Agenda

Nikoline Prehn får uønskede kommentarer under valgkampen: ’Må jeg ikke knalde dig i stedet for at stemme på dig?’

- 07/10/2022

I forbindelse med folketingsvalget har vi talt med kandidater fra en række partier. Her fortæller Nikoline Prehn fra Socialdemokratiet om at følge i sin fars fodspor, om de fordomme hun møder, og hvad hun drømmer om at opnå som politiker.

Hvad var det, der fik dig til at stille op for Socialdemokratiet?
“Jeg har været medlem af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, red.) i flere år og føler mig socialdemokratisk helt ind i hjertet. Jeg ser Socialdemokratiet som en forandringsmaskine. Det er det største, bredeste parti, som indgår flest aftaler og kompromiser. Vi er ikke dem, der står ude på fløjene og råber og skriger uden at handle. Vi går ind i forhandlingsrummet, er de samlende og dem, der skaber forandringen.

Men jeg tror også, det er umuligt at finde et parti, hvor man er 100 procent enig med alting, og der er klart nogle ting i Socialdemokratiet, jeg gerne vil rykke på. Eksempelvis mener jeg, vi skal turde gå længere i klimakampen. Derfor er det vigtigt, at vi er nogle unge socialdemokrater, som engagerer os. Jeg ser virkelig meget op til Laura Rosenvinge, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation og for nylig var i medierne med budskabet om, at vores parti kan og skal være mere mangfoldighedsorienteret og woke. Det, synes jeg, var virkelig sejt og er en vigtig kamp.”

Har du gjort dig nogle overvejelser, inden du valgte den samme karrierevej og det samme parti som din far?
“Jeg er selv socialdemokrat og brænder for politik, så derfor har jeg valgt det parti og den karrierevej. Men måske har jeg haft en ekstra motivationsfaktor, fordi jeg har set, hvor mange sjove ting, min far har lavet igennem tiden, hvor mange spændende mennesker han har mødt, og hvordan han virkelig har fået lov at kæmpe for det, han brænder for. Hvis man får mulighed for at blive politiker, når man elsker politik, er det lidt det samme som en, der elsker fodbold, som bliver professionel fodboldspiller.”

Hvordan har du forberedt dig til valgkampen? 
“Særligt fordi jeg er helt ny og ung kandidat, og jeg ikke er megakendt endnu, bruger jeg meget tid på at komme ud og møde mine potentielle vælgere. Jeg deler flyers ud, tager på nattelivskampagne i Gothersgade, Kødbyen og Vestergade med cocktails og kondomer for at møde Københavns unge og høre, hvad de har på hjerte.

Jeg har været på loppemarkeder og lavet quizzer, hvor man kan vinde en rose, som man kan plante ud på sin altan, fordi jeg ikke er vild med, hvordan mange i mit parti deler afskårne roser ud, som bare dør med det samme – det er ikke bæredygtigt. Jeg elsker virkelig at lave kampagne: At møde nye mennesker, at være i gang, og ofte også at få en masse af mine personlige venner til at være med og tage del i det, er virkelig fedt!”

Foto: Alona Vibe

Du har allerede oplevet det i din egen familie: Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til det mediefokus, der følger med jobbet som politiker? 
“Jeg har tænkt over, om der er højere forventninger til politikere end til andre mennesker, fordi politikere jo træffer beslutninger på samfundets vegne. I den forbindelse har jeg overvejet, om det for eksempel er smart af mig at være megafuld i byen eller lægge en instagram-story op fra noget privat. Men jeg er kommet frem til, at jeg bare vil være mig selv og være ærlig omkring, hvem jeg er, for det synes jeg, den ideelle politiker bør. Derudover er der helt klart nogle tanker om, hvordan det påvirker menneskene omkring mig, at man pludselig kan se mig i aviser og blade og sådan.”

Hvad er den største fordom, du møder som politiker?
“Som ung, kvindelig politiker er den fordom, jeg møder mest helt klart, at jeg ikke ved nok om politik, at jeg ikke ved nok om livet og sådan nogle ting. Folk vil ofte gerne teste min viden. Hvilket egentlig er okay, for jeg vil også gerne bevise, at jeg selvfølgelig er kompetent nok til at være politiker, og at det intet har med mit køn eller min alder at gøre. Faktisk mener jeg lige præcis, at der virkelig mangler kvinder og unge i politik. Vi helt unge kvinder er jo på nuværende tidspunkt slet ikke repræsenterede i vores folketing, hvilket er vildt problematisk, når der skal tages beslutninger, der vedrører os. 

Rigtig mange, jeg møder, kommenterer på mit udseende i stedet for min politik, selvom jeg jo ikke ser speciel ud – men fordi jeg er en ung kvinde, er det, som om folk bare tænker, det er helt okay at gøre. Mange forbinder en politiker med en midaldrende mand i jakkesæt, og det er som om, at fordi jeg stiller mig frem og deler flyers ud med billeder af mig selv på, er det helt okay for fremmede mennesker at sige ting som: ’Må jeg ikke knalde dig i stedet for at stemme på dig?’, ’hvis du snaver mig, stemmer jeg på dig’ eller ’jeg vil hellere have dit nummer end din flyer’. Det kan være ret grænseoverskridende. Især når jeg har veninder med ude på kampagne, som ikke har været engagerede politisk før, og de får lignende kommentarer.

På et tidspunkt var der også en, jeg tilbød en flyer, der sagde: ’hmm, du ser næsten lige så godt ud, som de to søde piger fra Nye Borgerlige, så jeg kan nok godt læse din flyer’. Sådan nogle kommentarer er ret vilde. Jeg stiller op til Folketinget, fordi jeg brænder for socialdemokratisk politik. Ikke fordi jeg har brug for kommentarer på mit udseende. Jeg er bange for, at det skræmmer kvinder væk fra politik, at det er de her ting, der kommer i fokus i stedet for den reelle politik.”

Foto: Alona Vibe

Hvis du måtte indføre en ting lige med det samme, hvad skulle det så være og hvorfor?
“Uh, den er svær. Der er meget, der trænger til forandring. Afgifter på oksekød for at gøre noget ved klimaproblemerne og indførsel af kønskvoter i alle bestyrelser ville stå højt på min liste. Og så at lytte til de af mine venner, som har været med til at skabe Lærlingeoprøret, og få investeret i vores erhvervsuddannelser.”

Hvad drømmer du om at opnå som politiker?  
“Jeg drømmer om, at unge piger og kvinder i Danmark kan se på mig og føle, at jeg er en repræsentant for dem. Jeg har selv manglet helt unge, kvindelige politiske idoler og set virkelig meget op til de få, der har været. Det betyder bare virkelig meget, at ens køn og generation er repræsenteret i folkestyret. Og så håber jeg selvfølgelig på at skabe positiv forandring. At mennesker rundt omkring i Danmark kan mærke, at det nytter noget at stemme til valgene. At det virkelig gør en forskel, hvem der sidder inde i folketingssalen.”

Nikoline Prehn. Født i 2002. Læser statskundskab på Københavns Universitet. Er folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Læs ogå

Charlotte Bisserup Bechfeldt stiller op for Venstre: “Der sidder for mange familier, som ikke ved, hvordan de skal få det hele til at hænge sammen”