Agenda

Mød den ukrainske smykkedesigner og aktivist Valeriya Guzema: “Den første kollektion, der kom til under krigen, var et udtryk for, hvad jeg længes efter. Frihed”

- 10/02/2023

Valeriya Guzema insisterer på, at hendes brand og velgørenhedsorganisation fortsat skal drives fra hjemlandet Ukraine på trods af krig. Vi har taget en snak med hende om, hvordan hun forsøger at skabe forandring for sit land og sin branche under krigen.

Selvom der er krig i Ukraine insisterer iværksætter og smykkedesigner Valeriya Guzema på, at hendes brand Guzema og velgørenhedsorganisation Guzema Fonden fortsat skal drives fra hjemlandet. Hendes smykkekollektion FRIHED er en hyldest til det ukrainske folk og en økonomisk støtte til militær og hospitaler. 

Vi har taget en snak med hende om, at skulle navigere i og omstille sig usikkerhederne, der følger med en krig – og hvordan gentagne luftangreb og strømafbrydelser ikke holder hende tilbage. Denne artikel er en del af en serie, hvor vi kommer tætter på 3 ukrainske designere, som på hver deres måde er ved skabe forandring for deres land og branche under krigen.

Introducer dig selv, som du ville gøre i 2021, inden krigen i Ukraine brød ud.

Det føles nogle gange som om, livet inden krigen var et andet. Jeg og mange andre ukrainere kan nærmest ikke huske, hvem vi selv var i vores tidligere liv. Men jeg vil gøre et forsøg. I mit tidligere liv var jeg smykkedesigner og grundlægger af mit egen smykkebrand Guzema og velgørenhedsorganisation Guzema Fonden. I dag vil jeg beskrive mig selv som aktivist, influencer, mor, hustru, datter og søster.  

Hvordan husker du dagen den 24. februar 2022, hvor alt blev vendt på hovedet? Hvilke følelser og tanker gik gennem dig?

Jeg havde svært ved at tro på det, og jeg var ikke forberedt på en krig. Bare en uge inden Ruslands angreb havde jeg investeret alt i forretningsudviklingen af mit brand Guzema. Den 24. februar var jeg i Kyiv og vågnede op til et kæmpe chok. Et chok, som jeg hurtigt måtte komme mig over, for der var mange beslutninger, jeg skulle træffe hurtigt. Alt fra at flytte mine børn væk fra Kyiv, som primært var ramt, til at besøge vores butik for at tage de nødvendige skridt i denne krise (både forretningsmæssig men også omkring vores medarbejdere). Men mit hovedfokus var at hjælpe mit land. 

For at være ærlig var jeg sikker på, at mine forretningsaktiviteter i Ukraine ville stoppe helt, og at den eneste mulighed for mit brands overlevelse var at ekspandere yderligere til udenlandske markeder. Men over tid – og til min store overraskelse – har vi genoptaget salget i Ukraine. Det øges gradvist dag for dag.

“Den 24. februar var jeg i Kyiv og vågnede op til et kæmpe chok. Et chok, som jeg hurtigt måtte komme mig over, for der var mange beslutninger, jeg skulle træffe hurtigt”

Fra den ene dag til den anden skulle du ændre din drøm og dine ambitioner, mens dit hjemland stod midt i en frihedskrig. Hvordan ændrede du dig som en leder?

Mit team og jeg var allerede indstillet på at arbejde ude af kontoret, og pandemien havde også lærte mig, at en virksomhed altid skal have ekstra kapital.

På trods af det ville jeg have ønsket, at nogen havde skrevet en bog om, hvordan man laver forretning under en krig. Vi var bange for at stoppe helt op og ikke fortsætte forretningen, da det samtidig ville betyde at give op. Så vi valgte at kæmpe videre, men også at mærke efter i vores intuition, hvad næste skridt skulle være. Nu føler jeg næsten, at jeg selv kan skrive den bog. Vi har tilpasset os krigen, men vi har hellere ikke haft et andet valg. Nu ved vi, at intet er umuligt. 

I dag leder jeg efter nye måder at vækste og udvikle brandet på. Vi fortsætter med at arbejde på trods af regelmæssige luftangreb, truslen om raketbeskydning og strømafbrydelser. Det er blevet en del af hverdagen.

Du er og har været en af ​​de mest aktive frivillige i hele modebranchen i Ukraine. Fortæl os om dit arbejde og den måde du har kombineret din passion med kampen for frihed i Ukraine?

Min passion er en integreret del af den, jeg er som menneske. Den er med mig i mit personlig liv og i mit arbejde. Og den holder mig fra at synke ned i dybet. Når jeg hjælper andre mennesker i Ukraine føler jeg mig i live. Jeg mærker min styrke som en flamme, der antænder nye indflydelsesrige projekter og ideer. Noget, jeg kan give tilbage til verden. 

Jeg mener, at de patriotiske smykker vi skaber, fungerer som en del af en stor, diplomatisk mission midt i en krigstid. I løbet af 2022 blev Guzema-smykker båret af Ukraines førstedame Olena Zelenska, skuespillerinden Milla Jovovich, topmodellen Alina Baikova, politikeren Roberta Metzola og flere indflydelsesrige personer.

Fortæl os om din kollektion FRIHED. Hvordan opstod ideen?

Mine designs er min kunst og kunst er en afspejling af min indre tilstand. Den første kollektion, der kom til under krigen, var et udtryk for, hvad jeg længtes efter. Frihed. Og det blev også kollektionens navn. Smykkerne omfavner to farver. Gul og blå, som jeg ser som frihedens farver. Jeg vidste med det samme, at overskuddet fra salget af kollektion skulle gå til Guzema Fonden, som støtter adskillige initiativer under krigen. Smykkerne er blevet ekstremt symbolske for mange af vores kunder. Mange piger bærer det uden at tage det af, ligesom jeg.

Foto: PR

Hvordan støtter vi fra Danmark din mission og Ukraine bedst muligt?

Den nemmeste måde at støtte ukrainerne på er at udbrede sande nyheder om, hvad der foregår i Ukraine og dele oplysninger om forskellige indsamlinger. Det er også muligt at styrke vores mission igennem Guzema Fonden. Både i form af donation og ved at købe smykker fra vores kollektion FRIHED (med gratis levering til hele verden). Overskuddet vil helt præcist gå til akut hjælp til vores militær og hospitaler. 

Hvad ønsker du at holde fast i og udvikle fra det, du har lært og opnået i de seneste år?

Det står helt klart for alle ukrainere, at vores liv og arbejde aldrig bliver det samme igen. Vores kollektive sår vil tage lang tid om at hele. Jeg vil fortsætte vores velgørende aktiviteter, indtil vi er en helet nation. Vi vil mere end nogensinde før insistere på vores nationale identitet. Ingen skal komme tilbage til at tænke, at vi er “en del af noget andet”. 

Vores vane med konstant at være på vagt og evnen til at tilpasse os nye virkeligheder, vil sidde dybt i os. Det er også vigtigt at forenes mod et fælles mål. Vi skal grave op i vores historiske rødder, for at skabe vores helt egne. 

Foto: PR
Læs ogå

Aram Ostadian-Binai: “Vi skal slippe jerngrebet om kvinder og deres påklædning”