis du vil gøre madlavningen mere klimavenlig. Her er bælgfrugter et glimrende alternativ som supplement eller erstatning. Bønner og linser er nemlig fulde af både proteiner og velsmag, de er tilmed billige og så mætter godt. Eksempelvis indeholder hvide bønner næsten lige så meget protein per 100 g som kyllingefilet.

OBS: Tørrede bønner indeholder giftstoffet lektin, og derfor er det vigtig at udbløde bønnerne 10-12 timer på køl før brug. Tørrede linser skal skylles grundigt og koges mindst 20 minutter før brug. Bønner og linser på dåse kan du nøjes med at skylle grundigt, inden du tilbereder dem.

 # VÆLG DET RETTE LYS
Når du skifter pærer i dine lamper derhjemme, så gå efter LED- og sparepærer, som holder i mange år og bruger mindre energi end halogenpærer. Husk også altid at aflevere brugte pærer på din lokale genbrugsstation, så mest muligt af pærerne kan blive genbrugt.

Læs ogå

Sådan fjerner du ALLE typer pletter fra dit hvide tøj